Raad voelt wel wat voor Foodmarkt Hemkade

Voor de ‘meest besproken vierkante kilometer’ in Zaandam, de Hemkade, zijn plannen door bewoners gemaakt waarin één van de opties een plan is met onder meer een foodhal (supermarkt) en horeca.

Nogal wat partijen in de gemeenteraad leken daar voor te voelen. Het zou een doorbraak betekenen bij de impasse in het gebied dat nu vooral bekend is geworden door de talrijke rechtszaken die gevoerd worden.

Een gelopen race is het zeker niet. Ondernemersvereniging OVZZ (Zaanstad-Zuid) en ORAM (Amsterdam) zijn niet enthousiast. Wethouder Wessel Breunesse waarschuwde dat het in strijd was met de Detailhandelsvisie, en dat de raad zich moet realiseren dat zo’n plan een supermarkt van 2000 m2 op Balkenhaventerrein inhoudt, terwijl ook op het Hembrugterrein een ‘buurtsuper’ is gepland: “willen we dat wel?”

“Dat scenario omvat ook “de bouw van een hotel met (gedeeltelijke) shortstay functie erin. Hierbij kun je denken aan circa 250 serviceappartementen met een maximale verblijfsperiode van twee jaar.”

Bij veel fracties leek het ‘ja’ te overheersen, en tussen de regels door was te beluisteren dat ze daar vooral voor waren om van het hoofdpijndossier ‘Hemkade’ verlost te worden. Dat de Detailhandelsvisie (een ‘belegen document’ aldus D66’s Jan de Vries) zou moeten sneuvelen (of worden ge-update) was mooi meegenomen. Vrijwel alle fracties leken sowieso buikpijn van hun eigen ‘Visie’ te hebben gekregen nadat bekend werd dat door dit beleid MediaMarkt Zaandam gaat verlaten. Ook door VVD (Rina Schenk: “Visie mag geen belemmering zijn”) en GroenLinks (Romkje Mathkor) werd de Detailhandelsvisie ter discussie gesteld, PvdA’s René Tuijn herinnerde eraan dat in Assendelft ook soepel met de visie was omgegaan.

Dat alle problemen opgelost zijn met een voortvarende ontwikkeling van het Balkenhaventerrein is niet het geval. Tussen de familie Groen (Hemkade 51) en Ivar Moens van de North Sea Venue (die de foodhal wil gaan ontwikkelen) is de vrede nog niet getekend. Het hek dat het huis van Groen afsluit staat er nog steeds, Zaanstad: “De zaak zit muurvast.” Bij de Raad van State loopt nog een procedure van Groen tegen de gemeente Zaanstad over de afsluiting van zijn terrein. Ook moet er een oplossing gezocht worden voor de woonwagens op het Zaanderhorn.

Bij een Foodhal/horeca-invulling wordt Ivar Moens (NSV) de dominante partij in dat gebied, dat de familie Groen daarmee gaat instemmen is de vraag.

Zaanstad wil de bestaande bestemming ‘zware industrie’ omzetten naar een lichtere categorie zodat er meer mogelijk is en wil “niet afwijken van het gemeentelijk detailhandelsbeleid ten behoeve van de realisatie van een foodhall/supermarkt ter plaatse van Hemkade 48 te Zaandam.” Dat laatste staat dus ter discussie. Donderdag 15 april wordt de zaak opnieuw besproken bij het Zaanstad Beraad (hier live te volgen vanaf 21:55).

Het horeca-food-scenario is slechts één optie die door de bewoners is aangedragen, daarnaast is er scenario 2 “Wonen en werken” waarbij er weinig verandert en meer ingezet wordt op kleine bedrijven en scenario 3 “Bedrijventerrein 4.2. in omgeving met woonbestemming” (géén optie voor woonbestemming Hemkade 51 en 48A). In alle scenario’s – en ook in de opties die de gemeente aandraagt – neemt Hemkade 51 (familie Groen) een centrale plek in. Eigenlijk kan niks zonder hun instemming.

De inspraak van betrokkenen en bewoners is hier terug te kijken (na ± 10 minuten) – de bespreking met de wethouder is hier te bekijken (begint op 2 uur 25).

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Mischa Bosveld

  Op zich leuk idee, maar hoe is het afgelopen met Yada Yada Market?
  Dat was uiteindelijk ook geen succes.

 • Rob Dekker

  Zaankanters zijn geen Amsterdammers. laten we dat goed realiseren. VEEL uscal mislukt in zaanstad. gouden regel is dat een Zaankanters gaat wel naar Amsterdam en een Amsterdammer gast niet naar Zaanstad. Ooit in het verleden is de gedempte gracht dicht gegooid voor verkeer. En de negatieve spiraal voor Zaanstad detailhandel ingezet. Elk stuk grond moet je nu gaan gebruiken voor woningbouw. Zowel in huur als in koop. En welk met redelijke prijzen. Koop onder de 3 ton. En huur tot €750 euro. Grond genoeg bij het Noordzee kanaal.

  • Vind je stukje over de gedempte gracht wat minder sterk in je betoog en de samenhang met de detailhandel. Dat die dubbelbaansnelweg is verdwenen en zoals het nu is lijkt mij wel vooruitgang. We is het zo dat het tijd wordt voor nieuwe visie omdat het winkelgedrag niet meer zo zal worden als het was.

  • Jan Mulder

   Volledig mee eens! Men komt naar Zaanstad om betaalbaar te kunnen wonen. Dat je je auto voor de deur kan zetten en dat er grotere (betaalbare) huizen zijn. En inderdaad laten we inderdaad ook eens wat sociale huurwoningen bouwen! Ipv die minuscule woningen aan de maurits buurt waar alleen maar ellende van komt! Zet het groot op zoals gemeente Zaanstad ook wil doen voor de Europese School! En trek die gedachte door voor EtBuut/Westerkim ipv een dependance bouwen bij de Dirk! Deden de ambtenaren binnen Zaanstad eens mee lezen en niet zo in hun ivoren toren zitten

 • Dim van Gerven

  een Foodmarkt in de Media markt, anders blijft het jaren leeg staan

 • E. Renkema

  Denk ook niet dat Zaankanters hierop zitten te wachten. Misschien ontgaat het de verantwoordelijke mensen maar er is een enorm tekort aan sociale huurwoningen. Misschien eens proberen daar al een stukje van op te kunnen lossen? Dat er winkels op de Gedempte Gracht en Westzijde sluiten moet toch voor de verantwoordelijken een sein wezen om anders te gaan denken!

 • p.hoogkamer

  foodhal in de ah xl. die gaat verhuizen naar het pand van deenxl, zie ik in mn glazenbol.

 • Jan Smit

  Gaat dit worden zoals in de Bijlmer bij dat world of food?

 • Loek Korff

  Een foodmarkt (wie heeft dit afschuwelijke woord bedacht?) zoals in Amsterdam Noord? Een Jumbo hebben we hier immers nog niet. Maar wie gaat er naar zo’n uithoek om boodschappen te doen?
  Laat het de enige plek zijn voor grootschalige evenementen. Elders in Zaandam zijn daar geen mogelijkheden voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *