Burgemeester en wethouders wandelen morgen, 24 mei, door de Russische Buurt: “Aan het einde van het werkbezoek zullen vernieuwde straatnaamborden worden onthuld” aldus het persbericht van de gemeente.

Naambordjes dus…

Een logische gedachte. Wie door de Czarinastraat rijdt, tussen de dichtgetimmerde ramen, leegstaande panden, kamerverhuur, muren met graffiti, ramen met lakens als geïmproviseerde gordijnen, twee coffeeshops, hangjeugd, gesloten winkels… die denkt inderdaad: “hier moeten we echt nieuwe straatnaambordjes”.

UPDATE: dit worden de bordjes!

czaar peter plantsoen bordje

Het is volgens het persbericht een “een karakteristieke wijk met fraaie historische panden; het is de plek waar ooit Czaar Peter en Monet verbleven. In samenspraak met actieve bewoners, ondernemers en diverse partners zet de gemeente zich in om deze unieke wijk een impuls te geven.”

Er zijn problemen, “gebrekkig onderhoud van particulier bezit, funderingsproblematiek, aanpak overlast” maar:

“het college richt zich vooral op de kansen voor vernieuwing die zich aandienen. Zo raakt de wijk steeds meer in trek bij dertigers en is er toenemende interesse van particuliere ontwikkelaars om in de wijk te investeren. De openbare ruimte wordt vernieuwd en trainees van de Metropool Regio Amsterdam (MRA) zijn bezig om te kijken hoe ze de Russische Buurt kunnen ‘branden’. Dit is een mooi middel om de positieve punten van de buurt onder de aandacht te brengen en te kijken hoe de eigen identiteit nog verder benadrukt kan worden.

Wij raden het college aan vooral de Czarinastraat even door te lopen. Zo zag die er trouwens in 1930 uit (gemeentearchief):

carinastraat oud

En zo nu. De gesloten coffeeshop Green Heaven, de eigenaar van de tegenoverliggende coffeeshop Moonlight wordt door de gemeente aangeklaagd wegens het vervalsen van een vergunning voor Green Heaven (Bibob-onderzoekje?).

green heaven

Leegstaande horecazaak: Musto, shoarma, grillroom, snackbar.

musto czarinastraat

Leegstaand pand: werkcenter.

werkcentrum czarinastraat

Een citaat van Michelsen Opsteen advocaten:

Op 1 oktober 2010 is de Leegstandwet in werking getreden. Gemeenten kunnen met deze wet leegstand aanpakken. Dat laatste kan door gebruik te maken van de zogenoemde leegstandverordening. In deze verordening kan de gemeente een meldingsplicht voor leegstand opnemen. Als deze meldingsplicht geldt, dan moeten eigenaren zodra hun pand langer dan 6 maanden leegstaat dit melden. Dit geldt voor door de gemeenteraad aangewezen categorieën gebouwen (denk aan winkelruimten).

Kamerverhuur (ook daar kan de gemeente voorwaarden aan stellen, een vergunningssysteem hanteren, eisen dat niet het gehele pand wordt verhuurd etc.).

te huur kamers

Ook de doorgaande route over de Czaar Peterstraat (massaal genegeerd inrijverbod leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties) en de Rozengracht (banken zijn hangplekken geworden, verzamelpunt van afval, veel overlast) te bezoeken.

Naast naambordjes wordt er dus aan ‘branding’ gedacht… (door trainees uit Amsterdam…).

De onthulling van de straatnaambordjes zal plaatsvinden op dinsdag 24 mei om 15.00 uur bij het Czaar Peterplantsoen.