PET Zaanstad: lekker bezig met techniek en wetenschap

In sporthal De Sprong is het lekker bedrijvig. Overal zijn kinderen in de weer. Vooral de 3D-printers trekken veel aandacht. Kinderen staan in de rij om een eigen ontwerp, vaak hun naam, op tablet uit te werken en driedimensionaal te printen. Maar er zijn (gelukkig) nog veel meer leuke dingen te doen bij PET Zaanstad.

Het Promotie Event Techniek en Wetenschap Zaanstad dat van maandag t/m woensdag wordt georganiseerd laat leerlingen van groep 7 door diverse activiteiten ervaren hoe gevarieerd en leuk techniek en wetenschap is.

Sommige kinderen hebben bij binnenkomst hun keuze direct gemaakt; anderen lopen eerst een rondje voor ze aan de slag gaan. Of je nu houdt van bouwtechniek, creatief bezig zijn of liever achter de computer zit: er is voor iedereen iets te doen.

PETZ knikkerbaanKletter – een houten constructie valt in elkaar om plaats te maken voor een bouwwerk van een volgende groep. In de anderhalf uur die het event duurt worden diverse bruggen en daken opgebouwd en weer afgebroken. Schuin daar tegenover staan groepjes tafels met laptops erop. Aan de hand van instructies kun je daar oa. met programmeertaal Python een stukje uit de wereld van Minecraft nabouwen. Als je alle opdrachten hebt gevolgd ontploft uiteindelijk een doos TNT, voor velen uiteraard het leukste onderdeel van de activiteit.

Naast de sporthal staat een enorme bus, de Technobiel. Hier kunnen de kinderen o.a. een transportband bedienen, vliegtuigjes laten vliegen of door middel van een tablet op afstand een CV repareren, zodat een virtuele aap warm kan douchen. Weer in de hal, bij druktechniek, kun je je zelf ontworpen en uitgeknipte letters afdrukken op een stuk textiel. De kinderen mogen hun eigen gewicht gebruiken om de ‘drukpers’ aan te stampen. Aan een wasrek hangt een bonte verzameling lapjes te wachten tot de verf droog is.

Er is echt teveel om alles te benoemen. Na anderhalf uur worden alle zevende groepers achter de laptops, proefjes en papieren knikkerbaan of van hun net zelf gelegde straatje vandaan gehaald. Ze nemen hun 3D-geprinte naam of zelf gedrukte woord, stukje soldeerwerk, opgeloste puzzel en een heleboel indrukken mee naar huis.

PET Zaanstad – georganiseerd door Agora en Zaan Primair – duurt nog t/m woensdag 22 april en vindt plaats in sporthal De Sprong, Molenwerf 1 in Koog aan de Zaan. Meer informatie op de website van PETZ

Door Orkaankracht Sandra Looren de Jong 

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Wat leuk om je impressie te lezen over PETZ. Achter de schermen is veel werk verricht om dit, hopelijk jaarlijks, evenement te laten plaatsvinden. Het is een geweldig gezicht om een sporthal vol met kinderen zo enthousiast aan het ontdekken te zien. Enthousiaste bedrijven en ZZP-ers, vrijwilligers, sponsoren, iedereen heeft zijn of haar steentje bijgedragen om dit event mogelijk te maken.

  • Corine

    Leuk! Ik hoop dat onze school volgend jaar ook meedoet, lijkt me geweldig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *