Winnie de Wit uit Assendelft sprak zich dertig jaar geleden krachtig uit voor een gezonde leefomgeving, maar ze gooide het bijltje erbij neer toen het erop leek dat alle actie kansloos was.

Meer dan honderd burgergroeperingen maken zich hard om de overlast van Schiphol tegen te gaan. In hun eigen tijd, met eigen geld staan ze al zo’n drie decennia tegenover juristen, lobbyisten en andere mensen met een economisch belang. En er verandert niets. 

Dat wil zeggen: er verandert niets ten goede. Schiphol groeide en groeit en groeit door. 

Winnie pakte haar bijl weer op toen ze naar haar kleinkinderen keek en het besef doordrong hoe die kleine lijfjes worden blootgesteld aan wat wij normaal zijn gaan vinden. 

Vandaag vergadert de commissie Mobiliteit & Beteikbaarheid van Provincie Noord-Holland. Winnie zal namens Saense Onderwonenden Schiphol inspreken. Ze krijgt daarvoor exact drie minuten. Om die drie minuten een beetje kracht bij te zetten plaatsen we nu alvast haar pleidooi.

Winnies pleidooi

Weet u het nog? Die kaart van RTL Nieuws, die laat zien waar in Nederland de gezondheid ernstig bedreigd wordt door vieze lucht en herrie?  Knalrood rond Schiphol!

De uitstoot van Schiphol piekt recht naar het noorden, over het Noordzeekanaal, en volgt mijn mooie dorp nog zo’n 8 kilometer.
Hoe roder, hoe meer kans om ziek te worden van luchtverontreiniging OF geluid. Dat staat bij die kaart. En daar zit mijn pijn. Wij in Assendelft worden bedreigd door beide.
Het westen van de Zaanstreek door Tata, het oosten door een superspreader van ammoniak, genaamd Olam. De A8 en A9 omzomen het gebied en boven onze hoofden gaan 2 snelwegen vol vliegtuiggeweld.

Als het aan de minister van IenW ligt, komt er met NextGen een nog hogere vliegdichtheid, en er zit GEWOON weer groei in de pijplijn.

Ik weet het, in deze commissie geldt: wij gaan niet over Schiphol, dat is ‘aan het Rijk’. Toch heeft u, als Provincie zorgplicht voor uw inwoners. U dient mede te zorgen voor schone lucht, voor normale nachtrust en veiligheid, kortom preventief te handelen met de gezondheid van uw burgers voor ogen.

Mogelijk vertrouwt u de cijfers van BAS nog, maar er zijn veel meer tot in hun vezels geplaagde inwoners, dan deze klaaglijn vermeldt. De bijna grootste luchthaven van Europa in het kleinste landje met de meeste mensen eromheen. De luchthaven die dankzij  het ministerie boven elke wet verheven is.

Wij burgers hebben al 3 decennia te maken met:

  • de sprookjes van Schiphol – immer groeien èn minder hinder
  • met gemanipuleerde cijfers in rapporten – meermalen onafhankelijk aangetoond
  • naar uitkomst toerekenende adviesbureaus
  • lobbyisten
  • nepparticipatie 
  • ontberen van transparantie en van onafhankelijke meetpunten
  • kortom van het eerlijke verhaal

Wie helpt ons van deze neppe, papieren werkelijkheid af? Van het immer bezwaar moeten maken tegen de megalomane groeiplannen, wetend dat er niets mee gedaan wordt? Meepraten? Zinloos!
Wie gaat onze stem naar Den Haag verder voeren? Gaat u uw best doen om onze eis voor een eerlijk verhaal daar eens te laten horen?  Ongevraagd, waarom niet? We hebben moedige politici nodig! Voor de vele, vele burgers  blijkt Den Haag n.l. de oren dicht te houden. Klinkt het een beetje naar dat andere dossier, waardoor we nu zonder regering zitten?

Voorzorgsbeginsel

Naast  zorgplicht is er ook nog het voorzorgsbeginsel, dat aandacht verdient.

Blijkt vliegverkeer schade aan de longen van basisscholieren aan te brengen? Stop er dan mee, verminder het op zijn minst – uit voorzorg. Artsen – met name longartsen vragen hierom!

Ik rond af: Onze Rijksoverheid heeft de rechterlijke weg voor ons afgesloten omdat de minister simpel dingen regelt via een simpele Algemene Maatregel van Bestuur, waar het recht niet over kan spreken.

Tot slot: de volksgezondheid is in dit dossier ondergeschikt verklaard. Dat feit zal over 20 à 30 jaar zichtbaar worden  in de gezondheidsstatistieken. 

Kom, maak van deze commissie een groep moedige politici die vooruit denkt, die actie onderneemt omdat de gezondheid van Noordhollanders op het spel staat.