Red de drogisterij: Specialité’s! Verbandwaren!

Het pand Westzijde 402 (tegenover de Frans Halsstraat) leek z’n langste tijd te hebben gehad. De ramen van de voormalige drogisterij waren dichtgetimmerd.

Het verval had zodanig toegeslagen dat voor sloop gevreesd moest worden. Bij de buren – Westzijde 404-408 – wordt een appartementencomplex gebouwd met parkeerplaatsen erachter.

Maar plots zijn de planken voor de ramen weggehaald waardoor de originele etalage weer zichtbaar wordt, links “Specialite’s” en rechts “Verbandstoffen”.

specialites

Er staat nu container voor de deur en stalen roosters tegen de gevel. Wij hopen op restauratie van dit gemeentelijke monument dat in 1906 gebouwd werd.

Wij kunnen ons overigens niet meer heugen dat er een winkel was. Wanneer sloot de winkel?

Zoeken in het onvolprezen archief van de gemeente Zaanstad leverde deze foto op, genomen tussen 1910 en 1930. De drogist is het tweede huis van rechts (torentjes op de gevel). Van de Frans Halsstraat is nog geen sprake.

westzijde 402 drogist 1910

Zo zag het pand er in 2008 uit.

westzijde 402 2008

En zo in 2015.

westzijde 402 2015

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Jan

  Pand is gebouwd na een grote brand op 5 april 1904. Hier ontstond daarna
  drogisterij Het Noorden van de heer Doorgeest.
  Bron: Wandeling door Oost- en West Zaandam van T. Woudt (pag 123). Voor meer foto’s op de beeldbank zoekargument: Drogisterij het Noorden.

 • Johanv

  Zoals zo vaak kost het opknappen van zo’n pand meer dan het pand waard is (verrotte fundering etc.).Het pand heeft ook geen enkele historische waarde , anders was het wel op de monumentenlijst terecht gekomen . Gauw slopen dus en wat nieuws op neerzetten.

 • Linette Pielkenrood - van Mechelen

  Inderdaad was dit drogisterij van de heer Doorgeest. Dat gele papier voor de ramen was om het verkleuren van de uitgestalde spullen in de etalage tegen te gaan.

 • Renee

  Ach, het winkeltje van Opa Doorgeest, daar gingen we dan heen als jonge kinderen en mocht je een monstertje, bijv Nivea doosje uitzoeken, hem kan ik mij niet meer voor de geest halen, de sfeer in het winkeltje en de uitstraling buiten wel, nostalgie ten top!

 • Frieda

  Hey Rene, ik was het vergeten, pdie monstertjes bij de drogist, deze kende ik niet, maar soortgelijke in Zaandam. Deze heeft wel een heel leuk geveltje en echte winkeldeur!

 • Gre Boom -Kopper

  Ik herinner me drogist Doorgeest heel goed. Ik mocht altijd op de weegschaal. Zo een met die gewichten waar hij dan mee heen en weer schoof. Het is ongeveer 60 jaar geleden.

 • Anna001

  Zeker de moeite waard om te restaureren in combinate met het pakhuis erachter. Ja dat gaat zeker veel geld kosten. Ik ben dan ook blij dat er ondernemers zijn in de Zaanstreek die dit aanpakken. Niet alles uit het verleden hoeft te worden bewaard, maar geef dit weer een goede woonfuntie. Met de pas opgeknapte panden er naast zou het straks wel een heel mooi plaatje kunnen worden.

 • peter

  Ik kan me uit mijn hele vroege jeugd (ik woonde in de frans halsstraat) herinneren dat deze drogisterij nog open was, dat zal begin jaren zeventig geweest zijn. Zover ik weet is na het overlijden van de drogist de winkel gesloten en is er nooit meer iemand gezien. Ik heb me er altijd over verbaasd dat zo’n mooi pand er blijkbaar tientallen jaren zonder eigenaar kon bestaan. Mooi dat het nu opgeknapt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *