Partij voor de Dieren roept Et Buut op te stoppen met vislessen

De Zaanse Partij voor de Dieren kwam ter ore dat op Et Buut (ZaanPrimair) lessen in vissen gegeven gaan worden door vissers van Sportvisserij Nederland.

Dat vinden ze niet in de haak.

De partij die op een dag als vandaag zeker even in het spotlicht mag staan (Dierendag! Dierendag!) vindt het niet zuiver op de graat dat een sport die vissen laat lijden gepromoot wordt bij kinderen. 

Zij gooien het plan subiet naar de kabeljauwskelder.


Update: de vislessen zijn van de baan


De partij wijst erop dat de lessen glad als een aal in troebel water worden verstopt: 

‘Het wordt verpakt als biologieles over een inkijkje onder water, over de wereld van de vis.

De vis wordt duurbetaald, want het staat vast dat vissen gevoelens van pijn en stress kunnen ervaren: 

‘Een haak door hun lip of in hun keel, waarna de vis uit alle macht van de haak los probeert te komen. Spartelen in een net, dit kan niet zonder pijn of stress. Veel teruggezette vissen zijn dan ook verwond. Vaak gaan ze later alsnog dood, maar dan is de hengelaar alweer weg. Waarom wil je kinderen leren dieren pijn te doen?’ 

De PvdD gooit daarom een visje uit bij de ouders en bij ZaanPrimair om de school te vragen om zélf les te geven over vissen en andere dieren, in plaats van een organisatie met eigenbelang: 

‘Leer kinderen dat vermaak ten koste van een ander niet leuk is – ook als die ander een dier is.’

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Rens Kamminga

  Dat is in het geheel geen visserslatijn, hopelijk vangt de PvdD geen bot.

 • Het kan geen kwaad om zo af en toe een visje uit te werpen. Anders zou men wel eens lelijk achter het net kunnen vissen.

 • Jan Schaap

  Geef mij maar een grote griet met een flinke tong. Ze moet wel gul zijn en een lekker bekkie hebben. Geen bakvis, dat hoeft nou ook weer niet, en niet te gehaaid zijn.

 • Jan Schaap

  Jammer, weer bot gevangen.

 • Hugo Meulenhoff

  Heeft de pvdd ook geprotesteerd tegen DD vrouw die de erepenning van de gemeente Zaanstad heeft gekregen omdat deze dame wereldkampioen vissen vangrn is geworden,?

 • Bert Versteeg

  Het is juist goed dat de jeugd naar buiten gaat en wat is er dan leuker om naast een balletje te trappen lekker in de natuur zijn en aan de waterkant te gaan vissen!
  De docenten van Sportvisserij Nederland leren de kinderen juist hoe ze op een verantwoorde manier moeten vissen en hoe ze de vissen moeten omgaan.
  Het is belangrijk te weten hoe je een gevangen vis uit het water haalt, vastpakt en onthaakt.
  Een grote vis moet je met een landingsnet (schepnet) uit het water tillen want als je de vis uit water probeert te tillen is de kans dat je lijn breekt erg groot en door de vis te landen voorkom je ook dat de bek van de vis beschadigd.

 • Frans Peter

  Domme actie van de PvdD ; kinderen gaan hoe dan ook vissen (beter dan binnen hangen) en dan kunnen ze beter weten hoe ze de vis moeten behandelen. Een goed behandelde vis, gehaakt met een weerhaakloze haak en netjes teruggezet ondervind hoegenaamd geen schade aan het gebeuren. Helaas zie je jonge kinderen klooien met een vis uit onkunde. Dat is véél erger. Jammer dat t Buut z’n oren laat hangen naar die muggenknuffelaars…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *