Prins Hendrikkade

Fred Kater, de zoon van een banketbakker op de Gedempte Gracht, die als informant van de Sicherheitspolizei werkte en F.D. Willemsen, NSB-er en Onderluitenant van de Staatspolitie worden korte tijd na elkaar doodgeschoten door het verzet.

Op 6 februari 1945 laat Polizeiführer Rauter een razzia uitvoeren in het centrum van Zaandam tussen de Bloemgracht en de Prinsenstraat. Vijfhonderd mensen worden uit hun huizen gehaald en naar de Burcht gedreven. Die dag wordt er niet geschoten. Wel worden er honderd mannen afgevoerd voor de Duitse arbeid. Drie dagen later schieten de Duitsers alsnog tien verzetsmannen, dodenkandidaten uit de cel in Amsterdam, dood op de loswal van de Burcht.

De plaquette hangt aan het huis op de hoek van de Burcht en de Prins Hendrikkade, tegenover de loswal.

Vandaag is De Orkaan een plek voor de achtentwintig oorlogsmonumenten die de Zaanstreek ‘rijk’ is.

Met Monumenten Spreken maakten we tussen 2011 en 2015 minidocumentaires om de verhalen achter de steen zichtbaar te maken.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Dick Smit

    Kan iemand mij vertellen op welke plek in de Zaanstreek Fred Kater en F. D. Willemsen zijn doodgeschoten?

  • De Orkaan

    Frans D. Willemse werd de hoek van de A.F. de Savornin Lohman-straat en de Zuiddijk doodgeschoten. Fred Kater werd neergeschoten ter hoogte van de trap voor het gemeentehuis (Burcht). Dus beide op bijna dezelfde plek. (bron: Oorlogspad van Erik Schaap)

  • Dick Smit

    Dank, voor jullie snelle reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *