Sinds kort hebben we op De Orkaan de rubriek ‘Zaans voor ’t hekje’ waarin we een overzicht geven van Zaans-gerelateerde rechtszaken over bijvoorbeeld doodslag, drugshandel, doodsbedreiging, vuurwapens, witwassen, zwaar lichamelijk letsel en diefstal. 

Dat we zelf belanghebbende zouden worden in een ‘Voor ’t hekje’ was daarbij niet direct ingecalculeerd, maar gistermiddag was het een feit. 

Stichting RTVI Zaanstreek (zoals RTV Zaanstreek officieel heet – de ‘I’ is van Internet), die tot februari vorig jaar de ‘aanwijzing’ voor Zaanstad en Wormerland had, spande bij de Bestuursrechter een zaak aan tegen het Commissariaat voor de Media. De aanwijzing van De Orkaan als lokale media-instelling zou ‘buitenrechtelijk’ zijn aldus RTV-bestuurslid Willem Lijnzaat. De meervoudige kamer (drie rechters) boog zich over de materie bij de Haarlemse rechtbank.

Als belanghebbende was De Orkaan daarbij aanwezig, en we kregen de kans onze zienswijze te geven.

Willem Lijnzaat trapte af met een uitgebreide pleitrede (met niet minder dan 7 bijlagen). Eerder kregen de partijen al een pak van 580 velletjes dik toegestuurd.

Het was veel papier en de argumenten waren complex en veelzijdig maar in essentie komt het erop neer dat RTVI Zaanstreek vindt dat De Orkaan de aanwijzing niet had mogen krijgen omdat ze geen lineaire radio en tv uitzendt*. Dat zou in strijd zijn met de mediawet. Volgens Lijnzaat moet informatie, cultuur en educatie uitgezonden worden “via alle beschikbare aanbodkanalen”. En ‘media-aanbod’ was volgens hem radio, tv en internet.

Het Commissariaat was het daar niet mee eens. Uit toelichtingen op de wet en op basis van uitspraken van de toenmalige minister Slob zou juist blijken dat zo’n verplichting niet bestaat. De vertegenwoordiger van Zaanstad benadrukte dat het oordeel van de raad in Zaanstad en Wormerland mede gebaseerd was op het standpunt van drie externe deskundigen.

Of de verplichting om radio, tv en internet te maken af te leiden is uit de wet was de kern van de discussie, waarin het soms over de punten en komma’s in de wetsteksten ging en diverse wetsartikelen nauwgezet werden ontleed. CvdM en RTV stonden recht tegenover elkaar. Dat was in juli 2022 ook al gebeurd tijdens een beroepszaak die RTV had aangespannen bij het CvdM. Die procedure verloor RTV Zaanstreek.

Het Commissariaat gaf aan dat de aanwijzing voor De Orkaan (die dus geen lineaire radio en tv uitzendt, maar graag gebruik maakt van beeld en geluid) niet op zichzelf stond. Er zijn meer lokale media-instellingen die ‘online-only’ opereren.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak. Tegen de uitspraak is overigens ook weer beroep mogelijk.

*Lineaire tv of radio betekent dat je kijkt of luistert op het moment dat een programma wordt uitgezonden.