Krakers hebben zaterdag twee panden in de Narvastraat in de Havenbuurt in Zaandam gekraakt. Zondag zijn de krakers door de politie uit de panden gezet.

De politie kwam met minstens een dozijn agenten in actie en werd bijgestaan door de brandweer. Er werden 10 krakers aangehouden.

Volgens de krakers stonden de betreffende panden, eigendom woningcooperatie Rochdale, al langere tijd leeg en stonden op de nominatie om gesloopt te worden.

Mike Koenekoop van de politie Zaanstad meldde zondagmiddag op Twitter dat de krakers op heterdaad waren betrapt en dat er 10 aanhoudingen zouden zijn verricht. De ontruiming zou “in prima samenwerking” met de brandweer zijn gegaan.

Volgens de krakers stelt de politie ten onrechte dat het om “een heterdaad” zou gaan omdat zij de panden al zaterdag zouden hebben gekraakt. Bovendien, zo stellen de krakers, is er veel geweld gebruikt bij de ontruiming. De krakers zouden door de politie:

hardhandig met stokslagen en intimidatie de straat uit zijn gewerkt, waarna een ruit in een van de panden ingeslagen werd door de politie. Een aantal bewoners die in het pand waren hebben zich verzet door het pand stevig te barricaderen met lock-ons. De brandweer is ingezet om het pand te betreden met een motorflex, kettingzagen en ramstoten.

De krakers die niet gearresteerd zijn hebben door de politie een mondeling gebiedsverbod gekregen en werden bedreigt met geweld en arrestatie op het moment dat ze het gebied weer zouden betreden. Het is duidelijk dat de politie-eenheid van Zaanstreek-Waterland op zondag waarschijnlijk niet genoeg mankracht had om alle mensen op te pakken. Er is veel geweld gebruikt, er zijn politiehonden ingezet en er is mankracht vanuit andere steden bijgehaald, waaronder het gehucht Purmerend.

Woningcooperatie Rochdale laat volgens de krakers meerdere gebouwen in de buurt meer dan een jaar leeg staan.