Politiemuseum wordt schoonheidssalon

Wij moesten het ook eerst een paar keer lezen: “Politiemuseum wordt schoonheidssalon”, “Politiemuseum wordt schoonheidssalon”, “Politiemuseum wordt schoonheidssalon”.

En dat op 1 april. Een grap? Geen grap. In het pand op de hoek van de Westzijde en het Hollandsepad komt schoonheidssalon Aviva, nu gevestigd op Westzijde 112b.

Per 1 oktober 2015 was het Politiemuseum bij het Verkade-complex al gesloten. De collectie was naar het Nationaal Politiemuseum gegaan.

Orkaan-kracht Jan Schoen fietste zondagmiddag langs het inmiddels gesloten museum en spotte de dichtgeplakte ramen en de mededeling op de gevel. Hij maakte de foto’s hierboven en onder.

Het pand aan de Westzijde 109 was aanvankelijk bewoond door Francois van der Pelt (firmant Kamphuys en Gebr. van der Pelt, een handelaar in koloniale waren), later kantoor van de Gebr. Endt en woonhuis fam. Hallie. Op 3 september 1988 opende burgemeester Arie Lems het politiemuseum.

De voorwerpen in het museum werden bijeengebracht door de bij de firma Verkade werkzame loodgieter Theo Kalf. Toen hij vernam dat Verkade het uit de 18e eeuw daterende monumentale pand aan de Westzijde 109 wilde verkopen, besloten hij het te kopen. In januari 2010 overleed Theo Kalf op 60-jarige leeftijd.

Foto Archief Zaanstad van het pand aan het eind van de 19e eeuw.

politiemuseum historisch

Jan Schoen fotografeerde ook het fraaie wapen boven de voordeur.

In 2015 schreven we over het toen nog open Politiemuseum.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Elly Duivis

  Ik heb Thoe Kalf no gekend. Heb ook 25 jr bij Verkade gewerkt.
  Theo is veel te Vroeg en te Jong gestorven. R.I.P. Lieve Theo Kalf.
  En ik ben ook nog in het Politiemuseum geweest en Theo vertelde met Hart en Ziel over de Politie.
  Echt Jammer dat dit Mooie Museum weg is.
  Ik wens de Nieuwe Eigenaren veel succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *