Penoza-hoofdrolspeelster Monic Hendrickx werd gister in handboeien door een forse agent van de politie Zaanstreek-Waterland opgebracht in filmhuis De Fabriek in Zaandam.

De Fabriek had donderdag previews van de eerste twee uitzendingen van het vijfde en laatste seizoen van de populaire misdaadserie Penoza op NPO3.

Hoofdrolspeler Monic Hendrickx (51) uit Zaandam (!) hield daarvoor korte inleidingen. Vertelde daarbij ook leuke dingetjes over bekend-zijn in de Zaanstreek.

Door Rienk van der Molen

Monic Hendrickx speelt in Penoza de Nederlandse maffia-koningin Carmen van Walveren. Grootste klus voor Carmen (‘De Weduwe’, min of meer bij toeval de onderwereld ingerold) is in Penoza IV een grote cocaïne-deal via de haven (herhaling laatste twee afleveringen vanavond 22.55 NPO3). De Fabriek had hierover nog ‘een spannende verrassing’ in petto voor een deel van de gasten.

Penoza is een hype met cult-status. De ongeveer 300 bezoekers – merendeel 40+ – kennen alle ins and outs van de bloedstollend spannend serie. Over het laatste seizoen van de serie, houdt Hendrickx dan ook helemaal geen – beloofde – inleiding. Nee, ze houdt dat lekker geheimzinnig. De echte spanningzoeker wil dat ook niet weten.

Die hoort van Hendrickx’ koetjes en kalfjes. Krijgt zo bij voorbeeld te horen of Monic hier in Zaandam wordt herkend in de supermarkt.

“Jawel, en dan zeggen mensen: ‘Bent u niet die vrouw van de tv?’ Soms wel, zeg ik dan. Of ze zeggen: ‘Hé Carmen.’ Of: ‘Ik zag u gister nog op tv.’ Vind ik allemaal niet erg. Waar ik niet van hou zijn van die mensen die me zien en dan anderen gaan toefluisteren: ‘Kijk daar heb je sst pssst sstt.’ Daar heb ik een hekel aan. Dat vind ik apies kijken.”

Kijken ze ook naar wat je in de winkelwagen hebt? ,”Zal best. En dan moet ik maar hopen dat het verantwoord is, zeker”, antwoordt Hendrickx met brede glimlach.

“Naar welke supermarkt ga je?”, stookt iemand. ,”Naar verschillende. Ik verdeel dat, om al dit soort dingen…”

De Zaanse actrice zegt dat er wordt gesproken over een Penoza-film. Daar heeft zij in ieder geval wel zin in. Maar dat hangt nog op financiering. Monic Hendrickx speelt al sinds 1998 grote rollen in vele films als De Poolse bruid, Nynke en Sonny Boy.

De Fabriek

Ze heeft geen last van sterallures. Als Penoza-fan Noa (15) uit Zaandam vooraf vraagt of ze een foto van Monic mag maken, blijkt: eigenlijk niet. “Maar ben je student?” Ja! Immers Noa begint binnenkort bij Fluxus. Nou kijk, dan mag het wel van de bekende actrice. Ze poseert even spontaan als professioneel.

Chantal Trigallez, sinds april nieuw directeur van De Fabriek, doet geen moeite haar trots onder stoel of bank te steken over het binnenhalen van previews-Penoza. Ze vergeet daarbij te vertellen dat De Fabriek wel een stapje voor heeft op andere filmhuizen en bioscopen: Monic Hendrickx zit in het bestuur van De Fabriek.

Na afloop van de voorvertoning van twee uitzendingen blijft een groot deel van het 150 m/v publiek in zaal 1 wachten. Monic Hendrickx zei immers dat na afloop nog even terug zou komen. Ineens rent de operateur uit zijn filmcabine naar het beeldscherm. “Monic kreeg een telefoontje. Ze moest onmiddellijk weg!”, zeg hij opgewonden. “Naar de haven?”, roept iemand vanuit de zaal indachtig het scenario van Penoza. “Dat zou best eens kunnen”, zegt de operateur. “Ze zei niet waarheen.”

Ingestudeerd of niet, De Fabriek doet hiermee wel mee aan de opbouw van de spanning, die Penoza onderscheidt van andere Nederlandse tv-programma’s.

Deel 1 van Penoza V is zondag a.s. te zien bij KRO/NCRV op NPO3 20.30 uur.

Monic Hendrickx op de eerste etage van De Fabriek, voor de filmzalen. (Foto Noa van der Molen)