Zien is natuurlijk pas geloven, en de ‘pollers’ zouden eigenlijk al bijna anderhalf jaar in gebruik zijn. Maar de Beatrixbrug is klaar voor de pollers.

Vanaf half mei is er ’s middags geen verkeer meer mogelijk vanaf Zaandam-Oost richting Westzijde. De pollers (verzinkbare palen) sluiten de brug af voor autoverkeer.

De afsluiting is dagelijks tussen 12.00 en 18.00 en op koopavonden tot 21.00. Doorgaand verkeer moet dan via de Den Uylbrug of de Prins Bernhardbrug van de ene naar de andere oever. Hulpdiensten, taxi’s en bussen kunnen wel gebruik blijven maken van de routes.

Of dat daadwerkelijk het geval is moet nog blijken, ook bij de Czaar Peterstraat moeten pollers komen, maar daar zijn nog geen werkzaamheden uitgevoerd. Op de Beatrixbrug dus wel.

In juni van 2015 werd het plan aangekondigd: in 2016 was het centrum van Zaandam enkele pollers rijker en meteen autoluw. Op maandag 4 januari 2016 gaan ze definitief omhoog.

Dat werd niet gehaald. Begin dit jaar werd aangekondigd dat het mei 2017 zou zijn. Daar zien we dus nu de voorbode van.

De Fietsersbond ziet niks in pollers omdat bromfietsers gedwongen worden op het fietspad te rijden. Dat fietspad is veel te smal volgens de Bond.