Rondje ijsclubs (morgen de eerste twee open!)

De gladde banen vormen zich dit jaar niet vanzelf, maar vrijwilligers door de hele streek zijn met man en macht bezig om het ijs te prepareren: geschaatst zal er worden! 

We vonden er vijf, Wormer en Assendelft gaan gaan morgen open, Westzaan opent vrijdag, Oostzaan en Koog weten het nog niet zeker.

Doordat het ijs ontstond tijdens de storm en sneeuwbuien, is het dichtgelopen met grond, hobbels en sneeuw. Het ijs is sneeuwvrij gemaakt, hier en daar wat bijgespoten, maar perfect zal het niet worden. Voor alle banen geldt: koek en zopie is verboden. 

Wij staken de thermometer in de Zaanse banen (en testten intussen het ijs van de Oostzanerpolder): 

IJsbaan Nova Zembla Wormer

Ja! Morgenochtend 11:00 uur gaat de baan open! Je hoeft je niet aan te melden, maar, zo laat bestuurslid John Daman weten: 

‘We gaan tellen en als we op 200 zitten dan kan er niemand bij.’

Verder moeten de verwachting niet te hooggespannen zijn: het ijs in Wormer wordt bestempeld als ‘Warme-benen-ijs’ (je benen worden warm van al dat gehobbel) en bloed-ijs (dat zit ‘em in de kleur).

Annette Hildering / Facebookpagina Nova Zembla

IJsclub Lambert Melisz in Westzaan

Vrijdagochtend om 10.00 uur openen de poorten naar de baan in Westzaan zich. Maar het wordt niet op prijs gesteld als je op de bonnefooi op komt dagen zonder lidmaatschapskaart. Per tijdsblok (om welke blokken het gaat is nog niet duidelijk) mogen er 245 mensen schaatsen. Hoewel er keihard gewerkt wordt door veel vrijwilligers mogen we dat niet tonen van de club: er heerst de angst dat het dan te druk wordt.

Voorzitter Antoon Kuiper van Lambert Melisz in Westzaan slijpt schaatsen (foto van Facebook)

IJsvereniging Assendelft

Onder voorbehoud opent Assendelft morgen om 14:00 uur speciaal voor de kinderen. Ze zijn vandaag met zo’n 20 bikkels bezig geweest het ijs sneeuwvrij te maken. Piet de Jong van de ijsvereniging vertelde vooraf somber te zijn over de te verwachten kwaliteit, maar dat bleek eigenlijk best mee te vallen. Corona-proof mogen er 250 grote mensen op (maar dat wordt waarschijnlijk pas overmorgen) en leden krijgen voorrang. 

Foto: Facebookpagina IJsvereniging Assendelft

IJsclub Centrum Oostzaan

Vanmiddag konden wij met eigen ogen zien hoe hard er gewerkt wordt aan en op het ijs. En zojuist wordt er via de Facebookpagina gemeld dat de baan sneeuwvrij is! We hopen snel te kunnen melden dat ze opengaan, maar de ijsmeester moet er nog overheen.

IJsvereniging Juliana (Koogerpark)

Nog niet open dus:

Vanmiddag met gevaar voor eigen leven 😜 zijn we de ijsbaan sneeuwvrij gaan maken. Helaas toch nog 1 iemand door het ijs gezakt op een zwakke plek. Maar het begin is er.
We begonnen met een paar mannen en een vrouw, maar al gauw kregen we hulp erbij. Vol overgave werd er gewerkt!! Super trots op deze kids!
Het begin is er, maar we moeten nog even geduld hebben helaas!!”

Foto van Facebook-pagina van Juliana

Klein maar Dapper (Krommeniedijk)

We zijn nog op zoek naar informatie, zodra we die hebben vullen we dit bericht aan. En we schakelden een Orkaan-kracht in:

Jisper IJsclub

142 jaar jong (volgens ons de oudste nog bestaande Zaanse sportvereniging) organiseert wel tochten (de Bannetocht) maar heeft geen eigen baan, dat hoeft natuurlijk ook niet als je het hele veld en de polder tot je beschikking hebt. Ze waarschuwen wel:

“Betreden van het Wormer- en Jisperveld om te schaatsen wordt ten zeerste afgeraden. De kwaliteit van het ijs is zeer slecht, dus betreden is op eigen risico!

Op woensdag 10 februari heeft het bestuur van de Jisper IJsclub overlegd met burgemeester Judith Michel van Wormerland. De kwaliteit van het ijs in het Wormer-en Jisperveld is zeer slecht. De angst voor ongelukken is daarom groot, dus kom NIET schaatsen!

Vanwege de te verwachte drukte staan er aankomend weekend verkeersregelaars op de invalswegen van Wormerland. Zij zullen de bestuurders adviseren om te keren. Bij grote drukte komen er matrixborden te staan met waarschuwingen voor het verkeer. Vol = vol, dan worden de wegen afgesloten! De burgerhulp zal worden gevraagd paraat te staan bij calamiteiten en ongelukken.”


Zijn we jouw ijsclub vergeten? Mail ons vooral! deorkaan@gmail.com


Via de website vinden we de corona-regels. Ze kunnen per club afwijken, maar zijn in grote lijnen gelijk (deze zijn van Oostzaan): 

Kom niet naar de ijsbaan als je verkouden bent, hoest, koorts hebt of andere klachten die kunnen wijzen op Corona.

 • Toegang is alleen mogelijk voor leden en hun gezinsleden van IJsclub Centrum Oostzaan.
 • Het is niet mogelijk om aan de poort losse entreekaartjes te kopen.
 • Wel kunt u via een inschrijfformulier lid van onze vereniging te worden. (zie elders op onze website)
 • In overleg met de gemeente Oostzaan mag er een maximaal aantal mensen op het ijs aanwezig zijn. Als dat maximum is bereikt laten wij pas weer mensen toe als anderen de ijsbaan verlaten.
 • De 1,5 meterregel geldt ook op het ijs. Schaatsen in tweetallen is toegestaan.
 • Aanwijzingen van onze medewerkers moeten altijd worden opgevolgd.
 • De kantine is gesloten. Er zijn buiten banken waarop u uw schaatsen kunt aantrekken.
 • Er is wel een mogelijkheid om (buiten) chocomelk e.d. te kopen.
 • Groepsvorming mag niet. Houd altijd 1,5 meter afstand. Er lopen controleurs van onze vereniging die hierop toezien. Houdt u (na herhaalde waarschuwingen)  geen afstand dan moet u de ijsbaan verlaten.
 • De ijsbaan is geopend van 09.30 tot 20.00 uur. Meer informatie over het opengaan van de ijsbaan vindt u op onze website.
 • Er is een zeer beperkte toiletvoorziening. Blijf niet te lang op de ijsbaan, geef andere liefhebbers ook een kans.
Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *