Petitie: Hou het buitenbad van de Crommenije in de winter open

Vorig jaar pleitte David Sluis via De Orkaan voor winter-opening van zwembad De Crommenije in Krommenie en…. Dat lukte! 

Momenteel is het buitenbad nog gevuld, maar woensdag gaat het water eruit omdat er onderhoud gepleegd moet worden. 

Zwemliefhebbers, waaronder David Sluis, zijn een petitie gestart om buiten winterzwemmen mogelijk te houden: 

‘Buitenzwemmen is gezond en aangenaam en een landelijke trend. De Crommenije is slechts vier maanden per jaar open en dit is voor zo een fantastische accommodatie doodzonde.’ 

Zij verzoeken: 

‘Het blijvend openstellen van het buitenbad van de Crommenije gedurende een groot deel van de herfst en winter.’

De petitie is nu 50 keer ondertekend.

Vorig jaar duurde het drie weken om het bad opnieuw te vullen en op temperatuur te laten komen. 

Op de foto boven zie je de sportieve wethouder Gerard Slegers die het winterzwembad opende.

Deel dit artikel:

32 reacties op Petitie: Hou het buitenbad van de Crommenije in de winter open

 1. P. Hoogkamer schreef:

  Wat kost het aan energie om het open te houden?
  verwarmen en verwarmt het water,dan ook de buiten temp.??
  kosten/ baten. als dat bekend is wil ik tekenen.

  • Henk Luijt schreef:

   In Dubai kun je skiën in een hal, terwijl het buiten 40 graden is.

   • Erica Leijen schreef:

    Dat wil niet zeggen dat het energietechnisch een goed idee is…
    Ik vind buiten zwemmen ook echt heerlijk, maar ik ben ook benieuwd naar het antwoord op de vraag van P.

   • Ferdinand Piet schreef:

    In dubai kan je als moordenaar en leider van een drugskartel ook prima in luxe leven. Ben ik even blij dat we niet in Dubai wonen. Kortom, onzinnige vergelijking

 2. Claudia Prins schreef:

  Ik zou het ook fijn vinden als het buitenbad in de winter openblijven, ik zwom daar elke week en vind het zo jammer dat het stop.

 3. Ilonka vogel schreef:

  Zou zonde zijn

 4. Rob Knollenburg schreef:

  Het is elk jaar hetzelfde liedje ook nog in de oude Crommenije gaat het bad minimaal een maand te vroeg dicht wat mij betreft mag het het hele jaar open blijven ik kom toch wel

 5. Ingrid de Wit schreef:

  Van mij mag het lekker openblijven!!

  • SB Arte schreef:

   Nou,het hele jaar door is misschien ietwat overdreven, vooral ook met het oog op de kosten (voor het zwembad zelf dat het doorberekent aan de klant en voor het milieu). Maar 4 maanden open is mijns inziens te kort, ik zou gaan voor 1 april tot 1 oktober. Opengaan de andere helft van het jaar voor een handjevol mensen, lijkt me niet wenselijk.

  • Fred Blijestein schreef:

   Om het buiten zwembad het hele jaar open te houden voor slechts een paar liefhebbers lijkt mij een erg kostbare zaak. Ga ’s winters lekker binnen zwemmen en anders spring je de Zaan maar in.

 6. Ina van der kleij schreef:

  Altijd heerlijk kunnen zwemmen

 7. Wendy Kranenburg schreef:

  Zo heerlijk en gezond om met de kou buiten te zwemmen.

 8. Wendy Kranenburg schreef:

  Het is zo gezond om swinters buiten te zwemmen

 9. Gre bouwman schreef:

  Graag openhouden heerlijk buiten zwemmen.zwemster 71 jaar

 10. Willy ahrens schreef:

  Uiteraard zou top zijn als hij open blijft

 11. Mike Hoogerwerf schreef:

  Openhouden, niks fijner dan buiten zwemmen!

 12. J Roos schreef:

  Graag open houden maar of het rendabel is

 13. Marjola Heinis schreef:

  Zou erg fijn zijn als het open blijft!! Buiten zwemmen in de winter was erg fijn!

 14. Andre Holub schreef:

  Buiten zwemmen lekker en gezond OPENBLIJVEN

 15. Eric van Es schreef:

  Die David toch, het sportplezier van honderden proberen te belemmeren, verhuizing Kraaien, want milieu en zomaar ineens opgedoken bedreigde diersoorten, maar wel petitie beginnen om een 50 meter bad ’s winters te verwarmen …
  Typisch…..

  • David Sluis schreef:

   Beste heer van Es. Zomaar ineens opgedoken diersoorten? Hoe bedoelt u? En vooral wat insinueert u? Toch niet dat ik ze daar heb uitgezet he? Of stiekem toch wel? Kijk het is simpel, als er door heel slecht ecologisch onderzoek in opdracht van de gemeente weinig wordt aangetoond, en daarna na gedegen onderzoek van mij wel, dan lijkt het idd net of er “dieren ineens zijn opgedoken”? Maar goed, dan moet je kennis van zaken hebben om dit te doorgronden. Gelukkig zijn mijn bevindingen daarna door een ’third’ opinion in opdracht van de gemeente bevestigd. Dus ik zou zeggen, dat die dieren daar ‘gewoon’ aanwezig waren. Dat vond trouwens ook de rechtbank, of twijfelt u daar ook al aan? Maar wel een vreemde post van U. Waarschijnlijk tref ik u niet in de Crommenije tzt, zo te zien geen liefhebber. Milieu zei u? Bedoelde u soms ecologie? Dan bent u vast heel blij met de kap van het Fortuinterrein, zo klinkt het? Nou gefeliciteerd heer van Es. Het is echt fantastisch wat daar gebeurd is. Vooral omdat het totaal onzeker is of de Kraaien ooit kunnen verhuizen? Maar ach, een detail… Wist u trouwens dat binnenbaden ook verwarmd worden, en sporthallen, kantoren, huizen of leeft u daar niet in? Maar bedankt voor de opmerking, zit u kennelijk hoog…

 16. Mirjam Wietses schreef:

  Het zou fijn zijn als het bad ook in de winter open kan blijven. Ik zwem vanaf februari in het buiten bad. Heerlijk!

 17. Eric van Es schreef:

  Ik? Insinueren? Welnee! Noordse woelmuizen zijn heel normaal in Nederland, of toch niet? Niet bedreigd ook overigens. De vergelijking met binnenbaden kantoren en huizen raakt ook kant nog wal, daar wonen werken we ook in de winter. Noodzaak om een 50 meter buitenbad te verwarmen in de winter zie ik niet. Misschien is het door u aangegeven binnenbad een optie? Dan, de bomenkap, over de rechterlijke macht gesproken en het vertrouwen hierin, KMZ gaat weer vol in op de “illegale bomenkap” ook na uitspraak rechter d.d. 24/08/21. We hebben het hier nog steeds over braakliggend terrein, weliswaar 40 jaar braakliggend maar toch. Denk trouwens ook na 40 jaar geen verkeer over de A8 dat je ook hier een bijzondere flora en fauna gaat aantreffen, zo lust ik er nog wel een paar. Dhr. Mattens, PvdD in NHD:” Zijn al die dieren hun huisje kwijt en is de hele wijk hun groene pareltje kwijt” Om je kapot te lachen, serieus? Prettige eigenschap dat de natuur zijn weg wel weer vindt! Groen pareltje? Man het hele Guisveld tot je beschikking! Misschien artikel Zaanstadnieuws.nl 28/05 j.l. nog maar eens goed lezen over de hinder omwonenden ( wordt politiebureau en pompstation dan permanent bewoond?), flora en fauna en parkeren belicht. Moet ik ook nog beginnen over CO2? Want waar gaat dit in Europa dan over? De 7 grootste uitstoters goed voor 58,3% wereldwijd, alle(!) andere landen ter wereld nog geen 2% per land. Klimaat is een verdienmodel, gesubsidieerde biomassacentrales is een oplossing? Maak je niet zo druk om dit malle stukje grond op een achteraffie en gun de hockeyers een mooi complex.

  • David Sluis schreef:

   Beste Eric, heb je wel eens gehoord van een endemische en Europese prioritaire soort? Nee? (ik denk het nl. niet)? Je stelt dat deze soort niet bedreigd is? Waar baseer je dit op? Je vergist je helaas. Geen enkele inhoudelijke kennis. De rest van je betoog is ook slechts een (weinig onderbouwde) mening.

 18. Renate van Bruggen schreef:

  Eric van Es en David Sluis, kunnen jullie, jullie ruzie over kraaien ed ergens anders uitvechten en hier bij het topic blijven ?

  Ik denk zelf dat een opening van 1 april tot 1 oktober een goeie tussenoplossing is.

 19. Erik van den Brom schreef:

  Beste Eric, ik gun van harte de hockeyers de verhuizing naar het braakliggende terrein en ben het met je eens dat David zich niet zo druk moet maken. Maar het alternatief dat je oppert van het binnenbad is ongeveer hetzelfde als aangeven dat verhuizing vanuit Wijde Wormer niet noodzakelijk is. Daar kan toch ook prima gehockeyed kan worden ?

 20. Johan Duits schreef:

  Helaas is mijn neus- en keelslijmvlies niet bestand tegen binnenbad-atmosfeer.
  Ik zou het dan ook heel fijn vinden als het buitenbad (een deel van) herfst-winter-lente open zou zijn, hoewel ik mij kan voorstellen dat december/januari misschien iets te veel van het goede is.
  Ik wil overigens wel meer betalen, een soort wintertarief, of een abonnement kopen in plaats van betalen per keer. Wellicht is gemeente Zaanstad bereid tot openstelling als blijkt dat voldoende mensen een winterabonnement willen kopen zodat de inkomsten op voorhand duidelijk zijn. Het siert discussianten die zich bekommeren om milieu, CO2, kosten, baten etc, maar dit alles is relatief als je woont tussen Schiphol, Tata, snelwegen, golfbanen etc. Ik kan wat dat betreft alleen maar voor mijzelf spreken: zit nooit in een vliegtuig, eet geen vlees, heb geen kinderen, ga altijd lopend naar mijn werk. En ik hou van zwemmen, liefst buiten. Nog een tip: Zwembad Warder

 21. Cor van Mer schreef:

  Wij van AZVD, Triatlon/WP/Zwem vereniging met 165 leden steunen dit initiatief met hart en ziel! Afgelopen voorjaar hebben wij met veel van onze leden genoten van de openstelling van het buitenbad. Het zwemmersvolkje kent elkaar ook buiten de stadsgrenzen, ik ben het afgelopen voorjaar veel zwemliefhebbers uit de regio tot en met Haarlem en Alkmaar tegengekomen in onze Crommenije Ik weet zeker dat er ook voor de komende winter veel animo voor zal zijn binnen onze gelederen.
  Winter zwemmen is heerlijk en gezond.
  Zo’n activiteit moet overigens ook de kans krijgen om te groeien.
  Succes met dit initiatief.

 22. Fred Blijestein schreef:

  Ik lees al een paar keer dat het gezond is om in de kou buiten te zwemmen Waarom en waarop is dit gebaseerd?
  Kan iemand mij uitleggen op welke medische gronden dit gebaseerd is?

 23. Jaap Meeuwsen schreef:

  Hier is zeker onderzoek naar gedaan, prima om de weerstand te verhogen / op peil te houden, en is er iets op tegen wanneer mensen er van genieten ?
  Dus ook nog een keer goed voor de geest.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *