Een groep bezorgde inwoners van Zaanstad is een burgerinitiatief gestart om via een referendum de voorgenomen afsluiting van de Zaanse Schans tegen te houden. De gemeente wil vanaf april 2026 een verplichte entree van €17,50 invoeren voor het bezoeken van het erfgoedgebied.
De initiatiefnemers zijn bang dat de Zaanse Schans daarmee niet langer vrij toegankelijk blijft voor bewoners, ondernemers en bezoekers.
Volgens de groep dreigt het karakter van de Zaanse Schans als levendig en openbaar gebied verloren te gaan:
‘De Schans is niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook onze achtertuin en een plek waar mensen wonen, werken en zich inzetten voor het behoud van onze cultuur.’
De belofte dat Zaankanters gratis toegang zouden houden, zou juridisch moeilijk houdbaar zijn.
De eerste stap in het referendumproces is het verzamelen van 500 handtekeningen van stemgerechtigde inwoners vóór 18 mei. Bij succes zal het verzoek worden aangeboden aan de gemeenteraad van Zaanstad. Als de raad instemt, volgt een tweede ronde waarin ruim 5.000 handtekeningen nodig zijn voor een definitief referendumverzoek.
Demonstratie
Om de actie kracht bij te zetten, is er op dinsdag 13 mei een demonstratie georganiseerd van 18:00 tot 19:00 uur bij het stadhuis in Zaandam. Ook is het mogelijk om het referendumverzoek zowel online als fysiek bij de balie van het gemeentehuis te ondertekenen.
De initiatiefnemers roepen alle mensen uit Zaanstad op om zich uit te spreken voor een open en toegankelijke Zaanse Schans. Meer informatie is te vinden op www.zaanseschansopen.nl.
Mensen van buiten Zaanstad hebben ook de mogelijkheid om zich te laten horen via de website (en in de demonstratie), maar die stem telt niet mee voor de aanvraag van het referendum.
Door: Merel Kan, met informatie van actiegroep Hou de Zaanse Schans Open!
Voor de Zaankanters die toen in die tijd in Alkmaar gingen wonen, zou het ook gratis toegang moeten zijn.
Ik begrijp niet dat als je nu 2 miljoen bezoekers krijgt dat je niet genoeg geld kan verdienen voor het onderhoud van de Zaanse Schans. En de mensen die daar wonen die betalen toch gewoon huur. Daar verliesen ze toch niet op.
Lastig dilemma, voordelig voor de gemeentebegroting, (wat de inwoners van Zaanstad natuurlijk weer goed kan uitkomen i.v.m. budget) nadelig voor mensen die gewoon even willen rondlopen. Hoop dat er een tussenoplossing gevonden kan worden.
ik lees:
De belofte dat Zaankanters gratis toegang zouden houden, zou juridisch moeilijk houdbaar zijn.
Dat zou toch helemaal van de gekke zijn. Ik kom daar best vaak op de fiets en dan zou ik elke keer 17.50 moeten betalen als inwoner van Zaanstad(?)
Zaankanters laten zich toch niet voor het karretje van Amsterdamse touroperators spannen!!,
vragen beschermers van hun bijzondere Zaanse erfgoed en de unieke Schans zich af.
👍
Getekend
Gaat het burgerinitiatief dan ook de kosten betalen van het onderhoud van de Schans en de molens betalen en zorgen dat er parkeeerrplekken komen ? Of zijn ze vergeten wat dit allemaal kost?
Volledig met je opmerking eens.
mischien zou je je eerst eens goed moeten inlezen! er wordt tevens gesteld dat er bakken met geld zou worden verdiend. Alwaar dit is? wordt vooralsnog niet vermeld! mischien zou dit één van de oplossingen kunnen zijn.
Getekend.
Getekend.
Elk referendum verdient steun. Ondertekend.
getekend!