Peutervoetbal bij Sporting Krommenie

Sporting Krommenie is – naar eigen zeggen – de eerste voetbalclub in de Zaanstreek die is begonnen met peutervoetbal.

Of ‘voetbal’ in dit verband wel het juiste begrip is, laten we maar over aan de kenners langs lijn.

Door Jaap de Jong

Kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar kunnen een speciale training volgen, waarin zij op een speelse manier vertrouwd raken met de voetbal en de eerste beginselen van het spel. De training start vandaag, op 1 november.

Een proeftraining trok veel belangstelling. Zo’n vijfenveertig peuters met begeleiders waren komen opdraven om een balletje te trappen.

Afdalen naar de peuterleeftijd is geen strategie van Sporting Krommenie om zo vroeg mogelijk nieuwe leden aan de club te binden. Het is evenmin de eerste stap in de zoektocht naar talentjes die zich kunnen ontwikkelen tot topsporters. Gwendolyn de Koning, hoofd Jeugdopleidingen Onderbouw bij Sporting Krommenie:

“Het gaat erom dat kinderen plezier krijgen in het spelen met de voetbal. En dat zagen we gebeuren tijdens de proeftraining. Ze straalden. Daarom hebben we besloten om ermee door te gaan.”

Een minstens zo belangrijk doel is kinderen op de peuterleeftijd al te laten bewegen. Dat is gezond en gaat overgewicht tegen. Bij peutervoetbal – heet het in de taal van een officiële mededeling – worden op een speelse manier de motorische vaardigheden ontwikkeld. Gwendolyn de Koning:

“Wij voegen daar iets aan toe. Wij leren de kinderen in groepsverband spelen door met elkaar oefeningen te doen. Dat is ook goed voor hun sociale ontwikkeling. Ze leren op een leuke manier de eerste beginselen van het voetballen: dribbelen, overspelen, schieten en natuurlijk scoren.”

Voor een ‘wedstrijdje’ moeten de peuters wachten tot ze mini zijn, want daarvoor moet je wel vijf zijn.

De spannende vraag is natuurlijk: welke club komt met een voetbalvariant voor het babyzwemmen?

Meer informatie over peutervoetbal is de vinden op de website van Sporting Krommenie.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *