Russische Buurt: straatnaambordjes tegen verpaupering – UPDATE!

Burgemeester en wethouders wandelen morgen, 24 mei, door de Russische Buurt: “Aan het einde van het werkbezoek zullen vernieuwde straatnaamborden worden onthuld” aldus het persbericht van de gemeente.

Naambordjes dus…

Een logische gedachte. Wie door de Czarinastraat rijdt, tussen de dichtgetimmerde ramen, leegstaande panden, kamerverhuur, muren met graffiti, ramen met lakens als geïmproviseerde gordijnen, twee coffeeshops, hangjeugd, gesloten winkels… die denkt inderdaad: “hier moeten we echt nieuwe straatnaambordjes”.

UPDATE: dit worden de bordjes!

czaar peter plantsoen bordje

Het is volgens het persbericht een “een karakteristieke wijk met fraaie historische panden; het is de plek waar ooit Czaar Peter en Monet verbleven. In samenspraak met actieve bewoners, ondernemers en diverse partners zet de gemeente zich in om deze unieke wijk een impuls te geven.”

Er zijn problemen, “gebrekkig onderhoud van particulier bezit, funderingsproblematiek, aanpak overlast” maar:

“het college richt zich vooral op de kansen voor vernieuwing die zich aandienen. Zo raakt de wijk steeds meer in trek bij dertigers en is er toenemende interesse van particuliere ontwikkelaars om in de wijk te investeren. De openbare ruimte wordt vernieuwd en trainees van de Metropool Regio Amsterdam (MRA) zijn bezig om te kijken hoe ze de Russische Buurt kunnen ‘branden’. Dit is een mooi middel om de positieve punten van de buurt onder de aandacht te brengen en te kijken hoe de eigen identiteit nog verder benadrukt kan worden.

Wij raden het college aan vooral de Czarinastraat even door te lopen. Zo zag die er trouwens in 1930 uit (gemeentearchief):

carinastraat oud

En zo nu. De gesloten coffeeshop Green Heaven, de eigenaar van de tegenoverliggende coffeeshop Moonlight wordt door de gemeente aangeklaagd wegens het vervalsen van een vergunning voor Green Heaven (Bibob-onderzoekje?).

green heaven

Leegstaande horecazaak: Musto, shoarma, grillroom, snackbar.

musto czarinastraat

Leegstaand pand: werkcenter.

werkcentrum czarinastraat

Een citaat van Michelsen Opsteen advocaten:

Op 1 oktober 2010 is de Leegstandwet in werking getreden. Gemeenten kunnen met deze wet leegstand aanpakken. Dat laatste kan door gebruik te maken van de zogenoemde leegstandverordening. In deze verordening kan de gemeente een meldingsplicht voor leegstand opnemen. Als deze meldingsplicht geldt, dan moeten eigenaren zodra hun pand langer dan 6 maanden leegstaat dit melden. Dit geldt voor door de gemeenteraad aangewezen categorieën gebouwen (denk aan winkelruimten).

Kamerverhuur (ook daar kan de gemeente voorwaarden aan stellen, een vergunningssysteem hanteren, eisen dat niet het gehele pand wordt verhuurd etc.).

te huur kamers

Ook de doorgaande route over de Czaar Peterstraat (massaal genegeerd inrijverbod leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties) en de Rozengracht (banken zijn hangplekken geworden, verzamelpunt van afval, veel overlast) te bezoeken.

Naast naambordjes wordt er dus aan ‘branding’ gedacht… (door trainees uit Amsterdam…).

De onthulling van de straatnaambordjes zal plaatsvinden op dinsdag 24 mei om 15.00 uur bij het Czaar Peterplantsoen.

Deel dit artikel:

23 reacties

 • Gert

  Hoe heet dat ook alweer? Symbool politiek? Ik noem het eerder angsthazen politiek.
  Handhaaf het afvalcontainer beleid streng, zit huis/pandeigenaren die er een potje van maken irritant op de huid, biedt hangjongeren een echt alternatief, coffeeshop eruit, meer zichtbaar gezag op straat (en dan bedoel ik niet alleen de parkeerhandhavers), doe wat je beloofd en beloof niets wat je niet kunt waarmaken en werk vooral samen met de buurtbewoners. Zo ingewikkeld is het allemaal niet maar je moet het echt willen en vooral durven en doen.

 • Charlot

  Hoeveel mensen wonen er en willen er gaan wonen echt en alleen maar omdat er ooit 8 dagen (kom op, wat is nu 8 dagen) er een Czaar uit Rusland heeft verbleven of een schilder???……
  Het zal ze een worst wezen!…..het is gewoon heerlijk om er te wonen, zo dichtbij het centrum en de leuke huizen…..natuurlijk begrijp ik dat de Gemeente zelf haar historische panden en hun wijken willen aanpakken,verbeteren maar vooral behouden. Dit gaat toch niet lukken doormiddel van het plaatsen van deze straatnaambordjes!??……niet nu op dit moment. (Wel leuk als het klaar is)…….wat Gert eerder al aangeeft heeft toch echt de prioriteit hoor. Coffeeshop Moonlight uit deze buurt want we hebben er al een dichtbij en dat is genoeg!.
  Eigenaren van leegstaande panden verplicht stellen om op te laten knappen binnen gesteld termijn, mochten ze hier niet aan voldoen dan verkoop verplichten ( zou mooi zijn he). Een of twee kapsalons, een of twee snack/eet/afhaal zaken. Ik bedoel, de stad is om de hoek en daar zijn er meer dan genoeg. Straks de vernieuwing van riolering en herinrichting……en nog meer overlast veel harder aanpakken zoals hardrijdend verkeer,fout parkeerders,hangjongeren die echt overlast geven en dan bedoel ik niet een groepje scholieren die een beetje nonchalant gedrag vertonen, he we zijn allemaal jong geweest!……en vooral de afval criminelen!………maar goh,naambordjes!!??, kost een hoop en zet echt geen zoden aan de dijk.

 • Monique

  De verpauperde panden ( sorry dat ik het moet zeggen ) zijn allemaal in bezit van allochtonen .

 • Chatlot

  In bezit van allochtonen maakt toch helemaal niets uit…….het zijn mensen die ook kunnen leren en veranderen van hoe het anders kan.

 • Peter

  Ik heb niets tegen softdrugs maar 2 koffieshop in de Russische buurt vindt ik een beetje veel, zeker omdat er maar 3 in Zaandam zijn.
  Ik vindt sowieso niet dat ze thuishoren in een woonwijk

 • Leo

  Volkomen met voorgaande eens, en zeker de illegale onder huur controleren.

 • De Orkaan

  Waar is dat op gebaseerd? Heb je onderzoek bij het kadaster gedaan? Eén van die panden is bijvoorbeeld het al jaren leegstaande ‘etalagewinkeltje’. Ook allochtoon?

  • Monique

   Goh 1, misschien wel twee…waar dat op gebaseerd is?? Ik woon er , ik heb ogen en oren . En ik ben niet zo hypocriet om dat te ontkennen . Noem me maar een rascist , ik noem het realist .

   • Hans Kuyper

    U mag uzelf noemen wat u wilt, natuurlijk. De inhoud van uw bijdrage verandert er niet door.
    U woont in de buurt en heeft ogen en oren, zegt u. U constateert verloedering én de aanwezigheid van veel allochtonen. Vervolgens linkt u die twee zaken aan elkaar. Daarmee lijkt u te willen zeggen dat de buurt er beter voor zou staan zónder allochtonen. Dat is maar zeer de vraag.
    De Russische Buurt is al decennialang een probleemdossier (naast dat het een karakteristiek en sfeervol hoekje van de stad is, laten we dat niet vergeten). In de jaren tachtig is er al eens een zware politieke strijd gestreden rond de stadsvernieuwing. Het is niet iets van de laatste tijd.
    Hoe de oude wijken van Zaandam eruit zagen vóór de komst van allochtonen, is te zien op foto’s in het Gemeentearchief
    . Veel mensen kijken daar met nostalgische gevoelens naar, u misschien ook. Dat komt doordat die foto’s alleen de buitenkant tonen. De stank, de herrie, de honger en de uitzichtloosheid laten ze niet zien. Aan de andere kant zijn er ook straten in de Russische Buurt die er nu keurig bij liggen, terwijl daar net zo veel allochtonen wonen als in de verpauperde stukjes.
    Ik zou uw houding niet als realistisch willen bestempelen, maar liever als romantisch. En dan in de oorspronkelijke, negentiende-eeuwse betekenis. In het ergste geval leidt romantiek tot extreem nationalisme en oorlogen. Vaker komt de romanticus niet veder dan wegdromen en niets doen, hooguit boze berichtjes op internet plaatsen. Dat kan niet veel kwaad, maar het helpt ook niet.
    U hebt ogen en oren. U hebt, neem ik aan, ook handen. Pas als u uitgaat van de werkelijkheid en die accepteert als basis voor verbetering, bent u voor mij een realist. Er is een wereld aan mogelijkheden, zeker in zo’n leuk wijkje als de Russische Buurt.

    • Broekjevol de 3e

     U kleurt anders zelf de mening van een ander in. Is dat niet wat mensen met vooroordelen zelf ook doen?
     Volgens mij sprak zij alleen de constatering uit dat veel panden van allochtonen zijn. Niks mis mee toch? En misschien dat waar de een daar problemen in ziet, ziet een ander daar juist de oplossing. Elkaar aanvallen enkel omdat iemand het in zijn hoofd haalt om het woord allochtoon te gebruiken levert mijn inziens weinig op.

    • Broekjevol de 3e

     U kleurt anders zelf de mening van een ander in. Is dat niet wat mensen met vooroordelen zelf ook doen?
     Volgens mij sprak zij alleen de constatering uit dat veel panden van allochtonen zijn. Niks mis mee toch? En misschien dat waar de een daar problemen in ziet, ziet een ander daar juist de oplossing. Elkaar aanvallen enkel omdat iemand het in zijn hoofd haalt om het woord allochtoon te gebruiken levert mijn inziens weinig op.

     • Hans Kuyper

      Taal is een gevaarlijk instrument.
      Monique spreekt niet alleen een constatering uit, ze plaatst er twee naast elkaar. Daarmee suggereer je een of ander verband.
      Wat vindt u van de volgende zin: ‘In de klas van mijn zoontje is laatst iets gestolen. En ik wil niet hypocriet zijn, maar er zitten veel Joden op zijn school.’
      Twee simpele constateringen. Niks mis mee. Toch?

 • Peter

  Door de verpaupering en overlast is het voor huizenbezitters natuurlijk ook niet aantrekkelijk om hun panden te renoveren.
  Er ligt altijd wel ergens vuil op straat of staan er volle kliko’s langs de weg op dagen dat het niet mag, vanmorgen lag er rond de ondergrondse container nog allemaal puin.
  Als er niet gehandhaafd wordt zal de buurt nooit opknappen, en zullen investeringen in woningen en bedrijfsruimtes uitblijven.
  Ik heb een een keertje geprobeerd er iets aan te doen, had er bijna een dagtaak aan om alle meldingen te doen bij de gemeente en HVC, en het werd er echt niet schoner van

 • Corine Gorter

  Er zijn, in heel Zaanstad, meer dan genoeg Nederlanders, die het financieel vreselijk moeilijk hebben en geen geld om hun huis op te knappen. Je ziet altijd wat je wil zien. Ach, waren er maar geen allochtonen in Nederland, dan waren alle huisjes even keurig en netjes. Yeah, right.

 • Monique

  Een huis opknappen kost ook veel geld , maar een buurt opruimen kost alleen maar een beetje tijd en scheelt al zoveel . Meneer Kuyper , ik moet uitgaan van de werkelijkheid en dat als verbetering zien om een realist te zijn . Wat als de werkelijkheid geen verbetering laat zien ? Maar dit kan uitlopen op een eindeloze discussie . U uw zienswijze, ik de mijne . Gelukkig dat dat nog kan in Nederland .

  • Hans Kuyper

   Ik schreef dat u de werkelijkheid zou kunnen zien als een basis voor verbetering. U maakt deel uit van die werkelijkheid en kunt er invloed op uitoefenen. Maar dat hoeft natuurlijk niet, de keus is aan u.
   Mopperen achter een toetsenbord kan heerlijk zijn. Ik ken het gevoel. De vraag is alleen of je er op de lange duur iemand gelukkig mee maakt.

   • Broekjevol de 3e

    Bij jouw opmerking over Joden zou je ook kunnen denken dat je dan onder het selecte groepje niet-roken moet zoeken.
    Je kan het opvatten zoals je wilt natuurlijk, ik vraag dan liever naar het waarom van die opmerking.
    Buiten dat, er zitten nou eenmaal culturele verschillen tussen mensen uit verschillende wind richtingen. Daar mag je best naar kijken, hoeft niet negatief te zijn en de racisme kaart hoeft echt niet gelijk getrokken te worden. Dat politiek correcte gekramp mag best stoppen. Het is geen kleuter klas.

 • Monique

  Meneer Kuyper, U heeft het over snel oordelen . U maakt u daar ook schuldig aan door te suggereren dat ik alleen achter mijn toetsenbord zit te mopperen . En idd zoals de schrijfster hierboven typt , het woord allochtoon alleen al wordt als rascistisch bestempeld . Waarom wordt iets wat ik enkel constateer gelijk in de extreem rechtse hoek geplaatst , of zoals u het politiek correct romantisch noemt .

  • Hans Kuyper

   Ik heb de termen ‘racisme’ of ‘extreem rechts’ nergens gebruikt. Ik heb alleen willen zeggen dat het aan elkaar verbinden van twee losse constateringen gevaarlijk kan zijn. En dat het enkel benoemen van problemen niets oplost, zeker niet als de oorzaak ervan op de verkeerde plek wordt gelegd.
   Maar deze discussie heeft wel iets goeds opgeleverd: Ik ben zojuist het zwerfvuil in mijn straatje maar weer eens gaan opruimen. Dus ik heb wel een kopje thee verdend!

   • Monique

    Nee die termen gebruikt u idd niet maar ik kan het tussen de regels doorlezen. Fijn dat u uw straatje heeft opgeruimd ( woont u in de Russische buurt ? ) Ik doe dat ELKE dag . Ik pak ook nog een kopje thee…proost . Of moet ik zeggen Na zdorovia ?

    • Hans Kuyper

     Nee, ik woon in de Rosmolenwijk. Ook een gezellige buurt!
     En elke dag opruimen lukt me niet… Ik doe het als het te erg wordt, in mijn ogen.
     Ik merk trouwens wel dat het minder wordt, hoe vaker ik het doe. En dat iedereen die mij ziet, spontaan gaat glimlachen. Behalve dan die buurman die tegen zijn zoontje zei: ‘Kijk, die meneer heeft een taakstraf.’
     Nou ja, het is de humor die ons tot mensen maakt! Ik zou zeggen: ‘Cheers!’

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *