Kerstbomenbos Pennemes mislukt

‘Het idee was leuk, en soms moet je dingen uitproberen om erachter komen dat het niet werkt.’ We spreken met Jacob Spaander, coördinator groene vrijwilligers van het Pennemes. 

In januari plantte gemeente Zaanstad kerstbomen met kluit op de groenstrook naast het Zorgcentrum. De strook stond bekend als poepveldje. Dit deden ze nadat kerstbomen-met-kluit die ze een jaar eerder plantten, het goede deden. De gemeente schreef in haar persbericht: 

‘De verwachting was dat 30 tot 40% van de bomen het zouden halen en dit is uitgekomen.’ 

Misschien was 2021 een slecht jaar voor bomen, maar de exemplaren die in januari werden aangeplant stonden er ongelukkig bij, vertelt Spaander:

‘Het kerstbomenbos sloeg niet aan. Daardoor verdween ook de motivatie van de groenvrijwilligers. Ik deed daarop de aanbeveling om de boompjes die het niet zouden redden te verwijderen, maar nu is alles weg.’ 

Er was in dat hoekje ook sprake van vandalisme: 

‘Er waren wat boompjes uitgetrokken en er is een klein fikkie gestookt en van het fietsenschuurtje zijn wat planken weggehaald. De uitstraling van de plek werd ook niet beter: verdorde kerstbomen ogen rommelig en rommel trekt rommel aan.’

Spaander ziet het van de zonnige kant: 

‘We hebben het geprobeerd en wat geleerd. We gaan binnenkort wildenbloemenmix zaaien voor de insecten, en maken dan een nieuw plan. Misschien komen er wel perenbomen.’  

Wij hebben overigens nog geen persbericht van de gemeente langs zien komen waarin staan dat het experiment mislukt is…

Wij kregen de foto en de tip van Orkaankracht Bas Sommeijer

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jan nagel

  Iemand die daar verstand van zou hebben had kunnen weten dat deze bomen niet zouden aanslaan… Dom, 💸💸💸💸

 • Rosanne Hendriks

  Het verhaal dat deze bomen niet aansloegen is echt onzin!! De bomen stonden daar prima!! Ik weet nog dat ik er in de zomer van 2020 voor het eerst langs fietste en dacht: wat een leuk bosje. En toen ik er in januari zelf een boom bij zette stonden er echt nog genoeg mooie bomen. Niks rommel of zielige boompjes. Dus: in januari gewoon opnieuw beginnen!

 • Rik Jan Bakker

  In Westerwatering langs de Houtveldweg zie ik ook kerstbomen veldjes. Die lijken het wel goed te doen.

 • Ik werk bij Pennemes. Ons leuke bos is deze week door een combinatie van brandstichting en pech verdwenen. Het bos was slachtoffer van herhaalde brandstichting. Sinds de avondklok hebben we last van een groep vandalen rondom ons gebouw die brand stichten en vernielingen aanrichten. Een aantal bomen had brandschade. En er waren een paar dode boompjes (wat normaal is, aangezien dit altijd zo is een maand na het planten)
  Toen Pennemes de hovenier vroeg om de verbrande en dode boompjes weg te halen heeft de hovenier dit verkeerd begrepen en per ongeluk álle bomen weggehaald. We balen natuurlijk enorm want het bos werd steeds voller. De hovenier gaat de fout proberen te herstellen door met onze bewoners en groenvrijwilligers nieuwe beplanting te verzorgen.

 • Rob Hendriks

  Volgens mij is een deel van de Kerstbomen destijds verplaatst naar een veldje aan de Houtveldweg. Inderdaad, ze doen het goed..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *