Het Rosariumpark in Krommenie kan wel wat onderhoud gebruiken, blijkt tijdens een wandeling die de Orkaan’s ombudsjournalist er maakte met een buurtbewoner. “Groot onderhoud staat pas gepland voor 2026, maar daar hebben we nu niet zoveel aan,” stelt de bewoner.  

Op een bewolkte ochtend begin mei wordt De Orkaan welkom geheten door Frank, die vanwege zijn werk bij de Amsterdamse politie liever niet met zijn volledige naam genoemd wordt. “Het is zeker niet mijn bedoeling om een grote klaagzang af te steken,” vertelt hij, “maar het lijkt me enorm belangrijk dat er wat onderhoud aan dit park wordt gedaan.”

We wandelen een stukje het park in, terwijl Frank links en rechts dingen aanwijst. We lopen langs een niet gladgestreken stukje grond waar eerder een boom is omgevallen, graffiti in het jongerenhok, onkruid bij het basketbalveld en bandensporen van gemeentelijke wagens.

Frank:

“ook het voetpad bij het bejaardentehuis loopt veel te snel onder water, dus de afwatering voldoet niet.”

Bij veel neerslag overstroomt dit voetpad

ANWB Groenplein

Net wanneer de ombudsjournalist zich begint af te vragen of de situatie in dit park nu zo heel veel slechter is dan in andere Zaanse parken, draaien we via een bruggetje en een stenen pad met flinke kuilen in de ricthting van een ‘ANWB groenplein.’ Frank:

“Juist de ouderen kunnen het park niet meer bezoeken als de straatjes niet goed vlak zijn.”

Het ANWB Groenplein was een concept dat de ANWB in 2012 uitrolde: Krommenie kreeg de primeur. Bij de opening was oud toptennisser Richard Krajicek aanwezig en artiest Ali B trad op. Het idee was dat er op en nabij geel geschilderde constructies leuke en leerzame dingen voor kinderen te doen zijn. Maar inmiddels valt er weinig meer te spelen. Frank:

“Ik heb de ANWB er eens over gebeld, maar die zijn inmiddels gestopt met dit concept. Het beheer is overgedragen aan de gemeente Zaanstad.”

Brandnetels om de ANWB paddestoel

Op de welbekende ANWB ‘Paddenstoelen’ zijn teksten zichtbaar en uitleg over activiteiten – die niet meer te doen zijn vanwege het vele onkruid. Een in een cirkel staande groep paaltjes zou een geweldige speelplek kunnen zijn, ware het niet dat er inmiddels een heus woud aan brandnetels omheen is gegroeid. In de rozentuin staat het onkruid hoger dan de rozen. Een houten wip is half kapot, de bankjes met mos begroeid en er ligt overal bladafval van de vorige herfst. Frank:

‘Zelfs als je geen budget hebt om reparaties uit te voeren, zou het toch mogelijk moeten zijn om minstens de stoepen en wandelpaden af en toe te vegen,’

Een ooit comfortabele steiger met zitplekjes is vernield – roestige spijkers steken gevaarlijk uit de restanten. “En dan heb je nog vandalen, helaas,” aldus de politieman. “Ook na vandalisme is het zaak om in ieder geval te proberen de meest onveilige delen te verwijderen.”

‘Zo snel mogelijk’

Op zoek naar de uitgang van het toch wat treurige park moeten we drie keer naar het bord kijken: het hangt uit het lood en is door mos nauwelijks leesbaar. Doet de gemeente hier dan niets aan?

“Ik heb contact met de wijkmanager, die kwam gelijk kijken en nam ook foto’s. Ook stuur ik wel eens wat op naar het gemeentehuis. Maar vooralsnog zie ik geen verandering,” aldus Frank. Ook de Orkaan heeft contact gezocht met de wijkmanager voor Krommenie – maar werd al snel doorverwezen naar een woordvoerder op het ver van het park verwijderde Zaanse stadhuis. Die laat per e-mail weten:

“Voor het Rosariumpark is een project opgestart dat zich met name richt op verbetering van de afwatering van het park. We gaan nog bepalen wanneer dat project van start gaat. Door de natte ondergrond is het lang lastig geweest om te maaien, vooral rondom en tussen obstakels en speel elementen. Dit, en het onderhoud van de ronzentuin, gaan we zo snel mogelijk oppakken. Herstel van de steiger is inmiddels begonnen.”

De waterkant kreeg met vernielingen te maken

Door Arne Doornebal, ombudsjournalist