Politie controleert panden Czarinastraat

Handhavers van de gemeente Zaanstad hebben vandaag samen met de politie twee panden in de Czarinsatraat in de Russische Buurt in Zaandam gecontroleerd op overbewoning, illegale kamerverhuur en brandveiligheid aldus een persbericht van de gemeente.

In één pand werd onderverhuur van kamers geconstateerd die in strijd is met het bestemmingsplan. In het andere pand werd onder meer een verbouwing zonder vergunning vastgesteld.

De gemeente meldt:

Van zeker twintig panden in de straat heeft de gemeente signalen dat er sprake is van overbewoning en illegale kamerverhuur, waardoor de leefbaarheid in de panden en in de buurt in het geding is. Het zorgt voor parkeer-, afval- en geluidsoverlast in de buurt, maar levert met name ook risico’s op voor de huurders zelf, vaak mensen uit Midden- en Oost-Europa die hier (legaal) werken. Vaak betalen ze hoge huren, waardoor sprake kan zijn van uitbuiting. Bovendien is de vraag hoe het met de (brand)veiligheid is gesteld in de panden. Veel panden worden verwaarloosd.

“De controles van vandaag zijn de eerste, maar zeker niet de laatste”, zegt burgemeester Ruud Vreeman in het perbericht. “Pandeigenaren die zich niet aan de regels houden en op een onverantwoorde manier mensen huisvesten, gaan we aanpakken.”

De controle leverde ook signalen van adres-  en woonfraude op. Ook werd gekeken voor welke werkgevers of uitzendbureaus de bewoners werken. Burgemeester Vreeman:

“Als je mensen uit andere landen hiernaartoe haalt om bij jou te werken, heb je ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is. Dat betekent niet alleen dat ze betaald worden volgens de cao, maar ook dat hun huisvesting goed en veilig is. Als oud-vakbondsman kan ik daar echt kwaad over worden.”

Eerder schreef De Orkaan al een artikel over de verpaupering van de Russische Buurt, en dan met name van de Czarinastraat.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jolanda

  De panden zien er ook niet uit.
  De straat is echt aan het verpauperen.
  Al is het kleine etalage winkeltje goed opgeknapt met die schilderbeurt.
  Ben benieuwd welke panden voldoen aan een veilig onderkomen…

 • Russische Buurter

  Ik woon pas 60 jaar in de buurt. De Russische Buurtcommissie heeft in de jaren 70 al gestreden tegen de komst van het drugscafe, en wat de gevolgen zouden zijn:

  – Het trekt duistere figuren aan.

  – De omliggende panden zijn niet meer te verkopen. Alleen tegen lage prijzen. Dit trekt weer huisjesmelkers aan, en slecht onderhoud aan de panden.

  B&W vonden dat het allemaal niet zo’n vaar liep en lieten de straat verpauperen.

  De oplossing:

  De gemeente koopt de drugcafe’s en slecht onderhouden panden op. Voorbeeld de Wallen in de Amsterdam.

  Met andere woorden. Weg met de drugscafe’s, ook die achter de Rozenhof.

  Nieuwe straatnaambordjes ophangen is mooi, maar helpen geen zier. Dus B&W MAAK niet alleen Zaanstad. Maar MAAK ook weer leefbare Russische Buurt

 • Russische Buurter

  Zolang Pieter Bilder niet met argumenten komt spreekt hij onzien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *