In het voorjaar van 2021 valt er ‘s morgens in alle vroegte, als een dief in de nacht, een enveloppe van de gemeente Zaanstad op de mat: “Aan de bewoner van dit adres.”

Meestal is het een aankondiging van werkzaamheden. Dit keer is het een dringend verzoek om onze woning te verduurzamen, onze jaren-dertig-woning.

Door Petra Hoogkamer

Fijn, we krijgen een bon van € 70. Uit te geven bij alle ‘gemeentelijke bouwsupermarkten, met naam en toenaam vermeld.

Is getekend: Wethouder van Wonen en Bouwen Gemeente Zaanstad.

Na het lezen, besluiten wij dat dit schrijven direct bij het oud papier kan. Zo heeft onze buur de voetbalvereniging er ook nog wat aan.

Op 21 september 2021 herhaalt dit brievenbus-ritueel zich. Alweer een brief van de gemeente. Wat nu weer. Gaan ze eindelijke de ontbrekende bomen planten? Of eindelijk de overlast van de energieverslindende lantaarnpalen verhelpen?

Was getekend: Wethouder van Wonen en Bouwen Gemeente Zaanstad.

Wat de F**k is dit?
Hoe kan dit? Ik word achterdochtig.
Zou deze mevrouw de Wethouder van Bouwen en Wonen geld krijgen voor elke bon die ingeleverd wordt? Van de bouwsupermarkten of het rijk? Hoe weet Zaanstad dat wij niets gekocht hebben bij deze ‘ellende’-winkels?

Waarom hebben wij eigenlijk niks gekocht?
A: Wij hebben alles al gedaan wat Wethouder van bouwen en Wonen aanprijst
B: In deze winkels willen wij niet kopen, wij gaan naar de kleine detaillist met kennis van zaken in onze dorpen.
C: Wij hebben een sticker op onze deur dat we geen reclame in onze bus willen.
D: Wat kost dit aan CO2-uitstoot; papier print verspreiden portokosten (en 2x)?

En gemeente… alsjeblieft, blijf ons ook niet bestoken met geadresseerde mail per brievenbus dat we zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurvulling en andere energiebesparende en extra geld opleverende producten moeten aanschaffen. Want echt, we lachen ons elke keer een bult. Ons huis kan nergens meer aangepast worden, alles is gebeurd. Ons dak ligt al vol zonnepanelen.

Geef uw geld uit aan het vergroenen van onze wijk. Ja, u weet wel: het bomentekort bij het Fortuinterrein, en in de fietsstraat het teveel aan licht ‘s nachts.

Met vriendelijke groet een bewuste bewoner die al jaren op de CO2 reductie en de toekomst is voorbereid.