Trots zijn ze op de veertigste editie van de bazaar, de stichting Vrienden van Pennemes. Zo trots dat ze ons vroegen om een bijdrage op dit medium te plaatsen. De (opvallend jonge, in 1986 geboren) voorzitter Martijn de Ridder:

”Ik was nog niet geboren toen de eerste bazaar plaatsvond. Maar van degene die er wel al waren hoorde ik dat de bazaar in 1976 de grootste markt van de Zaanstreek was. Overal waren handelaren en het hele huis stond overvol met spullen. Inmiddels is het wat compacter. De recreatiezaal en foyer zijn ook deze editie weer goed gevuld met speelgoed, kleding, boeken, handwerk oftewel met van alles en nog wat.”

Je vraagt je af wat het nut is van zo’n tweejaarlijkse bazaar. De Ridder: ”De opbrengst van de bazaar komt volledig ten goede aan het huis. Met de opbrengst van voorgaande edities hebben we een duo-fiets kunnen aanschaffen, waardoor niet heel mobiele bewoners weer buiten kunnen komen. Ook is er een tovertafel aangeschaft: een interactieve tafel voor liedjes, puzzels en filmpjes van vroeger. De bewoners zijn er blij mee dus ja, ik zie het nut er wel van in. Vanuit onder andere de verpleging ontvangen we verzoeken waarmee we het leef-genot van de bewoners kunnen verhogen, dus we hopen op een grote opbrengst waarmee we heel veel verzoeken in kunnen willigen.”

De stichting Vrienden van Pennemes is gestart door toenmalig directeur Klaas de Lange en toenmalig penningmeester Jan Kuijt, die jarenlang voorzitter was van de Vrienden Van. De Ridder is de kleinzoon van (de inmiddels overleden) Kuijt. “Dit jaar sta ik aan het Rad van Fortuin, iets dat ik mijn opa vroeger zo vaak heb zien doen. Mooi dat ik zijn plek over mag nemen”.

Nou, dat vinden wij ook. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als ze deze veertigste editie bakken met geld ophalen. Dus hop, morgen allemaal naar de bazaar in het Pennemes. De bazaar is er zaterdag tussen 10 en 15 uur. Adres: Pennemes 7, Zaandam (ingang Bloemgracht).

foto-rommelmarkt