ROSA winnaar van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz 2019 (filmpje en foto’s)

De kop boven dit stuk gaf het misschien al een klein beetje weg, maar de winnaar van de vierde editie van De Grote Zaanse Geschiedenisquiz 2019 is geworden …. 🥁 ….ROSA!

Het team van De Orkaan feliciteert hen van harte en benadrukt daarbij dat meedoen belangrijker is dan winnen. Een bescheiden 12e plek is immers ook best goed!

Tijdens de magisch-enerverende avond in het Zaantheater ging het er heet aan toe. Het Zaanse deelnemersveld bleek niet alleen ijzersterk in de grijze massa, maar toonde zich ook op en top mondig.

De presentatie was –net als voorgaande jaren- in handen van Orkaan-redacteur Merel Kan, en juryvoorzitter Frans Hoving gemeentearchivaris van Zaanstad. Met name de laatste had zijn handen vol en soms in het haar. Van de allereerste vraag, tot aan de einduitslag werd protest aangetekend, en hier en daar had men een punt…

We tonen een impressie van een minuut met filmwerk van Robert van Tellingen (daarna tikken we verder).

De Quiz

Als je er gisteravond niet bij was, dan kan je de quiz toch spelen! Misschien is het een leuke tip om de familiebanden op scherp te zetten tijdens kerst? Via Zaanwiki kan je hem laden! Met de complimenten van Zaans Erfgoed, het Gemeentearchief Zaanstad, en iedereen die de avond mogelijk heeft gemaakt!

De Foto’s

Een vage opkomst:

Foto: Jan Lapère

Mevrouw Tine van Beijeren. Ze wordt volgende maand 106. Wij denken dat Tine de oudste quizdeelnemer van Nederland moet zijn, en haar team Monumenten Spreken scoorde goed:

Foto: Jan Lapère

Een spannende foto…. Jaap Klomp en zijn vrouw zijn twee van de drie overgebleven kandidaten die nog staan tijdens het nagelbijtend-spannende netje-op-netje-af. Als Jaap écht slim is, dan laat hij zijn vrouw winnen…

Foto: Geke van de Kamp

Oeps! Netje op, netje af werd gewonnen door Jaap Klomp van Digitale Beeldbank Westzaan! Sterkte, Jaap!

Foto: Aimee Klerk van Gemeentearchief Zaanstad

Conservator Hester Wandel van het Zaans Museum verzorgde de Museale Ronde:

Foto: Aimee Klerk van Gemeentearchief Zaanstad

Een actief, betrokken, kritisch, slim, deelnemend publiek:

Foto: Aimee Klerk van Gemeentearchief Zaanstad

Foto: Aimee Klerk van Gemeentearchief Zaanstad

Foto: Aimee Klerk van Gemeentearchief Zaanstad

Archivaris Frans Hoving heeft het nu en dan zwaar, maar hij werkt zich er zwierig doorheen:

Foto: Jan Lapère

De pauze was hard nodig om af te koelen:

Foto: Jan Lapère

Oostzaan (De Doppenhokkers) waren er voor het eerst bij. Zij eindigden op de 17e plek, maar ze scoorden prima tijdens de derde helft.

Winnie de Wit vertelt waarom Zaans Erfgoed belangrijk is:

Foto: Jan Lapère

Een spetterende magische goochelshow van Niek Takens, terwijl de stemmen worden geteld…

Foto: Jan Lapère

Na de goochelact verdween goochelaar Niek, als een echte kerel, in de coulissen, waarna de dames (hier zie je Geke van de Kamp) gebelgd de rotzooi opruimden die hij achterliet…

Foto: Jan Lapère

De poedelprijs gaat naar…. Team de Wessaners! Hihaaaaaaaaa!

En die ROSA’s flikket ’t em weer. Zij gaan er met het goud vandoor!

De Uitslag

De Jonge Honden behaalden de derde plek doordat ze tijdens de shootout wonnen van Monumenten Spreken en de Historische Vereniging Koog-Zaandijk.

Verslag van Kees Klinkenberg

Journalist Kees Klinkenberg streed mee met zijn team De Zaan en Streek. Hij beweert gelijk geëindigd te zijn met De Orkaan, en dat nemen we maar van hem aan. Temeer omdat het zeker niet, zoals gemeld, om het winnen gaat. Op zijn Facebookpagina deed hij uitgebreid verslag van de avond en wij plaatsten dat met liefde 1:1

De Zaan en de Streek blikt tevreden terug

Deelnemen aan de Grote Zaans(ch)e Geschiedenis Quiz voelt voor het team van De Zaan en de Streek al vier jaar als een bijzondere eer. Het samenzijn in de Forbo Flooring zaal vormt voor ons het jaarlijks hoogtepunt van een periode van keihard blokken. Uiteindelijk blijkt dan toch dat we weer de verkeerde lectuur hebben geraadpleegd en net buiten de prijzen zijn gevallen.

Ook nu ging het er op de ‘magisch-enerverende avond in het Zaantheater heet aan toe’ aldus De Orkaan. Een Zaans deelnemersveld dat niet alleen ijzersterk in de grijze massa bleek, maar zich ook behoorlijk mondig toonde. Gerkens in de Wormerveerse cacaowereld en hoe zat dat nu met die Kerkstraat?

In de sfeer- en bomvolle zaal werd de avond aan elkaar gepraat en geflitst door Orkaan-redacteur Merel Kan en juryvoorzitter Frans Hoving, in het dagelijks leven gemeentearchivaris van Zaanstad. Op De Orkaan de toevoeging: ‘Met name de laatste had zijn handen vol en soms in het haar. Van de allereerste vraag, tot aan de einduitslag werd protest aangetekend, en hier en daar had men een punt…’

Zes rondes om je trauma’s weg te werken, je frustratie op te laten lopen of je moreel danig op te vijzelen. Een perfecte combinatie en omdat ik wederom deelgenoot mocht zijn van het team De Zaan en de Streek even vanuit dat oog/standpunt wat woorden aaneen geregen.

Voor aanvang werd uitgelegd dat alle antwoorden te vinden waren op de Zaanwiki of bronnen van het Gemeentearchief. Leuk, maar het gebruik van de mobiele hulp was ten strengste verboden. Belangrijk detail ook dat de teamcaptain – in ons geval de onvolprezen Theo K uit A – de zware taak had de letter van het gekozen antwoord op een leitje te noteren en dit te tonen zodat de deskundige jury de keuze kon overbrengen op een verzamellijst. Nu na afloop – dat Praet altijd wat makkelijker – is de vraag of het handschrift van Theo voor de noterende jury goed leesbaar is geweest. Want hoe kun je dan slechts in het rechterrijtje eindigen?

De eerste drie rondes was het een kwestie van opbouwen. Bij de wat ons betreft histerische vragen nog pas 1 juist antwoord. Je moet je tegenstander soms zand in de ogen durven te strooien….

Ronde 2 daarom al twee juiste antwoorden omdat neef Hans, de muzikaalste man in de familie, afwezig was waarschijnlijk al zal neef Paul daar andere gedachten over hebben.

In Ronde 3 de Hij/Zij vragen kwam de ware aard van ons gemengde team goed naar voren. Vier correcte letters op het leitje.

Alle focus vervolgens in Ronde 4 – de laatste voor de broodnodige pauze – op de beeldvragen. Met groot genoegen en vol trots kan ik melden dat wij daarin de maximale score wisten te bewerkstelligen. In rap tempo – iets met een wachtend biertje? – werkten wij de fraaie beelden af.

Nog net voor dat biertje kregen we mee dat we met drie andere teams op plek 7 stonden in de tussenstand. Voor de volledigheid even de melding dat er 20 deelnemende teams waren.

De strijd na de pauze moest ons natuurlijk in hoger sferen brengen. Ronde 5 bevatte museale vragen. Met twee Museumjaarkaartenhouders in ons team mocht dat geen probleem opleveren. Het is maar net welke vragen er gesteld worden. Want weet u hoe lang een rol doek van 50 Crommenier el in meters precies is? Dat blijkt 33,5 meter te zijn.

In de slotronde de Sportvragen. Voor dat doel ben ik – als ik de geruchten moet geloven – speciaal aangetrokken voor het team De Zaan en de Streek. Handboogschutter Wietse was mij bekend, van het kolven weet ik voldoende en ook damesvoetbal is een van mijn specialiteiten. Althans……want de eerste damesvoetbalwedstrijd ooit werd in 1920 bij OSV in Oostzaan gespeeld en niet bij ZFC in Zaandam of WFC in Wormerveer. Van OSV weet ik alleen nog iets over een broekjesincident met WFC meisjes. Maar daar werd niet naar gevraagd.

Na al dat geploeter kregen we een netje aangereikt. Netje op en netje af. Altijd spraakmakend. Teamleider Theo – voor iedereen zichtbaar zittend op de voorste rij – wist het tot de laatste vier te netten. Ik verdenk de zaal ervan op slinkse wijze van zijn keuzes geprofiteerd te hebben. Jaap Klomp overigens wel een terechte winnaar. Al was het alleen maar omdat hij mijn bijna-Gladoren-buurman is.

Alvorens keihard geconfronteerd te worden met de einduitslag kregen we nog een zeer magische slotact voor de kiezen. Ondanks dat we er als zaal bovenop zaten wist de goochelaar ons toch flink in het ootje te nemen.

Als eerder geschreven eindigden wij op de gedeelde twaalfde plaats samen met De Orkaan. Alle reden dus om volgend jaar weer een gooi naar het goud te gaan doen. De boeken liggen klaar. Resteert de vraag wanneer deze ook daadwerkelijk opengeslagen gaan worden.

Het was een plezante avond Zaansche vertoeving in het Zaantheater. Een groot compliment aan allen betrokken bij dit geheel!

Kees Klinkenberg

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Winnie de Wit

  Wat een super-avond was het weer! Ook veel dank aan de medewerkers van het Zaantheater, voor alle hulp.
  We hopen verder dat mensen zich daadwerkelijk zullen gaan melden voor een rondleiding door dat prachtige depot van het Gemeentearchief Zaanstad, met al die vriendelijke, behulpzame mensen die daar werkzaam zijn.
  En mochten mensen het werk van de Vereniging Zaans Erfgoed belangrijk vinden: ondersteun ons door lid te worden! Uw nazaten zullen u er dankbaar voor zijn dat u mee heeft geholpen aan het behoud van al het moois in de Zaanstreek!
  En hopelijk allemaal tot volgend jaar, voor de 5e editie van deze Grote Zaanse Geschiedenisquiz!

 • Een bijzonder geslaagde avond met een terechte winnaar. Mooi ook dat hertelling een net iets anders resultaat opleverde. Daarom nu voor alle volgers nog even de opmerking dat het getalenteerde team De Zaan en De Streek in de eindlijst nog op 23 punten staat, maar wie de antwoordenlijst goed nakijkt zal maar tot 1 conclusie kunnen komen: 24 punten. Daarmee sluiten wij dan naadloos en met respect aan bij De Orkaan. Zoals in de tekst al geschreven: een mondig veld. Daarom nog even deze schriftelijke toevoeging.

 • Wendy Kind

  Wat een ontzettend leuk (film)verslag. Dank, Orkaan!

 • Het was een geweldig gezellige en leerzame avond waarbij we met de Historische Vereniging Koog-Zaandijk in de eindstrijd om de 3e plaats 4e werden. Wat ik nu afvraag is het volgende:zijn er meer steden in het land die zo iets organiseren of is de Zaanstreek hier uniek in? Er zullen weinig gebieden zijn waar de plaatselijke historie bestuderen zo populair is en waar zoveel verenigingen te vinden zijn, maar wie weet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *