Ruim 160 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven in Zaanstreek

In Zaanstad zijn – in vergelijking met de rest van Nederland – slechts weinig Oekraïeners ingeschreven: minder dan 1 per 1.000 inwoners. Dat komt neer op ongeveer 120 personen.

In Oostzaan ligt het boven de 1 per 1.000 (± 12 personen) en in Wormerland om meer dan 2 per 1.000 (35 personen).

Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS over de verdeling van vluchtelingen over Nederland:

“Sinds 24 februari 2022 hebben zich ruim 27 duizend mensen uit Oekraïne bij een Nederlandse gemeente ingeschreven. Ruim een derde van hen zijn kinderen. Van de volwassen vluchtelingen is 80 procent vrouw. De meesten hebben zich bij de grotere steden ingeschreven.”

Rotterdam heeft ruim 1.500 Oekraïners ingeschreven. Daarna volgen Amsterdam (bijna 1.000) en Groningen en Eindhoven (beide ruim 500). In Westland, Hilversum en Den Haag zijn ruim 400 mensen uit Oekraïne ingeschreven.

‘Ingeschreven’

Het CBS-bericht gaat over ‘ingeschreven’ vluchtelingen. Het is ook mogelijk dat vluchtelingen uit Oekraïne wel in de streek verblijven maar niet ingeschreven staan omdat ze tijdelijk in een noodopvang zitten en op het punt staan naar elders te vertrekken.

Zaanstad vangt nu vluchtelingen op in Taets (Hembrugterrein), in hotels en bij particulieren. Taets blijft tot mei beschikbaar, daarna is er opvang op twee riviercruiseschepen die aan de Havenstraat komen (foto boven van de plek waar nu nog een binnenvaartschip ligt). In Wormer is er een noodopvang in de sporthal.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *