In de Kogerveldwijk – met name in het westelijk deel: de Boerejonkerbuurt – worden honderden woningen gebouwd, en minstens zoveel gepland.
Twee projecten: Paltrok (boven) en Timbr (onder), schieten al de grond uit. Aan de Slachthuisstraat op de plek waar eerder basisschool Het Anker (vroeger de Duinjagerschool) stond, rijst een nieuwbouwcomplex van 158 huurwoningen uit de grond, het gaat om sociale huur en middeldure huur. De bouw gaat relatief snel omdat er modulair gebouwd wordt: de woningen worden in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats geassembleerd.
Op de hoek van de Paltrokstraat en de Scholtenstraat in de Boerejonkerbuurt in Zaandam wordt het project Paltrok gerealiseerd. Op het voormalige bedrijventerrein Holleman-Schoen komen in totaal 238 nieuwe appartementen. Hiervan valt 30 procent in de categorie sociale huur.
In de buurt wordt nog veel meer gepland, bijvoorbeeld fase 2 van Oostzijderpark, Hofwijk/Kan Palen, Hilko en Jonker Juffer.

Door Piet Bakker. Extra informatie van eerder nieuws op De Orkaan (Slachthuisstraat en Paltrokstraat) en van projectsites Timbr en Paltrokstraat.
Er zal gerust wel rekening gehouden zijn met de nadelen van de nabijgelegen snelweg.
De woningen worden gebouwd door Heddes Bouw en Ontwikkeling B.V. uit Hoorn die ook enkele complexen in het Oostzijderpark, de noodwoningen langs de Noorderveenweg in Assendelft en noodwoningen in Wormer heeft neergezet.
Heddes maakt gebruik van modules die zijn gefabriceerd door Ursem Modulaire Bouwsystemen uit, zoals de naam al zegt, Ursem.
Deze modules worden in de fabriek gemaakt en vervolgens naar de bouwplaats vervoerd waar ze met behulp van een kraan worden geplaatst.
Voordelen van deze bouwmethode is onder andere dat er veel sneller gebouwd kan worden bij conventionele bouwmethodes.
Een tweede voordeel is dat er veel minder bouwafval is waardoor er grondstoffen bespaard worden.
Onlangs onderzocht het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico de nieuwbouwplannen voor ongeveer 400.000 woningen. Daaruit blijkt dat maar liefst 10 procent, dus zo’n 40.000 woningen, te dicht bij drukke wegen wordt gebouwd, waardoor de luchtkwaliteit niet aan de GGD-richtlijnen voldoet.
Zo adviseert GGD om huizen op minimaal 150 meter afstand te houden van een snelweg, minimaal 50 meter van drukke wegen buiten de bebouwde kom en minimaal 25 meter binnen de bebouwde kom.
https://www.tno.nl/nl/newsroom/insights/2024/09/onderzoek-gezonder-wonen-langs-wegen/
De Duinjagerschool voor lager onderwijs en Het Anker voor buitengewoon lager onderwijs waren twee naast elkaar gelegen zelfstandige scholen.
Prima dat er woningen gebouwd worden, is hard nodig. Maar om mensen nou letterlijk op enkele meters van de snelweg te huisvesten is vragen om (gezondheids)problemen. Geluidsoverlast en luchtvervuiling zullen het woonplezier zeer snel doen afnemen.