Peter Langenberg 75: oeuvre-tentoonstelling in Staphorsius

Schilderen wat je voelt, en niet wat je ziet… dat is het motto van de Zaanse kunstenaar Peter Langenberg die dit jaar 75 wordt. Ter gelegenheid wordt er zaterdag in Galerie Staphorsius in Westzaan een oeuvre-tentoonstelling geopend.

Langenberg werd in mei 1940 geboren en bracht zijn jeugd door in Koog aan de Zaan. Voor twee hobby’s had hij echt belangstelling: tekenen en wielrennen. Zijn ouders zagen in deze bezigheden geen toekomst voor hun zoon, hij ging naar de Mulo in Zaandijk.

Vervolgens werkte hij als verftechnicus bij Pieter Schoen, later onderdeel van Sigma Coatings. Ontmoetingen met de Zaanse kunstenaar Han Koning (1938) inspireerden Langenberg om zich als kunstenaar te ontwikkelen.

In 1974 maakte hij er zijn beroep van. Hij bekwaamde zich op de Bouman Academie in Amsterdam en haalde zijn bevoegdheid om ook les te geven. Vanaf 1975 heeft hij vijfentwintig jaar les gegeven bij het Creativiteitscentrum Komma (het huidige FluXus) in Zaandam.

Aanvankelijk richtte hij zich op het natekenen van de vergankelijkheid van de natuur, zoals skeletjes van kleine dieren, dode vogeltjes, verwelkte bloemen en uitgebloeide vruchten. Nauwgezet geschilderde stillevens, tijdloze verstilde kommetjes en gebroken eierschalen in de Hollandse traditie van het pure realisme.

Langzamerhand wilde Langenberg niet vastleggen wat hij zag, maar meer en meer wat hij voelde. Zo vond hij zijn eigen intuรฏtieve manier van schilderen.

Z.T. 32 x32

Waar: Galerie Staphorsius, JJ Allanstraat 287b, Westzaan
Wanneer: van 23 april tot en met 28 mei, dinsdag t/m zaterdag, 9 uur – 17 uur

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *