De Kat staat stil. Er zit een scheur in de molenroede en die scheur wordt onderzocht. 

Het wiekenkruis van de molen bestaat twee roeden. Die van De Kat zijn 21,80 meter lang, van metaal, en ze werden in 2012 gemaakt door de firma Vaags uit Aalten. Dat is elf jaar gelden. De roedes daarvoor gingen 52 jaar mee (vanaf 1960). 

Wat de oorzaak is van de scheur is niet duidelijk. Beide roeden zullen vervangen worden en dat gaat ongeveer een ton kosten. Wie dat gaat betalen is momenteel niet bekend. 

We bellen met Katelijne Prinsenberg, directeur van De Zaansche Molen, en zij vertelt dat de scheur iedereen verrast heeft. Het gehavende deel wordt momenteel onderzocht door een onafhankelijke partij. Daarbij wordt in principe uitgegaan van drie scenario’s: 

  1. De roede is niet goed gebruikt (ligt niet voor de hand, want de Zaansche Molen beschikt over zeer vaardige molenaars).
  2. De roede is niet goed gemaakt (ook vreemd, aangezien Vaags over prima papieren beschikt).
  3. De richtlijnen waaraan de roede moest voldoen klopten niet. 

Maar, zo stelt Prinsenberg, er zou ook nog iets heel anders uit dat onderzoek naar boven kunnen komen (De Orkaan dacht aan een maandagochtend-roede).

Hoe dan ook het is ellendig: stilstand is achteruitgang voor een molen. 

Daarbij is het vervangen een flinke klus. Nieuwe roeden moeten worden gemaakt en voor het verwijderen en inhijsen moet er een ponton met een hoogwerker de Zaan op. Het zal sowieso een aantal maanden duren dat De Kat stilligt. Dat de verfmolen in die tijd niet produceert is geen ramp. Er is voorraad en in economisch opzicht is de productie niet erg belangrijk. Ook ziet Prinsenbeek een klein lichtpuntje: 

Door Merel Kan, interview Katelijne Prinsenberg, foto: Marcel van Someren.