Dinsdagavond 4 februari waren bewoners van de Zaandamse wijken Poelenburg en Peldersveld uitgenodigd in zalencentrum Tulp 1 in Zaandam voor een etentje met burgemeester Jan Hamming en zijn wethouders.

De opkomst was hoog, de glimmende feestzaal leek wel een alles weerkaatsende vissenkom met de honderden bewoners en vele medewerkers van maatschappelijke organisaties die erop af waren gekomen.

Door Edwin Kleiss.

Er waren zelfs meer mensen dan toegestaan volgens de vergunning. Daarom werden wat mensen van de meewerkende organisaties weggestuurd.

Ook voor mijn podcastmicrofoon was het te veel. Bij het luisteren van de opnames bleek het geluid in vele gevallen te zacht om er iets mee te kunnen doen op het Radio Orkaan podcastkanaal. De herrie van de gesprekken in de zaal was te overheersend geweest. Vandaar dit verslag met een beetje audio op de koop toe.

Zwakke wijken

Dat wijken als Peldersveld en Poelenburg wat extra aandacht vragen is logisch. Zo bleek maandag nog uit een groot landelijke onderzoek, uitgevoerd door woningbouw maatschappijen, dat “zwakke” wijken in Nederland steeds zwakker worden.

Vaak gaat de communicatie op dit soort bijeenkomsten op een wat kinderachtige manier. Ook dinsdagavond leek dat het geval. Er werd eerst vooral over de hoofden in de zaal heen gesproken. Eenrichtingsverkeer door mensen die volgens mij geen van allen hun bed in deze wijken hebben staan.

pact poelenburg coolDaarna werd er een “pact” gesloten. Burgemeester Jan Hamming noemde het een huwelijksvoltrekking. (Waar een etentje niet allemaal toe kan leiden). De hele buurt moest zich vanaf nu meer gaan inzetten en geen gemor!

Maar goed, communicatie dus. Tijd voor de dialoog. Eerst wat vragen uit de zaal: “Hoe komen veel van die jonge jongens en meisjes toch aan die hele mooie dure auto’s?” Antwoord: ‘Dat gaan we eens nader bekijken mevrouw.’ (Niemand nam het woord “Drugshandel” in de mond.)

Daarna kon het publiek plaatsnemen aan tafels voor een gesprek over thema’s als o.a. veiligheid, schoon op straat en jeugd. Wat mij betreft een waar jeukonderdeel van dergelijke avonden waarbij ik vaak hard wegren. Maar als razende reporter moest ik toch mijn informatie inwinnen.

pact poelenburg drukte 2Veel mensen zaten er wat stilletjes en verdwaasd om zich heen kijkend bij. Maar ik moet toegeven, aan sommige tafels gingen de gesprekken goed van start. Vooral van de goed vertegenwoordigde wijkagenten wilden veel mensen iets weten. Zo klaagde een dame uit Peldersveld dat de parkeerplaats in haar straat nog steeds was afgesloten vanwege drugsdealers. Maar dat die dealers nu bij haar om de hoek staan te handelen omdat daar al het licht is uitgeschakeld. Een ideale uitnodiging voor kwaadwillenden om ongestoord hun gang te gaan.
pact poelenburg groepjesIemand anders wilde van wijkagent Cleve Hewitt weten waarom de politie soms zo moeilijk te bereiken is. Hewitt houdt er zelf een eigen methode op na. “Iedereen mag mijn telefoonnummer hebben en mij appjes sturen. Soms word ik ’s morgens wakker en heb ik er wel 70.”

Deze directe manier van communiceren met wijkbewoners maakt het soms een stuk makkelijker. Zo hoorde hij laatst van iemand over een inbraak en wie deze had gepleegd. Met naam en toenaam. Ook dat er een horloge was gestolen. “Wat was weggenomen kreeg ik van de slachtoffers binnen twee minuten op de mail.” En de zaak werd snel opgelost. “Dat weekend had ik horecadienst op de dam. En wie komt er naar me toe en geeft me een hand? De betrokken persoon die genoemd werd. Hij geeft me een hand met zijn rechterhand. Ik kijk naar zijn linkerhand en zie dat hij het gestolen horloge om heeft. We hebben hem aangehouden en vervolgens van vier inbraken in de wijk de spullen teruggevonden in zijn box.”

Pact

Het “pact Poelenburg en Peldersveld 2020 – 2040” is gesloten voor (de naam zegt het al) de komende twintig jaar en met vrijwel alle denkbare organisaties die een rol spelen in de wijken. Van GGD tot politie en van de kinderopvang tot woningcorporatie Parteon en het Regio Collega. De doelen van dit pact zijn duidelijke geformuleerd in een goed leesbare folder die aan bezoekers werd meegegeven. Het is alleen nog even de vraag wie we erop mogen afrekenen als over 20 jaar de doelen niet zijn behaald. Gaan de organisaties dan naar elkaar wijzen?

Doelen

De doelen van het pact richten zich vooral op kinderen / onderwijs, armoede en woningaanbod in de wijken en zijn omschreven als:

– In de toekomst hebben de kinderen in Poelenburg dezelfde schoolresultaten als kinderen in de rest van Zaanstad.

Middelen: Kinderen kunnen eerder naar de peuterspeelzaal, ipv 2,5 uur naar 10 uur extra les op de basisschool en meer aanbod van huiswerkbegeleiding.

– In de toekomst zijn er minder kinderen die opgroeien in armoede en zijn er meer mensen aan het werk.

Middelen: Meer bewoners met een uitkering krijgen begeleiding naar werk, Nederlandse les voor iedereen (verplicht voor mensen met een uitkering) en samenwerking met Amsterdam voor het creëren van meer banen.

– In de toekomst is de leefomgeving in de wijken veiliger, schoner en is is meer aanbod in type woningen. Zo wordt de wijk aantrekkelijker voor iedereen.

Middelen: Mix van woningen (koop en sociale huur), gemeente politie en justitie pakken criminaliteit zichtbaar aan., samen met bewoners houdt Zaanstad de wijk schoon en het verbeteren van de bereikbaarheid van de wijken.

Hoe en wanneer deze zaken gaan lopen en wanneer we Hamming en zijn wethouders hier voor het eerst op kunnen aanspreken is nog niet duidelijk. Er schijnt een jaarlijkse evaluatie van het pact te komen evenals een binnenkort te verschijnen website om het pact te kunnen volgen. Een e-mailadres is er wel al voor vragen: pact@zaanstad.nl

Sowieso is het voor bewoners altijd interessant om een van de maandelijkse buurtbijeenkomsten bij te wonen bij kapper Hakan wiens zaak ook regelmatig functioneert als sociale ontmoetingsplek.

pact poelenburg badge