De melding van een alerte inwoner van Oostzaan zette gisteren de boel in werking: “Een noodhulpvoertuig, de wijkagent van Oostzaan en een burgerauto reageerden op de melding en gingen direct ter plaatse.”

Ter plaatse was De Haal, net na de kruising met De Heul. Daar troffen ze de jongeman die foto’s had staan maken, misschien wel van huizen.

De toerist uit Saoedi-Arabië verklaarde het mooie Twiske te willen zien, maar dat ging er bij de dienders niet zomaar in. Ze wilden bewijs: fouilleerden hem (met toestemming), doorzochten de buddy-seat van zijn scooter en zijn mobiele telefoon.

Op de telefoon bleken filmpjes van onze natuur te staan, de scooter was gehuurd.

“Hierop de jongeman bedankt voor zijn medewerking en de wijkagent heeft hem de juiste weg terug naar Amsterdam gewezen.”

Eind goed, al goed…

Wij vroegen Erik Schaap van Bureau Discriminatiezaken of hij dacht dat dit een blonde toerist zou zijn overkomen:

“Ik denk dat de vraag terecht is. En in aanvulling daarop: met welk recht fouilleert de politie een man die nergens van wordt verdacht en idem doorzoeken ze zijn scooter en mobiele telefoon? En, tot slot, wat is nut en noodzaak van de berichtgeving hiervan op Facebook?”

De woordvoerder van politie meldde:

“Wij reageren op een melding van een verdachte situatie. Het is normaal om te kijken of iemand inbrekerswerktuig bij zich heeft.”

 De foto’s bij dit stukje hebben wij ongestoord in Oostzaan kunnen nemen.

Oostzaan 8

Oostzaan 7JPG

Oostzaan 5

Oostzaan