Volgens de PVV is het onduidelijk hoe, door wie en wanneer de Ar-Rahma moskee in Saendelft afgebouwd gaat worden, hoe de financiering verloopt en of de moskee niet onder Salafistische invloed komt.

Volgens het moskee-bestuur valt dat allemaal best mee: de moskee wordt zoals gepland in fases gebouwd en de financiering gebeurt door benefietbijeenkomsten te organiseren en donaties.

De PVV stelde vragen over voortgang van de bouw aan B&W, over ‘omstreden’ predikers, het koranonderwijs en de voortgang van de bouw. Vooral dat laatste verbaast de PVV. Er is wel een begin met de bouw gemaakt maar er is geen einddatum. Voor verschillende fases moet geld opgehaald worden, en daarbij wordt volgens de PVV gebruik gemaakt van “omstreden imams en/of predikers”.

Voordat het college heeft geantwoord, heeft Nordin Nasla namens het moskeebestuur van Ar-Rahma ook een brief aan de raad en de media gestuurd. Het bouwen in fases is altijd de opzet geweest volgens het moskee-bestuur:

“De moskee wordt in 6 bouwfasen gebouwd. De bouw is op 12 april 2019 gestart en zit nu in bouwfase 3. Aangezien nog niet alle benodigde financiële middelen aanwezig zijn, en we afhankelijk zijn van de donaties en giften, kunnen we nog geen uitspraak doen over de opleverdatum.”

De donaties worden getoetst in een Bibob-onderzoek volgens de moskee.

Over de inzet van omstreden predikers rept de brief van het moskee-bestuur niet, het zou gaan om Sheikh Said el Mokadmi die onderdeel zou zijn geweest van de recente fondswerving op 20, 21 en 22 december 2019. De PVV verwijst naar Tarik Ibn Ali, een inderdaad omstreden imam die in 2014 betrokken was bij de eerste inzamelingen. Het moskee-bestuur distantieerde zich van de imam en haalde het filmpje met zijn inspanningen offline.

Sheikh Said el Mokadmi is in België eerder geweerd vanwege zijn traditionele opvattingen en in Nederland raakte hij opspraak vanwege een islamitisch kinderinternaat in Lochem dat sloot na kritiek van ouders. Maar de prediker wordt door diverse media ook geraadpleegd bij de beoordeling van salafistisch lesmateriaal dat hij veroordeelt. Traditioneel is hij zeker, maar wel van ander kaliber dan Tarik Ibn Ali. De PVV noemt hem in de vragen ‘bedenkelijk’.

Op vragen van De Orkaan zegt het moskee-bestuur dat Said el Mokadmi alleen het vrijdaggebed voorlas: “er was geen enkele relatie met de werving of moskee in Assendelft.”