Pleidooi: Lijn verdorie je hond aan!

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik niet ben opgegroeid met honden. Twee katten hadden we thuis: ome Oep en Poekie. Als ik te wild met de katten speelde leverde het me een kras op, maar met een simpel ‘kssssst’ verdwenen ze. En dan doe ik ook direct uit de doeken dat ik voorzichtig ben met dieren die ik niet ken.

Door Neeltje Waagmeester

Twee weken geleden jogde ik door een recreatiegebied, toen ik bijna getackeld werd door een hond. De ervaring heeft me geleerd dat, blaffen dat die hond aan de lijn moet, niet werkt. Daarom vroeg ik het vriendelijk. Het baasje keek boos en riep: ‘Het is een Beagle, die doet niets!’.

Die doet niets. Zij zal het weten. Maar de hond van de overbuurman zou ook niets doen. Toch viel het loslopende beest de buurman aan: ‘Dat doet ie anders nooit!’ Een litteken op zijn been doet mij eraan herinneren dat je écht een probleem hebt als honden aanvallen. Een valse kat trap je weg, tegen de kaken van een hond verlies je het.

Dat merkte ook een kennis wiens zoontje dit jaar tijdens een vakantie aangevallen werden door twee (loslopende) honden. Machteloos probeerde hij de honden van hem af te houden. Resultaat: bijtwonden, plastische chirurgie en nachtmerries. Tel daarbij de aanval deze maand door een “Hij doet niets”-hond op een collega en je begrijpt (hopelijk!) dat ik voorzichtig ben met honden. De foto’s mag ik van hem delen, hierboven en hieronder:

Jij kent jouw dier. Je houdt van je hond. Maar ík ken jouw hond niet en ben niet met honden opgegroeid. Hondenuitlaatzones vermijd ik als het even kan, want ik weet: dat is het terrein van de hond en zijn/haar baas. In een druk restaurant ‘lijn’ ik mijn kinderen aan. Ik hou ze bij me omdat niet iedereen op een spelend kind zit te wachten. Daarentegen vind ik dat je niet moet zeuren over het lawaai dat drukke kinderen maken als je er zelf voor kiest om in Balorig of een ander speelparadijs te gaan zitten.

Nadat ik voor de zoveelste keer “Stel je niet aan” te horen kreeg toen ik vroeg of het baasje even zijn hond vast wilde houden, was ik het zat. Daadkrachtig maakte ik melding bij de gemeente. Online werd ik verwezen naar een formulier. Het kostte een zee van tijd om het in te vullen en dat ik updates alleen via een Fort Knox-constructie kan inzien (een link met een code, waarna ik nóg een code aan moet vragen, waarna ik mijn DigiD in mag vullen, maar dat hoeft niet), maakte dat ik weinig vertrouwen had in een goede afloop. Toch werd ik gisteren gebeld. Er gaan controles plaatsvinden, omdat er meerdere klachten zijn binnengekomen bij de gemeente over loslopende honden.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hou je hond even vast als er iemand aan komt rennen of als er kleine kinderen in de buurt zijn. Je voorkomt het risico op een boete én dat jouw dier zich misschien ineens wél in het nauw gedreven voelt en uithaalt.

De hond die mijn collega beet is in beslag genomen door de gemeente. Na onderzoek bleek hij niet te resocialiseren. Hij kreeg een spuitje.

Hond niet aangelijnd. Resultaat: collega gewond en hond dood. De collega voelt zich belabberd, vanwege zijn been maar ook omdat hij het te doen heeft met de eigenaren van de hond. Een situatie met alleen maar verliezers.

Een situatie die door de hond even aan te lijnen voorkomen kan worden! Dus lijn je hond verdorie aan… Alsjeblieft?!

Deel dit artikel:

23 reacties

 • Alexandra

  Bedenk wel dat je sociale nette mensen hebt met verantwoordelijkheidsgevoel en asociale, die overal schijt aan hebben. Ik trek het mij aan dat je elke hond en hondenbezitter over een kam scheert en aanspreekt. Gelukkig geldt jouw verhaal voor een(klein) deel van de hondeneigenaren en daarvoor geef ik je gelijk. Ik lijn mijn (slechts 4 kilo wegende) honden ook aan waar dat moet maar ook in losloopgebieden als dat nodig is. Niet omdat ze “schade” aanrichten bij bijten maar gewoon omdat dat netjes is. En dan moet ik nog even kwijt, hoe je de schade van een kat bagatelliseert. Ik heb twee konijnen in mijn omheinde tuin lopen.Daarvan heeft er een nu nog maar een oog na een aanval van een buurkat en een operatie van 300 euro. Er is niet meebetaalt. Ik bespaar je daar de foto’s van. Maar die zijn net zo erg als de jouwe hierboven. Ook katten komen met nette eigenaren en asociale. Dus spreek de asocialen aan en niet de specifieke huisdierbezitter.

  • Willemsen

   “Gelukkig geldt jouw verhaal voor een(klein) deel van de hondeneigenaren..”
   Ga dan eens voor de aardigheid het recreatiegebied t Twiske in en kijk dan eens hoeveel hondenbezitters (m/v) de hond laten loslopen dan wel via een gigantische lijn alle kanten laten rondlopen op het fietspad. En wee als je daar iets wat van zegt.

  • henk hogervorst

   Beste,

   Het gewicht van een hond doet er niet toe. Zelfs het kleinste en lichtste hondje kan nog gemeen uithalen als het moet. Ik heb een Shar pei van 7 jaar jong en houd hem altijd aangelijnd onder alle omstandigheden. In een gebied waar veel mensen, kinderen en sporters rond lopen, heb je gewoon het risico dat honden een keer kunnen toe happen, is het niet vanwege speelsheid dan is het wel een schrik reactie omdat sporters verwachten dat men hun hond aangelijnd houd wat mij ook logisch lijkt. Ook de opvoeding bepaalt grotendeels het gedrag van de hond alsmede het karakter van de eigenaar. Ook ik ben als kind op jonge leeftijd 1 cm onder mijn lies gebeten door een grote herdershond en de eigenaar liep gewoon lachend weg zonder zich bekend te maken of te informeren hoe het ging.Hoe vaak lees je tegenwoordig over kinderen en volwassenen die worden aangevallen door ontsnapte of loslopende honden waarbij men zwaar gewond raakt? Het schofterichtste is notabene dat de eigenaren zich op zo’n moment verstoppen of ontkennen iets met zo’n bijtincident te maken hebben?! Zorg in ieder geval dat je altijd een telefoon en het liefst eentje met camera bij je hebt voor het geval de persoon zich niet wil bekendmaken en geen ID wil tonen of spoorloos is.

  • Arenda

   Nou inderdaad Alexandra. Ik heb veel meer last van katten dan van andere honden. Regelmatig vind ik kattendrollen in mijn tuin en met die hete zomer was die penetrante pislucht echt niet te harden. Neem geen huisdieren als je ze niet onder je eigen hoede kunt houden. Hond aan de lijn, prima, maar dat geldt dan ook voor je kat. Houdt deze gewoon binnen/op eigen terrein.

  • Bart Prins

   Alexandra, ik zie niet hoe hondenbezitters in het algemeen hier worden aangesproken. Het gaat volgens mij duidelijk over hondenbezitters die hun hond niet aanlijnen, ook niet wanneer dat gevraagd wordt.

 • Jose

  Ben het volledig met je eens. Mijn vriendin haar hond is enige weken geleden door een ontsnapte Stafford aangevallen. Deze hond komt nooit op straat(zelfs buren uit die straat konden de hond niet) Met hulp van 2 mannen is haar hond bevrijd. De hond is gewond en kampt er nu 6 weken later nog mee.
  Mijn vriendin heeft nu grote angst voor andere honden die ze tegen komt.
  Er lopen helaas erg veel honden los.

 • Dwarsligger

  Valse honden, valse bazen…

  • henk hogervorst

   Je doet je naam idd eer aan. Kun je deze reactie toelichten?
   Wat een domme reactie zeg! 🙁

   • Dwarsligger

    Ja, dwarsliggers zijn nodig om het spoor recht te houden! Nooit gelezen dat vechthonden vals gemaakt worden door ze urenlang met hun tanden aan een boomtak te hangen? Daarom bijten ze zo goed. En alleen een valse baas doet zoiets.

 • Egbert Visser

  Alle honden moeten gewoon kort aangelijnd worden dat voorkomt ongelukken. Kort is een lijn van maximaal 2 meter lengte
  Verder ben ik voorstander voor een verbod op uitrenzones.
  Gelukkig zijn lang niet alle honden vals, jonge honden zijn bijvoorbeeld speels en daardoor kunnen er ook ongelukken gebeuren.
  Verder alle risicohonden verplicht muilkorven als ze in de openbare ruimte worden uitgelaten.

  • Mara Schellinger

   Zullen we anders honden gewoon helemaal afschaffen meneer Visser?

   En dan ook paarden en vee (kunnen schoppen), katten (kunnen krabben), knaagdieren (straks knagen ze je vinger eraf)…verzin zo maar verder.

   Wat ik wil zeggen met mijn enigszins opgeblazen reactie hierboven is dat ik uw reactie overdreven vind. Waarom uitrenzones verbieden? Er zijn genoeg honden in Nederland die het moeten doen met 2x daags een rondje van 10 minuten. Precies die honden raken gefrustreerd, luisteren slecht en beginnen uiteindelijk hun frustratie zogezegd ‘af te reageren’.

   Ik beweer hierbij natuurlijk absoluut niet dat honden die wel los kunnen in een uitrenzone nooit zullen bijten, maar de kans is minder. Persoonlijk vind ik het niet diervriendelijk om dit soort zones (incl. losloopgebieden) te verbieden. Ik stel echter wel voor dat u zich er dan alleen mag begeven met hond of als u tolerant bent naar de honden.

   Want als een mountainbiker een hond omver rijdt in een losloopgebied (waar hij niet mag komen), mag de hondeneigenaar niks zeggen. Als een trimmer/jogger die overal kan rennen in eenzelfde gebied de hond schopt, ook al niet. En ook de ruiter die een hond met de zweep geeft omdat hij van een afstand aan het paard snuffelt, dat moet de hondeneigenaar maar accepteren.

   Want, zijn hond, die is gevaarlijk. Zijn hond, kan bijten ook als die dat ‘normaal nooit doet’. Zijn hond, mag zich niet verdedigen met zijn enige wapen, ook niet als hij door een vreemde kwaad gedaan wordt. En verdedigd de hond zich toch? Of maakt de eigenaar een inschattingsfout? Dan is het zijn hond die niet of vergiffenis hoeft te rekenen en vlot het graf zal vinden.

   Nee, meneer Visser. U mag honden eng vinden (hoewel angst voor de incompetentie van de eigenaar misschien meer terecht is), maar ik adviseer u om tolerant te blijven. Immers, als er voldoende losloopgebieden zijn waar baasjes veilig kunnen lopen (dus zonder vreemden die naar de hond uithalen), dan zal het aantal loslopende honden op plekken waar dat niet hoort, naar mijn inschatting, snel dalen.

   • Nina

    Ik heb al meerdere malem meegemaakt dat mijn hond een stukje mee liep met een jogger. Daarbij moet ik zeggen dat mijn hond los mocht lopen. De jogger dreigde mijn hond een schop te verlopen als ik mijn “kut hond” niet bij mij zou houden.
    Dus zowel de joggers als de hondenbezitters hebben hun frustraties.
    Joggers lopen nou eenmaal risico als ze in een losloopgebied besluiten te joggen. Maar ik zal mijn hond buiten die gebieden, altijd aanlijnen! Dus ik verwacht dat de joggers ook rekening met mij houden.
    Als we gewoon meer rekening met elkaar houden dan was dit artikel niet eens nodig geweest…

   • Egbert Visser

    Afschaffen lijkt me een prima plan !
    En ik ben zeker niet bang voor honden, dus wat dat betreft bent u abuis.
    Maar u bent echt een schoon voorbeeld van een hondenbezitter die gelijk begint begint te blaffen als iemand kritiek heeft.
    Veel hondenbezitters hebben hetzelfde karakter als u.
    Maar wij hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting en mijn mening steek ik niet onder stoelen of banken.
    Ik moet veilig in openbaar gebied kunnen lopen of fietsen zonder het risico dat ik door een hond wordt gebeten of omver wordt gesprongen.
    Veel mensen kunnen niet met hin beest overweg daarom zou iedereen verplicht op cursus moeten met hun dier.
    Er zijn teveel onbetrouwbare fokkers die doorgefokte honden verkopen dus betere controle op fokkers zou ook niet misstaan.
    Mensen mety honden hebben wel een potentieel wapen in hun handen en dat vergeten de baasjes vaak !
    Daarom ben ik tegen uitrenzones en lange lijnen.

    • Mara Schellinger

     Meneer Visser,
     Ik blaf niet, ik uit slechts mijn mening, net als u. Waarbij mijn mening is dat de tolerantie ver te zoeken is. Uw mening (of mijn interpretatie ervan) is dat honden wapens zijn en ze daarom elke vorm van vrijheid moet worden ontnomen en die mening mag u hebben. Dat betekent niet dat ik het daarmee eens hoef te zijn of dat het feit dat u een mening heeft betekend dat een ander geen andere mening mag hebben.

     Excuses voor de aanname, u hoeft uiteraard niet bang voor honden te zijn om de mening te dragen dat het gevaarlijk is als een hond losloopt. Mij lijkt echter toch dat als de hond losloopt in een losloopgebied, u dergelijke honden makkelijk kunt vermijden.

     Overigens, u noemt mij een schoon voorbeeld van een hondeneigenaar. Echter, ik heb geen hond en ook nooit gehad dus het lijkt mij niet dat ik in deze als voorbeeld kan dienen. Dat was dan weer een incorrecte aanname van uw kant.

     • Egbert Visser

      Dan bent u lid van de partij van de dieren, kan niet missen.
      Ik zei trouwens niet dat honden wapens zijn maar potentiele wapens, zeker in handen van de verkeerde mensen.
      Begrijp mij niet verkeerd, ik gun de mensen hun hond van harte maar als u goed mijn betoog heeft gelezen gebeuren er helaas teveel incidenten geweest waarbij een hond vanuit het niets de aanval kiest. Dat soort aanvallen hebben meerdere oorzaken waarvan ik er al enkele genoemd hebt maar wat ook een belangrijke factor is dat honden waaks zijn en hun baasje beschermen.
      Om het aantal bijtincidenten drastisch te verminderen zijn maatregelen nodig die vervelendvoor een hondenliefhebber kunnen zijn.
      Vergeet daarbij niet dat in uitrenzones ook mensen met honden lopen die gebeten kunnen worden( of hun hond).

    • Mara Schellinger

     Meneer Visser,
     Ook de aanname dat ik lid ben van de partij van de dieren is incorrect.

     Wel ben ik fan van redelijkheid en tolerantie. U heeft zomaar gelijk dat honden een potentieel wapen zijn, hoewel dit voor de meeste hondeneigenaren vast niet het doel is.

     Vandaar juist wel losloopgebieden. Als u zich daar immers in bevindt, met hond of zonder, weet u wat de risico’s zijn. Als u hier loopt en dus welbewust een risico neemt, vind ik het niet meer dan redelijk dat de hond gewoon los mag.

     Op eenzelfde manier weet u immers ook wat de risico’s zijn van bijv. autorijden. Dat er ongelukken gebeuren met auto’s betekend niet dat het redelijk is om deze dan maar af te schaffen.

     Ik zou zeggen, laten we het erover eens zijn dat we het er niet over eens zijn.

     • Egbert Visser

      Mara,
      Onze meningen staan lijnrecht tegenover elkaar en in beide meningen zitten kernen van waarheid denk ik. Jij hebt je mening verdedigd en dat het ik ook gedaan dat is ons goed recht.
      Even goede vrienden verder voor mij is de kous nu af.

  • JK

   Honden muilkorven, geen vlees meer, geen vuurwerk meer, mag mijn kat wel buiten poepen?, niet te dik zijn, geen alcohol meer, geen zwarte piet meer, milieuzone voor de brommer, je fiets niet in de stad buiten de vakken, elke dag een stukje fruit, nergens meer roken (ook niet dampen), geen allesbrander of houtkachel, niet teveel water gebruiken, geen plastic wegwerpborden, of plastic zak van de winkel (die gooi ik namelijk altijd in de Noordzee), waar gaan we eigenlijke heen? Ik ben tegen hardlopers, die verpesten mijn uitzicht, is daar ook nog iets aan te doen?

 • Erica Jaape

  Mijn ervaringen zijn, als hardloper gelukkig nog positief. Als de hond bij het baasje blijft geef ik daarbij ook vaak een groet in de vorm van bedankt, of een knikje in goede verstandhouding. Samen maken we een park voor iedereen toegankelijk.

 • Han

  Dit gaat over doethijandersnooit honden. Ben zelf al te vaak aangevallen door dit soort (baasjes)honden. 2 x gebeten en 1x hard gevallen. Gewoon aanlijnen waar het hoort.

 • Niek

  Tja, honden die in trappenhuizen en liften piessen, overal om blaffen, in bloemperken kakken en baasjes die dat gewoon vinden, daar ben ik niet blij om. Flink belasten en mensen die geen hond kunnen hebben, verbieden die aan te schaffen zou ik zeggen.

 • jody

  Even een grote nuancering! 99,5% van alle huishonden zullen in hun leven NOOIT een mens of kind bijten. Echt waar! Waarmee ik de nare incidenten niet wil bagatelliseren. Ik heb zelf ook vreselijke situaties meegemaakt, 1 hond poot doorgebeten door Perro Presa de Canario (formaat bakbeest) met een valse baas, 1 keer een hond gebeten door witte herder van baas met alcoholprobleem.Wie de baas is maakt erg uit bij honden, gelukkig zijn de meeste mensen niet al te asociaal, en de meeste honden geweldig in aanpassen, zelfs aan minder ideale omstandigheden.

 • hans van loo

  Buiten de losloopgebieden; kort aanlijnen die honden.Een heel redelijk verlangen. Niet een ieder is van jouw hond gecharmeerd.Als je daar iets over zegt dan is het overigens niet ondenkbaar dat je een opmerking naar je hoofd krijgt geslingerd “moet je maar binnen blijven ”
  De omgekeerde wereld,kennelijk de denkwereld van sommige hondenbezitters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *