Primark-medewerkers klagen over “respectloze managementstijl”

Uit een FNV-enquête onder 1200 (ex-)medewerkers blijkt dat een groot deel van het Primark-personeel zich beklaagt over de managementstijl van de Engelse kleding-discounter, die ook in Zaandam een vestiging heeft.

Personeel voelt zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers aldus een bericht van FNV-Handel.

UPDATE: op vrijdag 24 februari om 15:00 gaat de SP actie voeren voor de Zaandamse Primark.

Veel klachten betreffen de werkdruk: “Je wordt continu opgejaagd en gecontroleerd door managers en supervisors”. Ook het aanvragen van vakantie en ziekmelden leidt vaak tot problemen. Het bedrijf overtreedt daarbij de wet- en regelgeving volgens de FNV. Zo wordt door leidinggevenden gevraagd naar de aard van de ziekte en wordt het loon vaak niet doorbetaald.

De winkels hangen vol met camera’s waarvan het doel niet duidelijk is, 54% van de (ex-)medewerkers maakt zich zorgen over zijn privacy. Een ex-medewerker uit Zaandam:

“Voor alles wordt de camera gebruikt. Hoe laat kom je binnen? Hoe laat ga je naar huis? Klok je in/uit met je jas? Hoe vaak ga je naar toilet? Hoe lang sta je te kletsen met andere collega’s en of je überhaupt werkt? Hoe lang je pauze houdt, wanneer de periode van contractverlenging aan komt dan worden vooral veel camerabeelden opgevraagd door HR en managers, zodat ze minpunten eruit kunnen halen en dat als reden gebruiken om je contract niet te verlengen.”

Primark heeft geen ondernemingsraad terwijl een OR wettelijk verplicht is voor een bedrijf met meer dan 50 medewerkers. Primark heeft 16 filialen in Nederland. Er werken zo’n 4.800 mensen.

FNV Handel gaat snel met Primark in gesprek over de arbeidsomstandigheden.

Foto: © Alexandra Blaes / De Orkaan

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Dwarsligger

    Bij een berichtgeving in ‘De Orkaan’ had ik minstens specifieke informatie over het Zaanse filiaal (eigen journalistiek) verwacht. Jammer, had dit maar bij het landelijke nieuws laten staan. Daar heb ik dit gisteren al gelezen.

  • Broekjevol de 3e

    De FNV is helaas niet echt betrouwbaar. Ze kleuren zelf de plaatjes in zoals het hun uitkomt en luisteren bij conflicten of bij meningsverschillen tussen werknemers en werkgevers slecht naar de werknemers. Zo zijn er zelfs die persoonlijke vetes uitvechten over de ruggen van de werknemers.
    Er moet naar mijn mening zo iets zijn als de bond maar deze club speelt niet altijd netjes om het maar beschaafd te houden.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *