Het was gisteren, zaterdag 8 november, een druk dagje voor wethouder Addy Verschuren. ’s Morgens blauwe schijven uitdelen in Krommenie, en ’s middags op de fiets door de gemeente.

Onder leiding van Sonja Puhl-Diehle en andere leden van de Zaanse Fietsersbond maakte Verschuren, samen met Paul Laport en Olaf van Waart van GroenLinks een tocht langs knelpunten, overbodige paaltjes, over gevaarlijke oversteekplekken en door overlichte tunnels door de Zaanstreek.

De Orkaan trof het fietsende gezelschap aan in de Czaar Peterstraat in de Russische Buurt ter hoogte van de Marktsteeg. “Iedereen fietst over de stoep, gewoon de route naar het station doortrekken” volgens enkele leden van het gezelschap, “dat kost maar vier parkeerplaatsen”. Verschuren’s gezicht betrok: “Maar vier? Zo eenvoudig is dat niet.” Bovendien zouden de bewoners niet allemaal even blij zijn als er een fietsroute langs hun huizen zou komen.

Behalve bij die onderbroken route werd er o.a. gestopt bij de steilste fietsbrug van Nederland, tussen de voetbalterreinen van Zaanlandia en Hellas (die nu eigenlijk geeen fietsbrug meer is omdat de fietsgoot verwijderd is – en daardoor nog onbegaanbaarder is geworden), en bij de plek waar de oost-west verbinding langs het station moet komen. Verschuren benadrukte nogmaals dat ondanks problemen van de ontwikkelaar er wel degelijk een fietsroute langs de Primark komt.