Renovatie Belgischestraat met aandacht voor vleermuizen

De arbeiderswoningen uit 1915 in de Belgischestraat in Zaandam worden gerenoveerd. Ze krijgen moderne voorzieningen, terwijl de historische uitstraling behouden blijft. Ook zijn er vleermuiskastjes geplaatst.

Om de historische waarde van de panden te behouden, hebben Parteon en de gemeente Van Lith Bouw uit Beverwijk gevraagd om renovatieplannen op te stellen die rekening houden met het behoud van de panden en hun karakteristieke uitstraling.

Bewoners zijn tijdelijk elders gehuisvest vanwege de renovatiewerkzaamheden. Ze kunnen ervoor kiezen om terug te keren naar hun vernieuwde woning of hun tijdelijke woning definitief te huren. De vrijgekomen woningen worden in het eerste kwartaal via WoningNet aangeboden.

Bovendien zullen de woningen in de Belgischestraat Oost worden voorzien van warmtepompen, waardoor ze geen gas meer nodig hebben. In 2021 werden er nieuwbouwwoningen opgeleverd, waaronder enkele aan de Belgischestraat en daarnaast ook aan de Kramerstraat.

Vleermuiskastjes

De nieuwbouwwoningen tegenover de renovatieprojecten zijn voorzien van ingebouwde vleermuiskastjes. Vleermuiskastjes zijn speciale constructies die zijn ontworpen om een geschikte verblijfplaats te bieden aan vleermuizen, waar ze kunnen rusten en zich voortplanten.

In 2020 stelde David Sluis in zijn opiniestuk op De Orkaan nog de vraag of de vleermuis nog meetelde in Zaanstad.

Tweede kwartaal 2024

Het project is gestart in begin 2023 en de laatste woningen zullen naar verwachting gereed zijn voor bewoners in het tweede kwartaal van 2024.

Tot die tijd kunnen nieuwsgierige Zaankanters die in de buurt zijn van de Rosmolenwijk de voortgang van de renovatie in de gaten houden.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Foto’s: Lonneke Koolman. Bron: Parteon.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Ingrid ploeger

  De vleermuizen gisteren weer zien vliegen daar ❤️

  • Marjolein van der Meer

   De vleermuizen vlogen altijd voor mijn raam langs. dat lukt nu niet door de steiger die er staat, maar ze zijn er nog wel!
   Net als sommige bewoners want zes woningen zijn nog bewoond (incl. ikzelf) en ik kan je zeggen; wonen op een bouwplaats is geen pretje!

 • P. Hoogkamer

  Hardstikke mooi, Nu nog Mussennestel dakpannen.

 • Frans Kwast

  Na de oplevering ook weer sociale huur? Of dezelfde huur als van de gerestaureerde arbeiderswoningen in de westzijde?

 • Monique Zonneveld

  Je hebt tijdelijke kasten. Deze zijn onderdeel van de natuurontheffing. Na renovatie of de sloop moeten er ingebouwde kasten worden ingebracht in de muren. Deze zijn permanent. De tijdelijke houten paal of houtbetonnen kasten zijn niet gelijkwaardig aan de verstoren verblijfplaatsen en zijn een tijdelijke maatregelen tot de gewenste vaste ingebouwde verblijfplaatsen weer gereed zijn gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *