De vleugelnootboom op het A.S. Talmaplein in Zaandam heeft brons gewonnen bij de verkiezingen voor de ‘Nederlandse ‘Boom van het Jaar.’

De Pterocarya fraxinifolia hoeft zich geen echte treurnoot te voelen. Met 688 stemmen liet ze de Balkse Moordboom (113 stemmen), de Hardenbergse Domineeseik (447 stemmen) en de Beekse Kabouterboom (623 stemmen) achter zich. Maar een beetje jammer is het natuurlijk wel.

Eerste werd De Marialinde in Oisterwijk (Noord-Brabant) met 7.076 stemmen, gevolgd door de Rode Beuk van de Baroniestad in IJsselstein (Utrecht) met 4.906 stemmen. Zaanstad had een niet te overbruggen achterstand op de beide koplopers.

Toen onze Orkaan nog een orkaantje was (2015) hadden we een serie over bijzondere bomen, gemaakt door Monique Zonneveld. We trapten af met, “een juweel van een boom” schreef Monique. Een vooruitziende blik, ‘onze’ vleugelnootboom werd in september genomineerd voor Nederlandse ‘Boom van het Jaar.’

Wethouder Breunesse zei in het persbericht vorige maand: “Deze enorme boom staat helemaal ingeklemd tussen huizen en wegen, maar het is hem sinds hij werd geplant in 1960 toch gelukt om heel groot te worden en gezond te blijven. Hij bepaalt het beeld in deze straatjes en hij brengt lucht en natuur in een dichtbevolkte wijk.”

Lees ook:

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Zaanstad, website Boom van het Jaar, eerder nieuws op De Orkaan. Foto (2015) is van Monique Zonneveld.