De stakingen in het streekvervoer van maandag 3, woensdag 5 en vrijdag 7 april zijn opgeschort. De vakbonden FNV en CNV en de werkgevers (VWOV) onderhandelen vandaag over een nieuwe cao.

Twee weken geleden zijn onder leiding van externe procesbegeleiders Han Busker (oud FNV-voorzitter) en Harry van der Kraats (oud-directeur van ondernemersvereniging AWVN) verkennende gesprekken gevoerd. De verkenners waren door staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastuctuur en Waterstaat) aangesteld om werkgevers en werknemers weer aan tafel te krijgen. Het FNV meldt dat “er goede stappen worden gemaakt in de gesprekken die momenteel plaatsvinden.”

De bonden eisen loonsverhoging (10 procent in 2023 en 4 procent in 2024), het aanpakken van de hoge werkdruk en een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken. De werkgevers boden 8 procent nu en 3 procent volgend jaar). De stakingen begonnen al in januari.

Het FNV schrijft op haar website dat er vanaf 3 april dagelijks wordt onderhandeld: “Het streven is om met Pasen een akkoord te hebben.”

Liever luisteren?