Politie Zaanstreek: Vuurwerkoverlast? Spreek ze aan

‘Dat er in zo’n beetje de hele Zaanstreek last is van vuurwerk, dat weten wij.’ Zo begint de tekst die Politie Zaanstreek zojuist op Facebook plaatste:

‘Met een beperkte capaciteit proberen wij, samen met handhaving in de gemeente Zaanstad, de overlast tegen te gaan.’

Het advies dat daarop volgt vinden we echter wel een klein beetje spannend. Er wordt gevraagd mensen die in de weer zijn met zaken die kunnen ontploffen zelf aan te spreken:

‘Indien u ernstige overlast ervaart, spreek de personen dan zelf aan en vraag hen om te stoppen met vuurwerk afsteken. Het best is om dit met een aantal personen te doen. Houd het wel bij aanspreken, en let altijd op uw eigen veiligheid.’

Oei… wij weten het nog zo net niet.

Lichtpuntje: Als ‘de jongeren’ (ouderen steken niet af?) niet luisteren en ze gaan door met het afsteken van zwaar (illegaal) vuurwerk, dan kan je bellen naar 0900-8844.

En gaat de politie verder:

‘Indien personen in levensgevaar zijn, of als er voorwerpen in de brand worden gezet, bel dan 112. Onthoud altijd signalementen en eventuele kentekens. Zonder goed signalement wordt het lastig voor ons om bevoegdheden te gebruiken als we jongeren aantreffen. Ook moet u een goede locatie kunnen opgeven.

Melden via Facebook heeft geen zin. Wij bepalen de verdeling van onze capaciteit op basis van de meldingen die binnenkomen via 0900-8844.’

Deel dit artikel:

21 reacties

 • E. Renkema

  Zelf aanspreken deed een oudere man ook in Andijk, ligt nu in het ziekenhuis, Stomp in zijn gezicht en tegen zijn hoofd getrapt. Leve het vuurwerk en het tuig dat het afsteekt buiten de geoorlo9ofde tijd op oud en nieuw..

 • Peter de B

  Makkelijk gezegd c.q. gevraagd. Man van 73 jaar in Andijk afgetuigd om bovenstaande reden.

 • Margreet Dekker

  Ver voor kerst wordt er in Saendelft al vuurwerk afgestoken. Mijn hond kan ik alleen nog onder dwang naar buiten krijgen. Als je de jongens er op aanspreekt lachen ze je uit. De politie is werkelijk nergens te zien. Dan staat er op twitter een Politieberichtje dat je alleen op 31 december vuur mag afsteken…..Belachelijk en dan moet het nog oud&nieuw worden. In Saendelft heb je vrij spel!

 • Wouter Verkleij

  Kinderen(12-16) aangesproken en dan vuurwerk achter mij aan gegooid. Afschaffen dat vuurwerk. Het is slecht voor alles wat leeft, mens en dier

 • Evert Hartog

  Daarnet een man aangesproken die zijn zoontje aanmoedigde rotjes te gooien in saendelft. Begon ons uit te schelden. Politie gebeld. Ze hoorden het geduldig en vriendelijk aan. Of er capaciteit is om er iets aan te doen blijf

  • Evert Hartog

   Blijft ongewis, wilde ik nog schrijven.

   • Claudia Vetbree

    Het is echt belachelijk hoeveel vuurwerk er in Assendelft en omgeving al twee weken afgestoken wordt. Ik zie die mensen niet die het doen, maar heb last van het geknal. Ik weet ook niet of ik zo iemand zou durven aan te spreken. Misschien word je dan wel bekogeld met vuurwerk. Vuurwerk op straat moet verboden worden! Ook met Oud en Nieuw! Officieel georganiseerde shows zijn ook heel mooi. Vuurwerk afsteken voor Oud en Nieuw is irritant en gevaarlijk. Het is sowiso altijd gevaarlijk en slecht voor mens, dier en natuur. En in een wereld met zoveel armoede ook nog zo zonde van al die miljoenen euro’s, die letterlijk verpulveren.
    Ik denk niet dat we die politie hiervan verantwoordelijk mogen stellen. Die doet wat ze kan, maar is mateloos onderbezet. Die verantwoordelijkgeid hiervoor mag hogerop gezocht worden. Echt schandalig!

 • J.A. de Kruijf de

  Je bent je leven niet meer zeker, zelf optreden, ik heb het er wel voorover, maar dan zegt de politieman weer dat mag niet, eigen rechter spelen !

 • Berry van Halderen

  Hoe belachelijk kan de politie zichzelf maken door dit naar buiten te brengen. Ze zijn NOOIT nooit in velden of wegen te kennen op het moment dat je je burgerplicht doet en een poeier ontvangt als resultaat van iemand aanspreken. Ikzelf heb het al vier (!) keer meegemaakt dat ik het met een klap moest bekopen en vervolgens dat de politie geen aangifte wil opnemen.

  Bijvoorbeeld, vlak voor de begravenis van mijn oma, spreek ik iemand aan die zijn auto dwars over de weg parkeerd, ik heb nog een week met pus in mijn mond rondgelopen. En de politie zaanstreek die aangeeft de persoon te kennen, maar er niet tegen op durft te treden.

  Politie zaanstreek, geen goed woord voor over.

  Ik ben ook de smoes beu dat ze te weinig capaciteit hebben. Kan best zo zijn, maar doe er wat aan, en als je je werk niet naar behoren kan doen, dan treed je daartegen op door al het werk wat niet hoeft uit je handen te laten vallen.

 • Ik zou het zo fijn vinden, als we die agressie naar onze medemens en dier achter ons kunnen laten in 2019.
  Laten we een ander zo behandelen, zoals we zelf behandeld willen worden.
  #zomaarglimlachenindelift, #gewoon groeten, #Geenoordeelvellen, #bewustwording,#vanuithethart
  Dit moeten we posten, gajes aanspreken met wat dan ook, is bijna onmogelijk

 • hans van loo

  Inderdaad,lekker makkelijk dat advies.

 • hans van loo

  En door politieke lamlendigheid,jarenlang gewauwel over vuurwerk, is er nog steeds geen sprake van een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren.

  Je zou de politiek inmiddels zelf medeverantwoordelijk kunnen stellen voor de ellende dat vuurwerk bij herhaling veroorzaakt.

  • Berry van Halderen

   99% van de overlast door vuurwerk komt niet omdat vuurwerk op oud en nieuw legaal is. Overlast, schade en ander leed vind juist plaats omdat personen zich niet aan gedragsregels houden. Waarom moeten we iets afpakken van goedbedoelende mensen omdat er randdebielen rondlopen?

   Onverantwoordelijk rijden in autos: We moeten auto’s afschaffen.
   Grijpgrage bankiers; banken afschaffen.
   Overmatig zonnen geeft kanker: sluit de stranden tijdens zonnige dagen.
   Alcohol leid tot uitwassen: geen alcohol meer.
   En bedenk zelf maar meer.

   Gun anderen hun pleziertje ookal ben je zelf er niet zo van (ik ook niet).

  • Jaap Meeuwsen

   Een algemeen vuurwerkverbod gaat ook niet helpen, dit soort tuig haalt het dan toch wel ergens vandaan.
   Gewoon HANDHAVEN !
   Maar ja, dat is er tegenwoordig niet meer bij.
   @ Berry van Halderen, helemaal gelijk.
   Gewoon goed je werk doen en alle bijzaken dan maar laten versloffen, is niet anders.
   Of vindt de politie dit wel lekker makkelijk om je daarachter te verschuilen misschien ?

 • David Sluis

  De eerste prullenbak op het trefplein (sporthal de Tref) is alweer zeer fraai opgeblazen. Ben benieuwd of de pui er dit jaar nog aan gaat. En of overstekende ouderen of moeders met kinderen doodsangsten uitstaan. Al ca 8 jaar foto’s doorgestuurd naar Raadsleden. Heeft het geholpen? Niet echt. Het systeem is kennelijk machteloos tegen dit soort festiviteiten. Nou, en een prettig uiteinde..

  • Anna de Groot

   In de gemeenteraad hebben een aantal partijen (SP, GroenLinks, ROSA, PvdD en zelfs één keer DZ) zich beijverd om een einde te maken aan de vuurwerkoverlast of zelfs voor een verbod op vuurwerk. Sedert 2008 is vuurwerk (bijna) jaarlijks aan de orde geweest in de gemeenteraad. In 2015 is een motie aangenomen die ervoor moest zorgen dat rond verzorgingshuizen, dierenopvangcentra en kinderboerderijen, in Kalf en Westerwatering vuurwerkvrije zones zouden worden ingesteld. Dat is niet doorgegaan omdat diezelfde verzorgingshuizen, scholen etc. geen belangstelling hadden voor een vuurwerkvrije zone. Behalve in Kalf. In 2018 en nu in 2019 kunnen inwoners zelf een vuurwerkvrije zone aanvragen (en zelf ook handhaven). In 2018 waren er vijf vrijwillige vuurwerkvrije zones, in 2019 schijnen het er zes te zijn.

   • David Sluis

    Handhaven voor bewoners? Dat lijkt me levensgevaarlijk. Voor je het weet, heb je klappen te pakken of erger. Het gebied is ook een alcoholvrije zone, helpt dat? Nee, overal kapotte bierflessen. Dat je geen bushokjes, prullenbakken, straatverlichting, sporthallen etc etc mag vernielen, weet elke persoon. Een bord ophangen heeft op die plekken dan ook geen enkele zin. Het nodigt eerder uit. Ik ben na tig jaar behoorlijk cynisch over dit onderwerp geworden.

 • Jonathan van der Sluis

  Ik vraag me af of er werkelijk zo’n gebrek aan capaciteit bij de politie is. Er kunnen veel mensuren gespaard worden voor grootschalige acties voor preventief fouilleren waarvan de concrete winst in termen van veiligheid niet valt aan te tonen. Maken we wel de juiste keuzes?

 • hans van loo

  Een FOEI-gesprek schijnt tegenwoordig als het middel bij uitstek te worden gehanteerd.

  • Babs Wilkens

   Van mij mag er een verbod komen. Weken van te voren al geknal tussen de garages bij de Henri Dunant straat.
   Zonde van het geld koop iets zinnigs voor je kinderen en met het gezin naar een goed georganiseerde vuurwerk show.
   Heel “fijn” voor het medisch personeel dat de onnodige ellende weer mag opkalefateren!!
   Dienst met oudjaar brrrr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *