De Zaandijkerkerk is één van de negen prijswinnaars van de Pieter van Vollenhovenprijs die bedoeld is voor geslaagde herbestemmingen van monumentale kerken en kapellen.

Gister werd de prijs uitgereikt door juryvoorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven. Winnie de Wit van Zaans Erfgoed nam de prijs in ontvangst.

De onderscheiding voor de Zaandijkerkerk ging naar Stadsherstel Amsterdam en de Vereniging Zaans Erfgoed, in de kerk zijn woningen gebouwd voor jongeren met een autistische stoornis.

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.

De prijs werd in 2012 voor de eerste keer uitgereikt. De jury heeft er dit jaar voor gekozen om de prijs uit te reiken aan negen kerken en/of kapellen die zich dit jaar voor de prijs hadden aangemeld. Ieder jaar is er een geldbedrag van € 10.000,- beschikbaar, dit bedrag wordt dit jaar verdeeld onder de negen winnaars (dus  € 1.111,11 voor de Zaans Erfgoed en Stadsherstel.

Winnie de Wit van Zaans Erfgoed was samen met Jan Piet Bloem, Ron Kiburg en adjunct-directeur van Stadsherstel Michiel van der Burght in de Bizar-Bazar-kerk in Arnhem. Zij mocht de prijs in ontvangst nemen (“vanwege de Z van Zaandijkerkerk waren wij het laatst aan de beurt, na acht andere bijzonder geslaagde herbestemmingsprojecten van kerkelijke gebouwen”).

Het bewijs van de prijs bestaat uit een gravure voor op het gebouw zelf (foto onder). Volgens Winnie kan er niet teveel eer naar Stadsherstel, “want zonder hen was het restaureren en in gebruik nemen waarschijnlijk toch een langdurig en lastig traject geweest.”

Dit schreef De Orkaan de afgelopen jaren over de Zaandijkerkerk.

191116 De Gravure voor op de Zaandijkerkerk copy

Pieter van Vollenhovenprijs 2019 copy


Bronnen: persbericht Pieter van Vollenhovenprijs, mail van Winnie de Wit van Zaans Erfgoed, eerdere berichten op De Orkaan; foto’s: Pieter van Vollenhovenprijs (onderste) / Jan Piet Bloem (boven en gravure).