Met de traditionele zwart-rode vlag aan het hek van de RK Maria Magdalenakerk aan ’t Kalf eerde voetbalvereniging PSCK erelid ‘ome’ Piet de Goede die op 18 november op 94-jarige leeftijd overleed.

Piet de Goede leefde de laatste jaren in verzorgingstehuis Nieuw Groenland, ook aan ’t Kalf, daarvoor woonde hij op ’t Haaldersbroek, vlakbij ’t Kalf.

Velen bezochten de uitvaartdienst in de Maria Magdalena parochiekerk waar Piet al lang kind aan huis was. De pastoor zei over de overledene: “Piet deed zijn achternaam eer aan.”

In 1944 was de 24-jarige Piet de Goede er getuige van hoe de bemanning van het geallieerde vliegtuig Betty Jane uit het aangeschoten vliegtuig sprong vlak bij Haaldersbroek, op de plaats waar hij aan het maaien was.

De bemanning vluchtte en hoopte niet in Duitse handen te vallen. De Goede: “één was in de dijksloot gevallen, die heb ik geholpen, maar ik kon hem niet verstaan”. Toen de Duitsers in de gaten kregen dat de gesprongen bemanning verborgen werd door de bevolking, dreigden ze vier Nederlanders te executeren. Als de bemanning zich niet meldt, worden de vier inderdaad doorgeschoten, in het weiland waar nu de Zaanse Schans ligt. De Duitsers dreigen nog meer mensen te fusilleren, waarop drie bemanningsleden zich bij de Duitsers melden.

Piet de Goede vertelde zijn verhaal voor de Stichting Monumenten Spreken die films naar aanleiding van Zaanse oorlogsmonumenten maakt. De film, met de getuigenis van Piet de Goede, is te zien op YouTube.

de goede ms