Restauratie Villa Westerweide (Verkade-villa)

Villa Westerweide, de voormalige woning van Jacobus (Co) Verkade aan de Provincialeweg in Zaandam wordt onder handen genomen. Rondom de villa moeten woningen in het plan Overtuinen worden gerealiseerd.

Villa Westerweide werd gebouwd in 1939 aan de Provincialeweg nummer 220. Het is later ook als kantoor gebruikt. De laatste jaren stond het leeg. Riperda Vastgoedbehoud en Theunissen Onderhoud werken aan de villa.

Voor dit jaar, 2015, zijn 130 eengezinswoningen gepland voor het terrein rond de villa in het kader van het Inverdan-deel Overtuinen. Dat zou o.a. moeten gebeuren op de al jaren braakliggende sportvelden.

verkadehuis

De foto’s links boven en hierboven zijn eigen foto’s. Hieronder de pagina een historische foto van het Gemeentearchief.

verkadevilla

Deel dit artikel:

4 reacties op Restauratie Villa Westerweide (Verkade-villa)

 1. Erik Schaap schreef:

  Ter aanvulling van dit restauratiebericht een in mei 1945 stiekem geschoten filmpje vanuit diezelfde Verkade-villa. Onder meer te zien is het vertrek van Duitse troepen uit Zaandam, via de Provincialeweg. De beelden zijn gemaakt door bovengenoemde Co Verkade.
  https://www.youtube.com/watch?v=lyOTTlgu6ao

 2. guido goedheer schreef:

  bijzonder deze video

 3. jP schreef:

  EenSgezinswoningen?

  Eengezinswoningen!

 4. fons schreef:

  Door ondoordacht bouwrijp maken van de omgeving blijkt nu de Villa “‘onbewoonbaar verklaard”‘ .
  Kelder onder water. Bewoners dakloos en van de ene op de andere dag uit pand verdreven. Zij zijn bezorgd dat dit het begin is van aftakeling van de Villa. Of is het een slinkse manier om andere doelen te bereiken? bewoning garantie voor behoud en je zet geen bewoners op straat na onbewoonbaarverklaring zonder vervangende huisvesting!!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *