Petitie: Hou het buitenbad van de Crommenije in de winter open

Vorig jaar pleitte David Sluis via De Orkaan voor winter-opening van zwembad De Crommenije in Krommenie en…. Dat lukte! 

Momenteel is het buitenbad nog gevuld, maar woensdag gaat het water eruit omdat er onderhoud gepleegd moet worden. 

Zwemliefhebbers, waaronder David Sluis, zijn een petitie gestart om buiten winterzwemmen mogelijk te houden: 

‘Buitenzwemmen is gezond en aangenaam en een landelijke trend. De Crommenije is slechts vier maanden per jaar open en dit is voor zo een fantastische accommodatie doodzonde.’ 

Zij verzoeken: 

‘Het blijvend openstellen van het buitenbad van de Crommenije gedurende een groot deel van de herfst en winter.’

De petitie is nu 50 keer ondertekend.

Vorig jaar duurde het drie weken om het bad opnieuw te vullen en op temperatuur te laten komen. 

Op de foto boven zie je de sportieve wethouder Gerard Slegers die het winterzwembad opende.

Deel dit artikel:

32 reacties

 • P. Hoogkamer

  Wat kost het aan energie om het open te houden?
  verwarmen en verwarmt het water,dan ook de buiten temp.??
  kosten/ baten. als dat bekend is wil ik tekenen.

 • Ik zou het ook fijn vinden als het buitenbad in de winter openblijven, ik zwom daar elke week en vind het zo jammer dat het stop.

 • Ilonka vogel

  Zou zonde zijn

 • Rob Knollenburg

  Het is elk jaar hetzelfde liedje ook nog in de oude Crommenije gaat het bad minimaal een maand te vroeg dicht wat mij betreft mag het het hele jaar open blijven ik kom toch wel

 • Ingrid de Wit

  Van mij mag het lekker openblijven!!

  • SB Arte

   Nou,het hele jaar door is misschien ietwat overdreven, vooral ook met het oog op de kosten (voor het zwembad zelf dat het doorberekent aan de klant en voor het milieu). Maar 4 maanden open is mijns inziens te kort, ik zou gaan voor 1 april tot 1 oktober. Opengaan de andere helft van het jaar voor een handjevol mensen, lijkt me niet wenselijk.

  • Fred Blijestein

   Om het buiten zwembad het hele jaar open te houden voor slechts een paar liefhebbers lijkt mij een erg kostbare zaak. Ga ’s winters lekker binnen zwemmen en anders spring je de Zaan maar in.

 • Ina van der kleij

  Altijd heerlijk kunnen zwemmen

 • Wendy Kranenburg

  Zo heerlijk en gezond om met de kou buiten te zwemmen.

 • Het is zo gezond om swinters buiten te zwemmen

 • Gre bouwman

  Graag openhouden heerlijk buiten zwemmen.zwemster 71 jaar

 • Willy ahrens

  Uiteraard zou top zijn als hij open blijft

 • Mike Hoogerwerf

  Openhouden, niks fijner dan buiten zwemmen!

 • J Roos

  Graag open houden maar of het rendabel is

 • Marjola Heinis

  Zou erg fijn zijn als het open blijft!! Buiten zwemmen in de winter was erg fijn!

 • Andre Holub

  Buiten zwemmen lekker en gezond OPENBLIJVEN

 • Eric van Es

  Die David toch, het sportplezier van honderden proberen te belemmeren, verhuizing Kraaien, want milieu en zomaar ineens opgedoken bedreigde diersoorten, maar wel petitie beginnen om een 50 meter bad ’s winters te verwarmen …
  Typisch…..

  • David Sluis

   Beste heer van Es. Zomaar ineens opgedoken diersoorten? Hoe bedoelt u? En vooral wat insinueert u? Toch niet dat ik ze daar heb uitgezet he? Of stiekem toch wel? Kijk het is simpel, als er door heel slecht ecologisch onderzoek in opdracht van de gemeente weinig wordt aangetoond, en daarna na gedegen onderzoek van mij wel, dan lijkt het idd net of er “dieren ineens zijn opgedoken”? Maar goed, dan moet je kennis van zaken hebben om dit te doorgronden. Gelukkig zijn mijn bevindingen daarna door een ’third’ opinion in opdracht van de gemeente bevestigd. Dus ik zou zeggen, dat die dieren daar ‘gewoon’ aanwezig waren. Dat vond trouwens ook de rechtbank, of twijfelt u daar ook al aan? Maar wel een vreemde post van U. Waarschijnlijk tref ik u niet in de Crommenije tzt, zo te zien geen liefhebber. Milieu zei u? Bedoelde u soms ecologie? Dan bent u vast heel blij met de kap van het Fortuinterrein, zo klinkt het? Nou gefeliciteerd heer van Es. Het is echt fantastisch wat daar gebeurd is. Vooral omdat het totaal onzeker is of de Kraaien ooit kunnen verhuizen? Maar ach, een detail… Wist u trouwens dat binnenbaden ook verwarmd worden, en sporthallen, kantoren, huizen of leeft u daar niet in? Maar bedankt voor de opmerking, zit u kennelijk hoog…

 • Mirjam Wietses

  Het zou fijn zijn als het bad ook in de winter open kan blijven. Ik zwem vanaf februari in het buiten bad. Heerlijk!

 • Eric van Es

  Ik? Insinueren? Welnee! Noordse woelmuizen zijn heel normaal in Nederland, of toch niet? Niet bedreigd ook overigens. De vergelijking met binnenbaden kantoren en huizen raakt ook kant nog wal, daar wonen werken we ook in de winter. Noodzaak om een 50 meter buitenbad te verwarmen in de winter zie ik niet. Misschien is het door u aangegeven binnenbad een optie? Dan, de bomenkap, over de rechterlijke macht gesproken en het vertrouwen hierin, KMZ gaat weer vol in op de “illegale bomenkap” ook na uitspraak rechter d.d. 24/08/21. We hebben het hier nog steeds over braakliggend terrein, weliswaar 40 jaar braakliggend maar toch. Denk trouwens ook na 40 jaar geen verkeer over de A8 dat je ook hier een bijzondere flora en fauna gaat aantreffen, zo lust ik er nog wel een paar. Dhr. Mattens, PvdD in NHD:” Zijn al die dieren hun huisje kwijt en is de hele wijk hun groene pareltje kwijt” Om je kapot te lachen, serieus? Prettige eigenschap dat de natuur zijn weg wel weer vindt! Groen pareltje? Man het hele Guisveld tot je beschikking! Misschien artikel Zaanstadnieuws.nl 28/05 j.l. nog maar eens goed lezen over de hinder omwonenden ( wordt politiebureau en pompstation dan permanent bewoond?), flora en fauna en parkeren belicht. Moet ik ook nog beginnen over CO2? Want waar gaat dit in Europa dan over? De 7 grootste uitstoters goed voor 58,3% wereldwijd, alle(!) andere landen ter wereld nog geen 2% per land. Klimaat is een verdienmodel, gesubsidieerde biomassacentrales is een oplossing? Maak je niet zo druk om dit malle stukje grond op een achteraffie en gun de hockeyers een mooi complex.

  • David Sluis

   Beste Eric, heb je wel eens gehoord van een endemische en Europese prioritaire soort? Nee? (ik denk het nl. niet)? Je stelt dat deze soort niet bedreigd is? Waar baseer je dit op? Je vergist je helaas. Geen enkele inhoudelijke kennis. De rest van je betoog is ook slechts een (weinig onderbouwde) mening.

 • Renate van Bruggen

  Eric van Es en David Sluis, kunnen jullie, jullie ruzie over kraaien ed ergens anders uitvechten en hier bij het topic blijven ?

  Ik denk zelf dat een opening van 1 april tot 1 oktober een goeie tussenoplossing is.

 • Erik van den Brom

  Beste Eric, ik gun van harte de hockeyers de verhuizing naar het braakliggende terrein en ben het met je eens dat David zich niet zo druk moet maken. Maar het alternatief dat je oppert van het binnenbad is ongeveer hetzelfde als aangeven dat verhuizing vanuit Wijde Wormer niet noodzakelijk is. Daar kan toch ook prima gehockeyed kan worden ?

 • Johan Duits

  Helaas is mijn neus- en keelslijmvlies niet bestand tegen binnenbad-atmosfeer.
  Ik zou het dan ook heel fijn vinden als het buitenbad (een deel van) herfst-winter-lente open zou zijn, hoewel ik mij kan voorstellen dat december/januari misschien iets te veel van het goede is.
  Ik wil overigens wel meer betalen, een soort wintertarief, of een abonnement kopen in plaats van betalen per keer. Wellicht is gemeente Zaanstad bereid tot openstelling als blijkt dat voldoende mensen een winterabonnement willen kopen zodat de inkomsten op voorhand duidelijk zijn. Het siert discussianten die zich bekommeren om milieu, CO2, kosten, baten etc, maar dit alles is relatief als je woont tussen Schiphol, Tata, snelwegen, golfbanen etc. Ik kan wat dat betreft alleen maar voor mijzelf spreken: zit nooit in een vliegtuig, eet geen vlees, heb geen kinderen, ga altijd lopend naar mijn werk. En ik hou van zwemmen, liefst buiten. Nog een tip: Zwembad Warder

 • Cor van Mer

  Wij van AZVD, Triatlon/WP/Zwem vereniging met 165 leden steunen dit initiatief met hart en ziel! Afgelopen voorjaar hebben wij met veel van onze leden genoten van de openstelling van het buitenbad. Het zwemmersvolkje kent elkaar ook buiten de stadsgrenzen, ik ben het afgelopen voorjaar veel zwemliefhebbers uit de regio tot en met Haarlem en Alkmaar tegengekomen in onze Crommenije Ik weet zeker dat er ook voor de komende winter veel animo voor zal zijn binnen onze gelederen.
  Winter zwemmen is heerlijk en gezond.
  Zo’n activiteit moet overigens ook de kans krijgen om te groeien.
  Succes met dit initiatief.

 • Fred Blijestein

  Ik lees al een paar keer dat het gezond is om in de kou buiten te zwemmen Waarom en waarop is dit gebaseerd?
  Kan iemand mij uitleggen op welke medische gronden dit gebaseerd is?

 • Jaap Meeuwsen

  Hier is zeker onderzoek naar gedaan, prima om de weerstand te verhogen / op peil te houden, en is er iets op tegen wanneer mensen er van genieten ?
  Dus ook nog een keer goed voor de geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *