Pterocarya fraxinifolia! (Boom)

Toen onze Orkaan nog een orkaantje was (2015) hadden we een serie over bijzondere bomen, gemaakt door Monique Zonneveld. We trapten af met vleugelnootboom op het A.S. Talmaplein in Zaandam, “een juweel van een boom” schreef Monique.

Een vooruitziende blik. Op de kop af 8 jaar, 3 maanden en 4 dagen later kregen we een persbericht van Zaanstad waarin ‘onze’ vleugelnootboom genomineerd blijkt te zijn als Nederlandse ‘Boom van het Jaar.’

(Eerlijk is eerlijk: daar hadden we nog nooit van gehoord. Bovendien krijgen we zoveel persberichten over onzinnige verkiezingen dat deze meestal meteen in het digitale archief belanden, maar voor deze maken we dus een uitzondering.)

Volgens het persbericht van Zaanstad staat de vleugelnoot Pterocarya fraxinifolia “in Zaandam Zuid, in de Burgemeestersbuurt / Transvaalbuurt.” Het SBNL Natuurfonds dat de verkiezing organiseert heeft het ook over “De Burgemeestersbuurt in Zaandam Zuid, eind jaren ‘30 aangelegd”. Wij noemen dat gewoon de Talmabuurt (aangelegd in 1919-1920).

Wethouder Breunesse: “Deze enorme boom staat helemaal ingeklemd tussen huizen en wegen, maar het is hem sinds hij werd geplant in 1960 toch gelukt om heel groot te worden en gezond te blijven. Hij bepaalt het beeld in deze straatjes en hij brengt lucht en natuur in een dichtbevolkte wijk.”

Lees hier het bericht uit 2015: Groene superhelden: Bomen in de Zaanstreek

Stemmen kan dus hier.

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Zaanstad, website Boom van het Jaar, eerder nieuws op De Orkaan. Foto (2015) is van Monique Zonneveld.

Deel dit artikel:

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *