Raadslid van de Week: René ‘Groene’ Tuijn

PvdA’er René ‘Groene’ Tuijn mag zich deze week met de felbegeerde titel Raadslid van de Week tooien.

In de aanloop van de raadsverkiezingen is het goed om zo en dan een raadslid in het zonnetje te zetten, voor het voetlicht te brengen of in de schijnwerpers te plaatsen.

Ze verrichten hun goede werken vaak in stilte en oogsten daarvoor weinig lof; hoon op sociale media is hun deel, in de familiekring worden ze met argwaan tegemoet getreden. Ten onrechte. Zo af en toe verlaat iemand z’n comfortzone, springt over zijn eigen schaduw of denkt buiten de box. Dat verdient een onderscheiding.

GROEN!

Bij Groen denk je toch vooral aan GroenLinks (fietsen! anti-asfalt! bomen!) en D66 (de voor- en anti-windmolenpartij, olifantsgras!) en niet aan de PvdA. Dat zijn stoere vakbonders die in een Opel Kadett rijden, graag pappen en nathouden, met minderheden knuffelen, Gutmenschen (alsof daar wat tegen is!) en cultuurmarxisten (als we begrepen wat daarmee bedoeld wordt).

Wie schetst onze verbazing als Tuijn duurzaam en groen plots de hoofdrol speelt bij de Urgenda-website Thuisbaas, in de aflevering “Het huis van René & Linda“.

Dat van ‘Linda’, dat wisten wij niet. Elke voetbalwedstrijd – of het Ajax – Feijenoord is of Jisp – Knollendam – heeft voetbalvrouwen m/v langs de kant. Maar bij de gemeenteraad zien we nooit een partner op de publieke tribune de wederhelft aanmoedigen. We weten niet eens of ze een wederhelft hebben! (Gerard Ram is een uitzondering; zijn Germaine steunt hem op Twitter door dik en dun).

René heeft dus Linda (en andersom) en we weten nu ook hoe Linda eruit ziet en waar hun huis woont, zoals het in goed Zaans heet. (En ook dat ze 32 zonnepanelen, een zonneboiler van 300 liter, vloerverwarming, 5 lage temperatuur radiatoren, een inductiekookplaat, speciale ventilatoren, een warmtepomp, een buffervat, een circulatiepomp en een instant heater in hun keukenkastje hebben.)

Vorig jaar kookte Tuijn volgens ons nog gewoon op gas.

Is er niks op Tuijn aan te merken? Helaas, niets! Immer vrolijk, altijd optimistisch en dus ook nog groen (en goed gekleed). Het zou kunnen zijn dat zoiets bij sommigen grote irritatie opwekt, maar niet bij ons.

[slideshow_deploy id=’45061′]

Brecht

Ook voor René Tuijn (Bertolt Brecht, Dreigroschenoper)

Denn die einen sind im Dunkeln
und die andern sind im Licht
und man siehet die im Lichte
die im Dunkeln sieht man nicht.

Hier alle Raadsleden van de Week.

Deel dit artikel:

10 reacties op Raadslid van de Week: René ‘Groene’ Tuijn

 1. Rene Tuijn schreef:

  Het is me een hele eer…. en ik denk Linda ook 🙂

 2. Annejon schreef:

  Rene is een echte topper ! Heel fijn mens. En dat geldt ook voor Linda !

 3. Ruud (brabozaankanter) schreef:

  Vast allemaal gesubsidiëerd..;-)

  • Linda Tuijn schreef:

   Wat een hartverwarmende reactie Ruud. Als je na aftrek van subsidies € 30.000 investeert in het milieuvriendelijk maken van je woning gaat de passie voor het milieu echt iets verder dan je eigen portemonnee. Natuurlijk heb je dan geen maandelijkse energienota meer, maar enige visie kan René toch niet ontzegd worden. Je (anonieme) reactie zegt veel…. over jouzelf.

 4. Emmy schreef:

  Hoezo kent De Orkaan Linda niet?
  Zeer gewaardeerd bestuurslid van VNZP.
  In sommige kringen bekender dan René.
  Maar deze titel is terecht voor hem!

 5. Linda Tuijn schreef:

  Dank Annejon en Emmy! Natuurlijk ben ik supertrots op René en zijn passie voor milieuprojecten.
  Wij zien elkaar bij het 10 jarig bestaan van het Vrouwennetwerk Zaanstad op 1 november aanstaande.. komt de Orkaan ook (Merel?) http://www.vnzp.nl/10-jarig-bestaan-vnzp-rondvaartboot-en-buffet/

 6. Jan Betlem schreef:

  Maar René zit er niet alleen in de raad van Zaanstad voor het “groen” ook voor de burger is hij goed bereikbaar en meedenkend in de oplossingen voor de burger.
  Kortom een kei van een raadslid. Eigenlijk niet voor een week maar voor 4 jaar.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.