Voor de ‘meest besproken vierkante kilometer’ in Zaandam, de Hemkade, zijn plannen door bewoners gemaakt waarin één van de opties een plan is met onder meer een foodhal (supermarkt) en horeca.

Nogal wat partijen in de gemeenteraad leken daar voor te voelen. Het zou een doorbraak betekenen bij de impasse in het gebied dat nu vooral bekend is geworden door de talrijke rechtszaken die gevoerd worden.

Een gelopen race is het zeker niet. Ondernemersvereniging OVZZ (Zaanstad-Zuid) en ORAM (Amsterdam) zijn niet enthousiast. Wethouder Wessel Breunesse waarschuwde dat het in strijd was met de Detailhandelsvisie, en dat de raad zich moet realiseren dat zo’n plan een supermarkt van 2000 m2 op Balkenhaventerrein inhoudt, terwijl ook op het Hembrugterrein een ‘buurtsuper’ is gepland: “willen we dat wel?”

“Dat scenario omvat ook “de bouw van een hotel met (gedeeltelijke) shortstay functie erin. Hierbij kun je denken aan circa 250 serviceappartementen met een maximale verblijfsperiode van twee jaar.”

Bij veel fracties leek het ‘ja’ te overheersen, en tussen de regels door was te beluisteren dat ze daar vooral voor waren om van het hoofdpijndossier ‘Hemkade’ verlost te worden. Dat de Detailhandelsvisie (een ‘belegen document’ aldus D66’s Jan de Vries) zou moeten sneuvelen (of worden ge-update) was mooi meegenomen. Vrijwel alle fracties leken sowieso buikpijn van hun eigen ‘Visie’ te hebben gekregen nadat bekend werd dat door dit beleid MediaMarkt Zaandam gaat verlaten. Ook door VVD (Rina Schenk: “Visie mag geen belemmering zijn”) en GroenLinks (Romkje Mathkor) werd de Detailhandelsvisie ter discussie gesteld, PvdA’s René Tuijn herinnerde eraan dat in Assendelft ook soepel met de visie was omgegaan.

Dat alle problemen opgelost zijn met een voortvarende ontwikkeling van het Balkenhaventerrein is niet het geval. Tussen de familie Groen (Hemkade 51) en Ivar Moens van de North Sea Venue (die de foodhal wil gaan ontwikkelen) is de vrede nog niet getekend. Het hek dat het huis van Groen afsluit staat er nog steeds, Zaanstad: “De zaak zit muurvast.” Bij de Raad van State loopt nog een procedure van Groen tegen de gemeente Zaanstad over de afsluiting van zijn terrein. Ook moet er een oplossing gezocht worden voor de woonwagens op het Zaanderhorn.

Bij een Foodhal/horeca-invulling wordt Ivar Moens (NSV) de dominante partij in dat gebied, dat de familie Groen daarmee gaat instemmen is de vraag.

Zaanstad wil de bestaande bestemming ‘zware industrie’ omzetten naar een lichtere categorie zodat er meer mogelijk is en wil “niet afwijken van het gemeentelijk detailhandelsbeleid ten behoeve van de realisatie van een foodhall/supermarkt ter plaatse van Hemkade 48 te Zaandam.” Dat laatste staat dus ter discussie. Donderdag 15 april wordt de zaak opnieuw besproken bij het Zaanstad Beraad (hier live te volgen vanaf 21:55).

Het horeca-food-scenario is slechts één optie die door de bewoners is aangedragen, daarnaast is er scenario 2 “Wonen en werken” waarbij er weinig verandert en meer ingezet wordt op kleine bedrijven en scenario 3 “Bedrijventerrein 4.2. in omgeving met woonbestemming” (géén optie voor woonbestemming Hemkade 51 en 48A). In alle scenario’s – en ook in de opties die de gemeente aandraagt – neemt Hemkade 51 (familie Groen) een centrale plek in. Eigenlijk kan niks zonder hun instemming.

De inspraak van betrokkenen en bewoners is hier terug te kijken (na ± 10 minuten) – de bespreking met de wethouder is hier te bekijken (begint op 2 uur 25).