Reisbureaufraude na 10 jaar voor rechter

Tegen een voormalige eigenaar van reisbureau Beach Holidays, ooit gevestigd aan de Czaar Peterstraat in Zaandam, is 30 maanden gevangenisstraf geëist.

In augustus 2009 strandden 2000 mensen op Turkse luchthavens omdat de tickets voor de terugreis niet door de touroperator waren betaald. Van bijna 6000 reizigers in Nederland ging de reis naar Turkije helemaal niet door.

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) draaide op voor de schade. In september 2009 werd het faillissement van Beach Holidays dat ook opereerde onder de namen Tourmax en Turkijeticket, uitgesproken. De curator deed aangifte van mogelijke faillissementsfraude. Uit het strafrechtelijk onderzoek bleek volgens het OM dat er “sprake was van het onttrekken van grote bedragen uit de boedel en het niet kunnen overleggen van een administratie.”

De verdachte heeft samen met een medeverdachte volgens het OM de SGR doelbewust misleid. Ze waren betrokken bij twee bedrijven die hotels exploiteerden in Turkije. In twee jaar tijd werd meer dan 4 miljoen euro daarheen overgemaakt.

In december 2009 bleek ook dat de woning aan de Gele Ring in Assendelft van één van de verdachten en diens vrouw (die een administratiekantoor bestierde) in het faillissement zat, de verdachte was aansprakelijk voor Beach Holidays BV.

Niets van het geld is teruggevonden. De zaak tegen de tweede verdachte wordt op 29 maart voortgezet. Dat de verdachten ook daadwerkelijk de cel ingaan is niet zeker. Beide verdachten wonen inmiddels niet meer in Nederland. Met Turkije heeft Nederland overigens wel een uitleveringsverdrag maar Turkije levert geen staatsburgers uit.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *