Roel Hamming: aimabel, eigengereid, betrokken

Roel Hamming, een smaakmaker van onze streek is zondag 10 januari 2021 overleden in Hospice de Schelp in Krommenie. Hij werd 83 jaar, en leefde keer twee. 

Je zou het niet zeggen, maar Hamming kwam oorspronkelijk niet uit Wormerveer. Hij werd geboren in Friesland en bereikte pas in 1969 de Zaan. Daar begon hij met zijn Annie een modezaak. Eerst werd de winkel van Gé Koene aan de Wandelweg 36 overgenomen, na verhuizing naar de Zaanbocht ging de zaak de Saenkanter heten. 

Hij drukte zijn stempel op het verkeersbeleid, al voor zijn eigen dochtertje Lidie op 8-jarige leeftijd in 1975 werd overreden door een tankwagen terwijl ze overstak op het zebrapad bij de Stationsstraat. 

Roel Hamming was maatschappelijk en cultureel betrokken en niet onzichtbaar. De quotes die wij gisteren verzamelden van mensen die illustreren dat: 

‘Hij was echt een baas, en die nemen zelf hun beslissingen’. ‘Hij was aanwezig met de juiste intentie: intens betrokken, kwam met adviezen, ook ongevraagd’. ‘Betaalde uit eigen zak parasols voor Bakkie Leut, het gekleurde licht in de Vermaning, als hij vond dat iets er moest zijn dan regelde hij dat met anderen of hij deed het zelf.’ 

Hamming was dus van het zichtbare soort, en mede daardoor kreeg hij zaken gedaan. We kunnen een opsomming maken – graag zelfs: meer dan 25 jaar was hij lid van het 4 en 5 mei comité Wormerveer, hij zat in ontelbaar besturen waaronder het PCO-Zaanstreek, de Vermaning van Wormerveer… – maar we weten nu al dat we niet compleet zullen zijn. Hamming was namelijk overal, hij voelde voor cultuur, onderwijs, wilde zichtbaar maken wat er in de oorlog gebeurde, streed voor veilig verkeer…

We kunnen meer (en meer) over deze man schrijven, maar feit is dat hij een flink gat achterlaat. Hij gooide geen steen, maar een rotsblok in een rivier op aarde. 

Het afscheid aankomende zaterdag (16 januari) zal gedwongen bescheiden zijn, maar voorafgaand aan de dienst zal er om 10.30 uur even worden stilgestaan ter hoogte van Zaanweg 120, de winkel waarboven de familie ook woonde.

Op deze foto staat Roel Hamming, samen met zijn vrouw Annie en zijn achterneef burgemeester Jan Hamming, tijdens zijn afscheid als bestuurslid in september 2018.

Foto van familie Hamming
Deel dit artikel:

15 reacties

 • Ron langenberg

  Hij zal gemist worden. Veel sterkte aan de kinderen, vrouw en nabestaanden.

 • Joost Kuipers

  Ik wens de familie veel sterkte en kracht toe in deze droevige tijd.

 • L. Weites

  Veel sterkte en kracht om het verlies van deze mooie, betrokken man te dragen.

 • Klaas Arend Booij

  Zal hem missen bij de concerten in de vermaning van Wormerveer! Zijn inbreng en suggesties waren vaak heel goed! Veel sterkte aan allen die hem lief zijn in deze bijzondere en droevige tijd. Dank voor alles Roel!

 • Ineke Puls

  In september 2019 mocht ik Roel en zijn vrouw Annie als vrijwilliger van het Theater op de Dinsdagmiddag nog ontvangen in het Zaantheater. In al de jaren dat de dinsdagmiddag voorstellingen bestaan, hebben zij geen voorstelling overgeslagen.
  Ik wist niet dat hij ziek was en wens allen die hem dierbaar zijn, maar vooral zijn vrouw Annie, heel veel sterkte voor de komende tijd.
  Wij zullen hen missen in het theater.

 • Klaas Arend Booij

  En natuurlijk zal ik hem ook missen in de diensten van de PKN gemeente te Wormerveer! Sterkte allen die hem lief zijn!

 • G C Vroege

  Zeker zal hij gemist worden, wens de nabestaanden heel veel kracht en sterkte in deze moeilijke tijden.
  Wat blijft zijn de mooie en fantastische Herinneringen aan een fantastische man die leefde voor een ieder, Gods Zegen voor allen 🙏

 • Xander Kok

  Beste lieve famillie, heel veel sterkte in deze rare tijd.

 • Jan Schoen

  Roel en Annie stapten als sponsor in een van de bussen met supporters van KZ dat in Ahoy om het kampioenschap van Nederland speelde. Hij vroeg mij of ik hen wilde begeleiden. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Hij en Annie wilden alles van het spel, trainers spelers en de organisatie weten. Ze zongen mee, genoten van alle heisa en vonden het prachtig dat een Zaanse club landskampioen werd. Roel zal ik mij blijven herinneren als een bijzondere man.

 • J .vredenburg

  Fam J Vredenburg condoleren de Familie Hamming met het overlijden van haar man Roel en vader , sterkte voor de komende dagen .

 • Janny en Peter van Ansem

  Lieve familie, gecondoleerd met het overlijden van Roel,
  in gedachten zijn we bij jullie. Heel veel sterkte in deze moeilijke en zware tijd.

 • Groots Herenmode Jelle Anita Ria Mariette Remon

  Het Team van Groots Herenmode condoleren de Familie Hamming met het overlijden haar man Roel en vader ,en wensen de Familie heel veel sterkte met dit grote verlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *