Wethouder Wessel Breunesse heeft het Visie-traject Centrum voor de Kunsten door de raad geloodst. Een motie van ChristenUnie, samen met Lokaal Zaans/Groep de Boer, Partij voor de Dieren, D66, DENK en Democratisch Zaanstad over een zelfstandige muziekschool (SMZ) veranderde daar niets aan.

Vorige week werd tijdens het Zaanstad Beraad al lang gesproken over het visie-traject. In de week daarop volgden nog meer gesprekken en mailverkeer tussen raadsleden en direct betrokkenen over de muziekschool en de rol van FluXus. Natascha Stroo (GroenLinks) reageerde geërgerd toen Jos Kerkhoven (DZ) over zijn contacten begon. Kerkhoven zei op zijn beurt, ook geërgerd:

‘Het heeft geen enkele zin om het naar u toe te sturen. Want u gaat hier niet veranderen van gedachten. Dat gebeurt nooit bij coalitiepartijen.’

De indieners van de motie wilden dat wethouder Breunesse nog eens goed ging kijken of een zelfstandige muziekschool mogelijk was. Het zou de onwerkbare situatie tussen FluXus en de muziekdocenten mogelijk oplossen. De wethouder hield voet bij stuk. ‘Wij maken andere keuzes’, zei hij. ‘Wij kiezen voor een netwerkorganisatie.’

Muziekveld

Die organisatie verdeelt het budget, heeft een coördinator die autonoom kan optreden, samen met het hele muziekveld volgens Breunesse. Dat alles op een centrale plek in een gebouw waar, alweer, het hele muziekveld gebruik van kan maken.

‘Dat is een keuze waarmee we het hele muziekveld gelijkwaardig willen ondersteunen, in plaats van dat we kiezen voor één stichting.’

Breunesse wil een gelijk speelveld voor alle stichtingen die zich met muziek bezighouden. Hij wil muziek dan ook niet anders behandelen dan andere kunstvormen, ondanks de onwerkbare situatie die nu is ontstaan. De wethouder houdt vol dat zijn keuzes passen bij ‘de geluiden’ die hij heeft gehoord uit het ‘culturele veld’.

Relatietherapie

De vaagheid van ‘velden’, ‘netwerken’, ‘geluiden’ en ‘speelveld’ vielen niet niet bij iedereen in goede aarde. Hanneke Veurink (ChristenUnie) vond dat de wethouder zijn toezegging van vorig jaar niet heeft waargemaakt. Hij zou volgens Veurink echt gaan kijken of de muziekschool zelfstandig verder kon. Nu blijkt dat hij die belofte niet is nagekomen en daarmee heeft hij haar vertrouwen geschaad, zei ze. Bovendien vindt Veurink het nieuwe beleid erg lijken op het oude beleid en zei dan ook dat ze niet verwacht dat er iets gaat veranderen:

‘Je kunt niet verwachten dat je met dezelfde input nieuwe output kunt krijgen.’

Of zoals ze eerder in het debat de verhoudingen tussen FluXus en de muziekschool scherp neerzette:

‘Als je drie jaar relatietherapie hebt gehad en het lost echt niks op. Dan is het misschien op een gegeven moment tijd om eens na te gaan denken wat een scheiding zou kunnen betekenen.’

Klei

Veurink vindt dat met het huidige plan er nog steeds veel geld gaat naar de organisatie, ze spreekt zelfs van een ‘topzware organisatie’. Het geld gaat nog steeds niet naar de mensen ‘met de poten in de klei’.

Breunesse zei dat een autonome muziekschool wel degelijk was overwogen, maar na gesprekken met ‘het hele muziekveld’ heeft hij een afweging gemaakt en vindt de visie zoals die er nu ligt ‘echt een stap naar voren’.

Marianne de Boer (LZ) bestrijdt dit. FluXus gaat volgens haar voor de breedte en daardoor wordt er niet geïnvesteerd in kwaliteit. Een zelfstandige muziekschool kan, volgens De Boer, naast kwaliteit ook inzetten op de breedte, zoals FluXus gaat doen. ‘Wat is er nou mis om een onderzoek te doen’, vroeg ze zich af. Zo’n onderzoek komt er dus niet. Met 24 stemmen tegen werd het verzoek om een zelfstandige muziekschool op z’n minst te onderzoeken van tafel geveegd door de raad.

Het Visie-traject zelf werd met 26 stemmen voor aangenomen. Twee oppositiepartijen – D66 en SP – stemden ook voor.

Zaanstad heeft dus een Visie-traject Centrum voor de Kunsten. FluXus kan daarmee aan de slag, maar zoals Flip Hoedemaeker (D66) in zijn iets te lange stemverklaring aanstipte, moet de Stichting Muziekschool Zaanstreek, (SMZ), zelf onderzoek doen naar een zelfstandige en autonome muziekschool.

Er is een trajectvisie, maar nog geen slotakkoord. Of, zoals dat in de muziekwereld heet: it ain’t over untill the fat lady sings.

Door Di-Lan Sun. Bronnen: Raadsvergadering en eerder nieuws op De Orkaan.