Rapport Den Uylbrug Onderzoeksraad: inzage-fase

Het Openbaar Ministerie heeft in juni al uitspraak gedaan over het ongeluk bij de Den Uylbrug. In februari van dit jaar kwam de Zaandamse Marijke Fontijn daar om het leven toen ze met haar fiets van de opengaande brug viel.

Binnenkort wordt ook het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad verwacht.

Het ongeluk bij Den Uylbrug was een menselijke fout, de brugwachter is daarbij als verdachte aangemerkt. Over een eventuele vervolging is nog geen beslissing genomen.

Het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad is in concept gereed. Waar het Openbaar Ministerie zich vooral bezighield met de strafrechtelijke aspecten (wie heeft er schuld aan het ongeluk) gaat de Onderzoeksraad in op de veiligheid, met name om te voorkomen dat dergelijke ongelukken in de toekomst opnieuw gebeuren.

veiligheidsraad

Er wordt dus ook gekeken naar de veiligheid van de constructie (geluids- en lichtsignalen, stop-vlakken, zicht vanuit de bedieningspost) en de procedures (op afstand bedienen). De vraag is of bijvoorbeeld het beleid van Zaanstad om als eerste op grote schaal bruggen op afstand te gaan bedienen hier gevolgen heeft gehad (zie eerder bericht op De Orkaan).

Het rapport is ter inzage gegeven aan betrokken partijen die vier weken de gelegenheid hebben om te reageren. Daarna zal de raad het rapport waar nodig aanpassen en openbaar maken.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *