Marwan K., geldschieter van OFC en voorzitter van de Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO), en voetbalclub OFC zelf, worden gelinkt aan een schietpartij, een brandstichting en vijf handgranaten die in 2018 en 2019 gevonden zijn.

Daarbij horen de beschieting van de auto van OFC-sponsor Cor Jongens op 26 augustus 2019, de handgranaat die 9 september op het parkeerterrein voor groothandel VHC Jongens werd gevonden en de granaat die Cor Jongens op 11 september op zijn witte Bentley vond.

Ook het uitbranden van auto’s van een oud-OFC-werknemer en zijn advocaat voor het kantongerecht in Zaandam tijdens een zitting op 17 januari 2019 wordt aan de zaak gelinkt.

Dat schrijft misdaadjournalist Paul Vugts in Het Parool van vandaag.

Ook handgranaten voor het Amsterdamse Vlaams Friteshuis Vleminckx (16 augustus 2018), bij Sportmedisch Centrum Fysiomed in Amsterdam (22 september 2018) en bij de motorfiets van voormalig vicevoorzitter en jeugdvoorzitter Coen de Vroome in Haarlem (2 juli 2019) zijn aan OFC te linken. Friteshuis-eigenaar Allard Maij was eerder hoofdsponsor van OFC en Fysiomed stopte in 2015 met het behandelen van spelers van het eerste OFC-elftal na een conflict.

Alle betrokkenen ontkennen overigens met klem dat er een relatie met hun verleden met OFC of Marwan K. is. De voorzitter van STO werd in het verleden veroordeeld wegens illegale CD-handel en kreeg onlangs te horen dat hij een jaar moet zitten wegens witwassen van tonnen zwart geld. Volgende week dient het hoger beroep in de zaak. Bij STO werden na een huiszoeking ook drugs gevonden.

Eind september nam de gemeenteraad van OFC unaniem een motie aan waarbij ze B&W vragen een onderzoek in te stellen naar de financiering van de Stichting Topvoetbal Oostzaan: waar komt het geld van STO vandaan? Dat heeft tot dusver niet tot zichtbare resultaten geleid. Burgemeester Rob Meerhof en wethouders Rob Monen (Financiën) en Rosemarijn Dral (sport) spraken volgens Het Parool op 18 juni, 25 september en 6 november met OFC, daarbij was ook advocaat Adèle van der Plas aan, die zowel Marwan K. als OFC bijstaat, aanwezig.

De reactie van de besturen van OFC en STO en Marwan K. via hun gezamenlijke advocaat Adèle van der Plas is “dat ze zich ‘volledig distantiëren’ van de incidenten met granaten, de beschieting en de brandstichting.” aldus Het Parool, “De club en Marwan K. worden wéér zwartgemaakt” volgens de advocate.

Het clubbestuur heeft ondanks diverse verzoeken nog geen duidelijkheid over de financiële stromen kunnen geven aldus de burgemeester in Het Parool. Voor 18 januari moeten alle beloften zijn ingewilligd: “Anders zullen wij onze relatie tot OFC fundamenteel moeten herzien.” Opties zijn het stoppen van subsidie of niet meebetalen aan de geplande renovatie van de velden. Meerhof denkt ook over intrekking van de drank- en horecavergunning en de exploitatievergunning van de kantine.

Hier alles wat De Orkaan schreef over OFC en de schietschieter.