Laat ik beginnen met te vertellen dat ik niet ben opgegroeid met honden. Twee katten hadden we thuis: ome Oep en Poekie. Als ik te wild met de katten speelde leverde het me een kras op, maar met een simpel ‘kssssst’ verdwenen ze. En dan doe ik ook direct uit de doeken dat ik voorzichtig ben met dieren die ik niet ken.

Door Neeltje Waagmeester

Twee weken geleden jogde ik door een recreatiegebied, toen ik bijna getackeld werd door een hond. De ervaring heeft me geleerd dat, blaffen dat die hond aan de lijn moet, niet werkt. Daarom vroeg ik het vriendelijk. Het baasje keek boos en riep: ‘Het is een Beagle, die doet niets!’.

Die doet niets. Zij zal het weten. Maar de hond van de overbuurman zou ook niets doen. Toch viel het loslopende beest de buurman aan: ‘Dat doet ie anders nooit!’ Een litteken op zijn been doet mij eraan herinneren dat je écht een probleem hebt als honden aanvallen. Een valse kat trap je weg, tegen de kaken van een hond verlies je het.

Dat merkte ook een kennis wiens zoontje dit jaar tijdens een vakantie aangevallen werden door twee (loslopende) honden. Machteloos probeerde hij de honden van hem af te houden. Resultaat: bijtwonden, plastische chirurgie en nachtmerries. Tel daarbij de aanval deze maand door een “Hij doet niets”-hond op een collega en je begrijpt (hopelijk!) dat ik voorzichtig ben met honden. De foto’s mag ik van hem delen, hierboven en hieronder:

Jij kent jouw dier. Je houdt van je hond. Maar ík ken jouw hond niet en ben niet met honden opgegroeid. Hondenuitlaatzones vermijd ik als het even kan, want ik weet: dat is het terrein van de hond en zijn/haar baas. In een druk restaurant ‘lijn’ ik mijn kinderen aan. Ik hou ze bij me omdat niet iedereen op een spelend kind zit te wachten. Daarentegen vind ik dat je niet moet zeuren over het lawaai dat drukke kinderen maken als je er zelf voor kiest om in Balorig of een ander speelparadijs te gaan zitten.

Nadat ik voor de zoveelste keer “Stel je niet aan” te horen kreeg toen ik vroeg of het baasje even zijn hond vast wilde houden, was ik het zat. Daadkrachtig maakte ik melding bij de gemeente. Online werd ik verwezen naar een formulier. Het kostte een zee van tijd om het in te vullen en dat ik updates alleen via een Fort Knox-constructie kan inzien (een link met een code, waarna ik nóg een code aan moet vragen, waarna ik mijn DigiD in mag vullen, maar dat hoeft niet), maakte dat ik weinig vertrouwen had in een goede afloop. Toch werd ik gisteren gebeld. Er gaan controles plaatsvinden, omdat er meerdere klachten zijn binnengekomen bij de gemeente over loslopende honden.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hou je hond even vast als er iemand aan komt rennen of als er kleine kinderen in de buurt zijn. Je voorkomt het risico op een boete én dat jouw dier zich misschien ineens wél in het nauw gedreven voelt en uithaalt.

De hond die mijn collega beet is in beslag genomen door de gemeente. Na onderzoek bleek hij niet te resocialiseren. Hij kreeg een spuitje.

Hond niet aangelijnd. Resultaat: collega gewond en hond dood. De collega voelt zich belabberd, vanwege zijn been maar ook omdat hij het te doen heeft met de eigenaren van de hond. Een situatie met alleen maar verliezers.

Een situatie die door de hond even aan te lijnen voorkomen kan worden! Dus lijn je hond verdorie aan… Alsjeblieft?!