Red de koperen lift van Bischoff

Het pand van Bischoff op de hoek van de Westzijde en de Stationsstraat is begin deze maand leeggehaald. Wij namen een kijkje tijdens deze operatie.

Toen we eind juni over de op handen zijnde verhuizing schreven, reageerden veel Zaankanters met herinneringen aan het befaamde modehuis. Vaak werd daarin DE LIFT genoemd. Een exemplaar bekleed met koper (of messing?).

Het pand is leeg. En zonder groot onderhoud kan het niet meer gebruikt worden. Niet voor woningen en niet voor een winkel (grand café?). Het is lek van boven en de fundering is verzakt.

Zo ziet een lege Bischoff er van binnen uit (klik voor grote versie).

Goed nieuws. De lift is er nog. In originele staat. Aan het eind van de jaren negentig nog goedgekeurd voor personenvervoer maar de laatste jaren alleen voor goederen gebruikt. Hieronder de bovenkant van de lift.

En een van de wanden. Te mooi om te slopen vinden wij. Voor de buitenkant van monumentale panden zijn er regels. Daar moet je vanaf blijven. Maar geldt dat ook voor deze unieke lift? Wij hopen het. Red de lift!

Deel dit artikel:

21 reacties

 • T de Boer

  Zonde om te slopen. Heb er vroeger nog aan gewerkt. Werkte toen bij machinefabriek P.M. Duyvis.

 • themx

  Weten onze makkers van de koperdiefstal ook gelijk weer dat er een mooie koperen lift staat in een pand zonder toezicht!

 • els

  Het zou voor de sfeer maar ook de geschiedenis van de Zaandam centrum heel goed zijn als er geld gestoken word in het behoud van Historische panden.

 • Leendert Moerland

  Dit moet gewoon een beschermde status kunnen krijgen!
  Is vast wel iets voor
  Cultureel Erfgoed????
  Iknoem maar wat hoor.
  Sinter Klaas kwam daar altijd bij de mooie marmeren trappen

 • Ruud

  Industrieel erfgoed?

 • Annemiek Krelage

  Vroeg me al een tijdje af of die unieke lift en dito trappenhuis er nog in zaten, ik hoop van harte dat dit gespaard blijft, er is al zoveel moois gesloopt in Zaandam. Annemiek Krelage

 • bertus

  Aan de prachtige bedden in de etalage zal het niet liggen…over smaak valt te twisten 😉

 • Corrie Kossen-Bleeker.

  Mijn overgrootvader en mijn oudooms hebben nog als stucadoors in het Bischoffpand gewerkt. Dat was ongeveer in 1915.

 • maus

  Is dit het pand waar in de jaren 80 ook de Kwantum zat?
  Mooie herinnering aan die lift, stond als kleine jongen graag naar die mooie lift te kijken, mooi dat hij nog bestaat.

 • Guus Bischoff

  Het is jammer dat dit mooie pand, waarin mijn grootvader, Wilhelm Bischoff, en mijn vader, Bernard Bischoff, jarenlang hebben gewerkt, verloren gaat. Vroeger ben ik in de schoolvakanties vaak liftboy geweest.

  • Anne Prijs Stolk

   Als personeels lid ( telefooniste ) heb ik nog op de kinderen van meneer Bernard gepast ,De naam Guus klinkt mij daarom nog bekent in de oren, Ik ben nog steeds verknocht als ik iets over Bischoff hoor of lees, Zoals ook dit bericht waar ik verdrietig door word, Er is al zoveel verdwenen uit Zaandam en dit prachtige beeldbepalende pand in de Westzijde het zou toch erg zijn als dit prachtige pand in slopers handen terecht komt ”.Met veel mensen ( die hiernet zo over denken ) als ik, Hopen wij over een goede kans op behoud voor dit pand waar heel veel mensen bijzondere herinneringen aan hebben, Anne Prijs Stolk.

 • W.A. Lepelaers-Heere

  Mijn schoonvader was bedrijfsleider in de jaren 40/50 en woonde met zijn gezin in het pand waar nu van Zanen de fietsenzaak zit. Hij was ook St Nicolaas en zat op een mooie stoel naast de lift op een verhoging. Als kind kreeg je dan een klein taai popje. Mooie herinneringen, het zou geweldig zijn om hier woningen in te maken met deze prachtige lift!!

 • Anne

  Mevrouw ,ik kan mij uw schoonvader nog goed herinneren, In die tijd was ik telefoniste bij Bischoff. Het zou mij spijten als in it prachtge pand woningen zouden komen. Maar als het niet anderszou kunnen is altijd beter dan slopen, met vr anne

 • Diny

  Kwam er wel eens als kind en vond de lift geweldig was volgens mij ook de enigste winkel met een lift in Zaandam en dat was wel zo apart maakte echt heel veel indruk op me dus vergeet je niet gauw.
  Maar de lift zelf is heel mooi dus mag echt niet weg.

 • Hans Krijt

  Ook ik heb als kind van de vijftiger jaren mooie herinneringen aan het pand van Bischoff. Alles straalde luxe uit. Om te beginnen, de passage tussen de etalages met voor de hoofdingang een kleine losstaande vitrine, zoals op één van de foto’s uit de vorige editie nog te zien is. De dubbele glazen deuren die via de luchtsluis toegang gaven naar de winkel met de verschillende toonbankeilanden. Ja, en dan die schitterende monumentale marmeren trap die rondom de lift naar de volgende etage leidde en waar halverwege in de muur een voliere was aangebracht met kwetterende parkieten. Die trap nam ik dan met mijn vriendjes tijdens de Sinterklaastijd, waar een Sinterklaas gehuld in een paarse mantel en mijter (waarom die kleur?) je zat op te wachten. Ook werden er tijdens Sint-Maarten altijd leuke hebbedingetjes in plaats van snoep uitgedeeld. Kortom, het pand van Bischoff is een belangrijk baken in mijn jeugd geweest. Het pand is al in de loop der jaren enorm vernield door de prijsstunters die er zich later gevestigd hebben en zou jammer zijn wanneer ook het laatste restje nostalgie van de Wesrzijde gaat verdwijnen.

 • Anne

  Leuk dat u dit zo beschreven hebt. Het doet mij goed dat meer mensen zo over Bischoff denken. Mijn grootouders waren al klant, oma vertelde mij dat het zo n chique winkel was, Ik kon dat beamen ,ik vond het zelf ook een prachtige zaak,Zonde dat het later door anderen zo misbruikt is , x

 • luttik

  Ach, ja. Ik kocht er mijn eerste echte lederen ongevoerde handschoenen, moet piepkleine gaatjes. En mijn moeder kocht er mooie stofjes om kleding van te maken. De Engelse ruit van mijn eerste mantelpakje kwam er ook vandaan. Zonde als dit stuk erfgoed er aan zou gaan. Dat zou in Engeland bv zeker niet gebeuren. Maar in de Zaanstreek is wel meer verloren gegaan om plaats te maken voor spuwlelijke zaken.

  • Boon

   Ik vind zulks zo goedkope onzin. Want als je dan vraagt om bijdragen om het te verwerven geeft nagenoeg niemand thuis. En dat klopt ook met de overheersende politiek stroom in dit land. De markt moet zijn werk doen dus ja “luttik” wil je het behouden moet je meer bieden dan de huidige eigenaar krijgt van een ontwikkelaar of die uitkopen als het al verkocht is.

 • Fijn dat de lift er nog is, die moet echt op een of andere monumentenlijst want zo een lift zie je vrijwel nergens, zelfs de Bijenkorf had niet zo een mooie lift. Aan de achterkant van het pand , te zien vanuit de zijstraat (Zeemanstraat?) is nog een tegelwandje te zien met de naam Bischoff.

  De lift heb ik nog een keer gebruikt toen de Kwantum in het pand zat.

 • Elly Busé

  Vandaag, 24 juli 2019, heb ik een leuke ontmoeting en gesprek met Joost Bischoff gehad in Zaandam. Vandaag spreekt het nog meer mensen mbt Bischoff en het verleden,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *