Voor de echte muziekfanaten staat morgen een grote rode cirkel in hun agenda. Het is namelijk Record Store Day (RSD). Op die dag worden er zeer exclusieve albums uitgebracht die alleen op die dag verkrijgbaar zijn, ook bij de Zaanse platenzaken Coco Records en Music and More.

‘Het is een dag om naar uit te kijken,’ vertelt Dennis Schoen, eigenaar van Music and More in Wormerveer. ‘Vorig jaar hebben we voor het eerst meegedaan met RSD en hebben besloten om hiermee door te gaan. We merkten dat naast onze vaste klanten, een heleboel jongeren langskwamen om platen te scoren. Dat is gewoon erg gaaf om te zien.’

Taylor Swift’s ‘Folklore’ livealbum veroorzaakte tijdens de afgelopen editie wereldwijd lange rijen met zogenoemde Swifties (Taylor Swift-fans). De gelukkigen die de plaat voor €35 hebben weten te bemachtigen, kunnen het album nu doorverkopen voor prijzen rond de €300. Al zou een echte Swiftie dit natuurlijk nooit doen. Niet vreemd dus dat vinyl de bijnaam “het zwarte goud” heeft. Welke plaat dit jaar populair gaat worden, weet Dennis nog niet.

‘Dat zie je altijd pas op de dag zelf, maar gezien de beperkte oplage van sommige platen kan het wel eens snel gaan.’

Wat is Record Store Day?

RSD is een jaarlijks evenement dat wereldwijd wordt gevierd in onafhankelijke platenzaken. Het is een dag ter ere van de vinylcultuur en het ondersteunen van lokale muziekwinkels. Tijdens RSD worden speciale vinyluitgaven, exclusieve heruitgaven en zeldzame persingen van verschillende artiesten uitgebracht. Ook worden vaak liveoptredens in de winkels zelf gehouden, maar deze keer niet in de Zaanstreek.

De eerste 6.000 klanten die bij een van de deelnemende platenzaken een aankoop doen, ontvangen gratis een exclusieve EP (Voor de jongere lezers onder ons, een kleinere plaat met slechts één nummer aan elke kant.) van RSD-ambassadeur Within Temptation.

Door: Nick Boeske. Info: Music and More en RSD site. Foto: Martin Rep / De Orkaan.