Petra Hoogkamer: “Aan de bewoner van dit adres”

In het voorjaar van 2021 valt er ‘s morgens in alle vroegte, als een dief in de nacht, een enveloppe van de gemeente Zaanstad op de mat: “Aan de bewoner van dit adres.”

Meestal is het een aankondiging van werkzaamheden. Dit keer is het een dringend verzoek om onze woning te verduurzamen, onze jaren-dertig-woning.

Door Petra Hoogkamer

Fijn, we krijgen een bon van € 70. Uit te geven bij alle ‘gemeentelijke bouwsupermarkten, met naam en toenaam vermeld.

Is getekend: Wethouder van Wonen en Bouwen Gemeente Zaanstad.

Na het lezen, besluiten wij dat dit schrijven direct bij het oud papier kan. Zo heeft onze buur de voetbalvereniging er ook nog wat aan.

Op 21 september 2021 herhaalt dit brievenbus-ritueel zich. Alweer een brief van de gemeente. Wat nu weer. Gaan ze eindelijke de ontbrekende bomen planten? Of eindelijk de overlast van de energieverslindende lantaarnpalen verhelpen?

Was getekend: Wethouder van Wonen en Bouwen Gemeente Zaanstad.

Wat de F**k is dit?
Hoe kan dit? Ik word achterdochtig.
Zou deze mevrouw de Wethouder van Bouwen en Wonen geld krijgen voor elke bon die ingeleverd wordt? Van de bouwsupermarkten of het rijk? Hoe weet Zaanstad dat wij niets gekocht hebben bij deze ‘ellende’-winkels?

Waarom hebben wij eigenlijk niks gekocht?
A: Wij hebben alles al gedaan wat Wethouder van bouwen en Wonen aanprijst
B: In deze winkels willen wij niet kopen, wij gaan naar de kleine detaillist met kennis van zaken in onze dorpen.
C: Wij hebben een sticker op onze deur dat we geen reclame in onze bus willen.
D: Wat kost dit aan CO2-uitstoot; papier print verspreiden portokosten (en 2x)?

En gemeente… alsjeblieft, blijf ons ook niet bestoken met geadresseerde mail per brievenbus dat we zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurvulling en andere energiebesparende en extra geld opleverende producten moeten aanschaffen. Want echt, we lachen ons elke keer een bult. Ons huis kan nergens meer aangepast worden, alles is gebeurd. Ons dak ligt al vol zonnepanelen.

Geef uw geld uit aan het vergroenen van onze wijk. Ja, u weet wel: het bomentekort bij het Fortuinterrein, en in de fietsstraat het teveel aan licht ‘s nachts.

Met vriendelijke groet een bewuste bewoner die al jaren op de CO2 reductie en de toekomst is voorbereid.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Ja wat kost dit wel niet😡 wij krijgen deze brieven ook. Maar als je subsidie aanvraagt is het potje leeg en moet Je het volgend jaar weer aanvragen maar dan wel van tevoren. Nou toen hadden wij het dus maar zelf gedaan. En die subsidie is een wassen neus. 70,— 😂😂 dat zijn 4 bussen purschuim bij de bouwmarkt.

 • Mariska Schuttevaêr

  Deze actie wordt niet door de gemeente Zaanstad betaald, maar door het Rijk. Het is dus niet mogelijk om het geld voor andere zaken te gebruiken. Onder alle deelnemers (die de bon daadwerkelijk gebruiken) verloot de gemeente Zaanstad verloot 250 waardebonnen t.w.v € 500,-
  En alle kleine beetjes helpen, lijkt mij.
  Overigens: voor grotere uitgaven t.b.v. het verduurzamen van de woning heeft Zaanstad de “Stappensubsidie”, en kan men gebruik maken van de landelijke ISDE-regeling.

  • P. Hoogkamer

   Wie betaalt het papier, porto, van deze milieu verslindende actie? En waarom krijg je een soort aanmaning, weer de kosten, als de Bon niet gebruikt is. Daar gaat het mij om. Big Brother soort van.. toch??? Hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen van Gemeente. Mariska, mooi vraagje voor Rosa?
   Ojaah krijgen huurders ook zo’n bon ?

   • Mariska Schuttevaer

    Goedenavond Petra,

    De gemeente werkt met een begroting, dat is een budget dat over alle domeinen verdeeld moet worden. Maar de gemeente wordt hier heus niet rijker van, er is gewoon ingetekend voor deze actie, om Zaanse inwoners te helpen met het verduurzamen van de woning. Kennelijk is er een herinnering verstuurd, omdat er momenteel nog erg veel onbenut geld in de pot voor Zaanstad zit.
    Ik heb begrepen dat Zaanstad ook heeft ingetekend voor een soortgelijke actie voor huurders.
    Maar ik heb het idee dat jij dit alleen maar negatief wilt zien, niet wilt zien dat er ook genoeg mensen wél blij zijn met 70 euro en de kans op 500 euro, om hun woning te verduurzamen. Niet iedereen kan dat zelf opbrengen.
    Mijn reactie was een poging om wat toelichting te geven. Verder ga ik hier geen discussie van maken.

    Fijne avond verder.

    Vriendelijke groet,

    Mariska Schuttevaer
    (Van ROSA, inderdaad!)

   • Suzanne Serton

    Wat een zuur Zaans gezeik is dit zeg. Doe eerst eens onderzoek voordat je een gegeven paard publiekelijk in de bek kijkt.

    Wij hebben het geld in ieder geval dankbaar uitgegeven. De paar spaarlampen die we nog hadden branden zijn nu vervangen door led. Onze spaarlampen zijn naar een buurvrouw in de bijstand gegaan. Zij heeft haar gloeilampen ermee kunnen vervangen.

    U had de onnodige milieubelasting ook verstandig kunnen inzetten en een steentje extra kunnen bijdragen, maar u kies voor azijnpissers.

    Met de door de gemeente gesubsidieerde geveltuinen en groene daken, gratis verkrijgbare bomen op bomendag door stichting Nationale bomendag, financiering van buurtinitiatieven door het Oranjefonds Burendag kunt u zelf genoeg doen om uw buurt te vergroenen. Of zeurt u liever bij de gemeente en uit u uw ongenoegen online in de hoop dat er op magische wijze bomen uit uw straat schieten?

    Uw overbodige stukje proza moet overigens ook op een server staan die stroom kost en daarmee belast u in mij optiek het millieu compleet onnodig.

 • Fred Blijestein

  Wat een verspilling. Ik krijg nb een brief (met weer een waardebon waarin gevraagd werd waarom ik de eerder toegezonden waardebon niet gebruikt had. Het moet toch niet gekker worden. En een gemeente die zelf van het groen een potje maakt maakt toch geen goede indruk

 • Marco Kerkhoven

  Wat een zuurpruimerij. Je kan voor die €70 ook ledlampen kopen en als je ze zelf niet gebruikt deze geven aan een familielid of buur die het goed kan gebruiken. Heb ik tenminste wel gedaan.
  Dit is weer gezeik op niets af.

 • Kees Hamster

  Ik heb ook de bon tot twee maal toe door de shredder gedaan. De 2e maal wel wat meer informatie er over ingewonnen: naast het lichten van je doopcel al voordat er ook maar iets gekocht is (eerst aan melden dan pas kopen). Vervolgens kan er een toetsing plaatsvinden of de gekochte materialen ook daadwerkelijk zijn gebruikt in je eigen woning heeft mij doen besluiten kostbaar geld niet op te maken voor zaken die in mijn woning al zijn toegepast.

  De gemeente kan het overgebleven potje beter inzetten voor het groen onderhoud…… daar kan nog veel energie in worden gestoken in Zaanstad.

  • Peter Blokker

   Retour afzender?

  • Karin Singeling

   @Kees Hamster, ter informatie: ik huur een huis, bij ons in de wijk heeft niemand zulke bonnen mogen ontvangen. Denk daar even aan als de volgende bon weer door de shredder doet. Zijn de bonnen alleen onder bewoners van koophuizen uitgedeeld, dat vind ik dan wel weer een interessante vraag. @Orkaan?

   • Kees Hamster

    @Karin, de bonnen zijn inderdaad alleen naar particuliere woningeigenaren verzonden. Ik begreep dat de brieven voor huurders ook op de planning staan. Mogelijk kan @Rosa ofwel Mariska Schuttevaer daar meer over zeggen?

 • Fred Blijestein

  Kees,helemaal met je eens!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *