In de nacht van vrijdag op zaterdag – 10 februari – kwam rond 01.30 uur bij de hulpdiensten een melding binnen van een woningbrand aan de Wibautstraat in Zaandam.

Eenmaal op de Wibautstraat bleek dat er voor de portiek van een de flat geprobeerd is brand te stichten. Op de grond voor de portiek waren meerdere brandplekken zichtbaar en het raam bij de ingang was beschadigd. De politie bevestigt zaterdagochtend dat er een explosie heeft plaatsgevonden, vermoedelijk veroorzaakt door zwaar vuurwerk.

De auto die voor de portiek geparkeerd stond is hierbij ook beschadigd geraakt. Het rechter achterwiel heeft vlam gevat en is door bewoners geblust. Midden op straat lagen delen van een lege plastic fles. De politie heeft de auto en deel van de portiek afgezet. Er zijn verschillende sporen veiliggesteld en later vandaag gaat Forensische Opsporing verder onderzoek doen naar wat er is gebeurd.

Volgens buurtbewoners is het al enkele dagen onrustig bij de flat. Gister rond hetzelfde tijdstip zou er aan de achterzijde bij de toegangsdeur tot de boxen ook al een brandje zijn geweest.

De politie voert onderzoek uit en is op zoek naar getuigen. Heb je iets gezien tussen 01.15 – 01.45 uur op de dag van de explosie? Of heb je voorafgaand of na de ontploffing iets verdachts gezien? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Anoniem kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000 of het tipformulier. Zaaknummer 2024029677.

Onder een slideshow met negen foto’s (klik op pijltjes of swipen):

Bijdrage door Michel Schermer