In Zaanstreek-Waterland moest de ambulance 75 keer een rit maken tijdens Oud en Nieuw. Bijna twee derde daarvan (47) was in Zaanstad. Bij de brandweer werden 56 incidenten gemeld, ruim de helft (29) in Zaanstad.

In Zaandam zijn politiemensen regelmatig bekogeld met (zwaar) vuurwerk aldus het persbericht van de Veiligheidsregio. Er was sprake van ‘meerdere vechtpartijen’ in de streek, in Westknollendam een groot feest in een loods beëindigd.

De politie op oudejaarsavond uit voorzorg brandweerpersoneel ondersteuning gegeven in Poelenburg waar een ietwat dreigende situatie ontstond.

Volgens de Veiligheidsregio was de jaarwisseling “iets drukker dan vorig jaar, maar er zijn geen grote incidenten geweest.” Vergeleken met de jaren daarvoor waren er minder incidenten, maar “wel was er ondanks het landelijk vuurwerkverbod veel vuurwerkoverlast en zijn er mensen gewond geraakt door vuurwerk.”

Volgens de politie was het vooral onrustig in Volendam en Zaandam. Zo keerden in de middag tientallen jongeren in Volendam zich tegen de politie waarbij er met vuurwerk naar agenten werd gegooid. Twee politiemensen doen tegen deze persoon aangifte van zware mishandeling.

Er zijn in de hele veiligheidsregio drie branden gemeld in of bij woningen als gevolg van het afsteken van vuurwerk. In Zaanstreek-Waterland heeft de ambulance vijf mensen – onder wie drie kinderen – met vuurwerkverwondingen naar het ziekenhuis gebracht.